A cserepes növények és virágok kötözése

A cserepes növények és virágok kötözése

A cserepes növények és virágok kötözése

A dísznövények néhány fajtájának az élete folyamán szüksége van támasztékra, amely stabilan tartja. Abban az esetben ha nincs támaszték, az visszavetheti növény fejlődését. Ahhoz, hogy ezeket a növényeket a szükséges mértékben megtámasszuk már sokféle eszköz áll a rendelkezésünkre.A cserepes szobanövények közül a futónövényeket főként a szépségük miatt választják, akár csak zöldellő, akár a nyíló változatról van is szó. Az apácarácsra futtatott változatot a lakáson belül is meg lehet oldani. Ha folyamatosan vezetjük és kötözzük a virág ágait, és rögzítjük az apácarácson, tökéletes térelválasztót hozhatunk létre vele.

Természetesen az apácarács nem csak fából készülhet, hanem műanyagból vagy könnyű fémből is. Sok esetben a futó, cserepes növényeket a lakáson belül függesztve tartják vagy tárgyakra, szekrényre, polcra helyezik. Napjainkban a kiegészítő kötelek kínálata már jóval meghaladja az elmúlt évtizedek kínálatát, így már ezeket is felhasználhatjuk a virágok kötözésére.

A cserepes növények és virágok kötözése
A cserepes növények és virágok kötözéseMiért kell a futó növényeket kötözni vagy rögzíteni?

Vannak olyan nyári növények amelyek tavasztól a fagyokig erkélyeken vagy teraszon cserépben nyaralnak és hosszú indákat növesztenek, tele virággal. Ezeket az indákat is rögzíteni kell, hogy könnyebben öntözhető legyen és a formája is jobban érvényesüljön. Abban az esetben, ha a növények meg tudnak kapaszkodni kacsokkal, tapadókorongokkal vagy csavarodó szárukkal akkor nem szükséges rögzíteni az ágaikat.

Amint a futónövények növekedni kezdenek a rögzítésük elengedhetetlenné válik mind a nevelésük, mind pedig a rendezettségük miatt. Így rögzítve, kötözve háborítatlanul növekedhetnek.

A támasztékhoz való rögzítést ma már sokféle termékkel megoldhatjuk. Az intenzív növekedésű növények rögzítésének hatékony eszköze a rafia, amit a kertészeti munkák során sokféleképpen használnak. A rögzítésnél nagyon fontos szempont, hogy a szárakat úgy rögzítsék, hogy elég helye legyen a növekedéshez.

Cserépben lehet nevelni zöldségeket a nyolcadik emeleti erkélyen is, főként a paradicsom szereti a meleget, tűző napot és a sok locsolást. Azonban ha zöldségeket ültetünk cserépbe szinte biztos, hogy hozzá kell kötöznünk kell valamilyen karóhoz vagy tartóoszlophoz. Ugyanis a megfelelő támasztékra szükség van ahhoz, hogy a növények ne essenek össze a saját súlyuk alatt, vagy az esőben, szélben nem dőljenek el. A törődést a növények meghálálják a termés mennyiségével.

Virágok esetében a magas, bokros növekedésűeket karóhoz kell rögzíteni, már amikor elkezd növekedni, mert később már nehézkes lehet. Vannak bizonyos fajta virágok mint a liliom vagy a kardvirág, amelyeket szintén rögzíteni kell különben egy viharosabb idő teljesen ledöntheti a földre.Összegezve

Ma már nagyon sokféle eszköz áll a rendelkezésünkre a növények megtámasztására. Érdemes ismerni a választékot, hiszen fontos, hogy a növény kitámasztását úgy oldjuk meg, hogy azzal a fejlődését ne akadályozzuk.

A cserepes növények és virágok kötözése
A cserepes növények és virágok kötözése

 VIRÁG KATEGÓRIÁKFotók: Pixabay, Vistacreate