A muskátli (Pelargonium) ültetése, gondozása, szaporítása

A muskátli (Pelargonium) ültetése, gondozása, szaporítása

A muskátli (Pelargonium) egy nagyon népszerű dísznövény, amely könnyen nevelhető és széles körben elérhető. A növény számos színben és formában elérhető, és virágai kellemes illatúak. A muskátli alkalmas dísznövényként a kertekben, teraszokon vagy akár beltéren is.

A növénynek kis helyre van szüksége, így kiváló választás lehet azok számára, akik kisebb területeken élnek, de szeretnének virágokat nevelni. A muskátli a könnyű gondozása és szépsége miatt az egyik legnépszerűbb dísznövény, amelyet szinte minden kertbarát érdemes kipróbálni.A muskátli (Pelargonium) származása, története

A muskátli (Pelargonium) egy kedvelt növény a kertészek és az ablakpárkányok szerelmesei között, azonban kevesen tudják, hogy a növény eredete Dél-Afrikáig nyúlik vissza.

A Pelargonium a Geraniaceae család tagja, és több mint 200 fajtája ismert. Az első fajtákat 1690-ben hozták Európába, de csak az 1700-as évek végén vált népszerűvé. Az első ismert fajtát, a Pelargonium triste-t Simon van der Stel holland kormányzó gyűjtötte össze a Tábla-öbölben, és küldte vissza Hollandiába.

A 18. század végén a muskátli már széles körben elterjedt, és a 19. században vált igazán divatossá. Európa szerte elkezdték termeszteni, és az iparosítás lehetővé tette, hogy olcsón előállítható legyen. A 20. századra már több mint 20 000 fajta volt ismert.

Manapság a muskátli az egyik legnépszerűbb növény az egész világon. Nem csak dísznövényként használják, hanem gyógyászati ​​célokra is, például bőrbetegségek kezelésére. Azonban a legtöbben még mindig a növény kellemes illatáért és szépségéért szeretik. A muskátli számtalan színben és formában elérhető, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.A muskátli (Pelargonium) jellemzői

A muskátli (Pelargonium) egy lágyszárú, évelő növény, melynek levelei karéjosak, virágai pedig színesek és szimmetrikusak. A növény leginkább az ablakpárkányokon és kerti dísznövényként ismert, és számos fajta létezik.

A muskátli általában 20-60 cm magas, és gömbölyded, terebélyes formája van. Levelei zöld színűek, általában karéjosak vagy szív alakúak, és a szár tövén helyezkednek el. A levelek textúrája bolyhos, és puha tapintásúak.

A virágok szintén nagyon szépek és színesek lehetnek, általában rózsaszín, piros, fehér vagy lila színűek. A virágok szimmetrikusak és öttagúak, és a virágzat csomóiban helyezkednek el. A muskátli virágzása hosszú, és az év bármely szakaszában előfordulhat, ám leggyakoribb a tavasz és a nyár folyamán.

Rendszertani besorolása szerint a muskátli a Geraniales rendbe, a Geraniaceae családba tartozik. Ezen belül a Pelargonium nemzetségbe soroljuk, amelynek több mint 200 fajtája ismert, és számos keresztezett fajta létezik. A muskátli a Pelargonium x hortorum fajhoz tartozik, amely a leggyakoribb és legelterjedtebb fajta a kertészetekben és a háztartásokban.

Összességében a muskátli egy nagyon szép és különleges növény, amely többféle színben és formában elérhető. A növény nemcsak díszítő célra használható, hanem a szépsége mellett gyógyászati ​​célokra is alkalmazzák.

A muskátli (Pelargonium) ültetése, gondozása, szaporítása
A muskátli (Pelargonium) ültetése, gondozása, szaporításaÉlőhelye

A muskátli (Pelargonium) eredeti élőhelye Dél-Afrika, ahol a növény számos körülmény között megtalálható. Az afrikai szavannákban, erdőkben, hegyekben és sziklás területeken egyaránt előfordul.

A Pelargonium nemzetség többi faja is szintén Dél-Afrikából származik, és a kontinens számos területén megtalálható. A növények itt a szárazság és az erős napfény ellenére is virágozni tudnak, így számos környezeti feltételhez alkalmazkodtak.

A muskátli azonban a 18. században vált igazán népszerűvé Európában, és azóta számos országban termesztik. A növény mára már szinte az egész világon elterjedt, és a kertészek és lakosság egyaránt szívesen tartják otthonaikban. Számos fajtája és keresztezett változata létezik, így a növény ma már nemcsak Dél-Afrikában, hanem világszerte megtalálható.A muskátli (Pelargonium) ismertebb fajtái

A muskátli (Pelargonium) rendkívül változatos növénycsalád, több mint 200 fajtájuk ismert, amelyek közül számos különleges és érdekes fajta van. Az alábbiakban bemutatunk néhány ismertebb fajtát:

 1. Zonale muskátli: A zonale muskátli a legelterjedtebb és legismertebb muskátli fajta. A levelei nagyok és karéjosak, a virágai pedig nagyok és színesek. A virágok általában rózsaszín, piros vagy fehér színűek, és a levelekkel ellentétben nem puha tapintásúak.
 2. Pálmalevél muskátli: A pálmalevél muskátli levelei hosszúak és keskenyek, mint a pálmafák levelei. A virágai kisebbek, de szintén nagyon szépek, és általában fehérek vagy rózsaszínűek.
 3. Sávos levelű muskátli: A sávos levelű muskátli levelei különösen dekoratívak, mivel színesek és sávosak. A virágai általában kisebbek, és általában fehérek vagy rózsaszínűek.
 4. Angel muskátli: Az angel muskátli a kisebb muskátli fajták közé tartozik, és általában kisebb virágai vannak. A levelei azonban rendkívül dekoratívak, és számos színben és formában elérhetők.
 5. Bokor muskátli: A bokor muskátli egy másik kisebb muskátli fajta, amelynek levelei tömörebbek és kompaktabbak. A virágai általában apróbbak, de szépek és színesek.

Ezek csak néhány példa a sokféle muskátli fajta közül, amelyek mindegyike rendkívül különleges és szép. A növények számos színben és formában elérhetők, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.A muskátli (Pelargonium) ültetése a kertbe

A muskátli (Pelargonium) ültetése egyszerű és könnyen kivitelezhető, így akár kezdő kertészek is sikeresen ültethetik el. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan és mikor ültessük el a muskátlikat:

 1. Talaj és helyszín kiválasztása: A muskátlikat olyan területen érdemes ültetni, ahol sok napfény éri a növényeket. A talajnak jól kell vízáteresztőnek lennie, így elkerülhető a gyökérrothadás. Érdemes olyan talajkeveréket használni, amely tápanyagban gazdag, és jó a vízmegkötő képessége.
 2. Ültetés előkészítése: Az ültetés előtt érdemes előkészíteni a talajt, és feloldani a talajban lévő anyagokat. A talaj felszínére érdemes egy vékony réteg műtrágyát szórni, majd alaposan átforgatni a talajt.
 3. Ültetés: Az ültetés során fontos, hogy a növények között legalább 30 cm távolság legyen. A muskátlikat úgy érdemes elültetni, hogy a gyökérnyakuk a talaj felszínén legyen, és ne süllyedjen el. Az ültetés után alaposan öntözzük meg a növényeket.
 4. Ápolás: A muskátlikat rendszeresen öntözzük meg, és ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves vagy túl száraz. A növényeket időnként tápanyaggal is trágyázzuk, hogy megőrizzék szépségüket és egészségüket.

A muskátlikat általában tavasszal ültetik el, amikor az időjárás már melegebb és a fagyok már elmúltak. Azonban a növényeket bármikor el lehet ültetni, ha az időjárás alkalmas rá. A muskátli ápolása viszonylag egyszerű, és a növények könnyen tarthatók. A megfelelő gondozás mellett a muskátlik hosszú életűek lehetnek, és évente többször is virágozhatnak.

A muskátli (Pelargonium) ültetése, gondozása, szaporítása
A muskátli (Pelargonium) ültetése, gondozása, szaporításaA muskátli (Pelargonium) ültetése cserépbe

A muskátli (Pelargonium) egy nagyon népszerű növény, amely szép színes virágaival és kellemes illatával ékesíti a kerteket és az ablakpárkányokat. A muskátlikat akár cserépben is lehet ültetni, így a növényt akár a lakásban is lehet tartani. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan ültessünk muskátlit cserépbe:

 1. Cserép kiválasztása: A cserép méretének megválasztása az ültetni kívánt muskátli méretétől függ. A cserépnek kell lennie kivezető nyílásnak a vízelvezetéshez, és az alja legalább 2-3 cm vastag kavicsréteggel kell rendelkezzen.
 2. Talaj előkészítése: A muskátli igényli a jó vízáteresztő képességet és a tápanyagban gazdag talajt. Érdemes olyan talajkeveréket használni, amelynek pH-ja 6,0-6,5 között van. A talaj keverhető ásványi anyagokkal, mint például perlit, vermiculit vagy kókuszrost.
 3. Ültetés: Az ültetés során a cserépbe helyezzük a talajkeveréket. Az ültetés előtt érdemes előzőleg az ültetésre kész muskátlit meglocsolni, így könnyebben kijön a cserepéből és a gyökerei nem sérülnek meg. Az ültetendő muskátlit áztassuk 10-15 percig vízbe, hogy a gyökerei teljesen átnedvesedjenek. Ezután helyezzük el a muskátlit a cserépben, és az oldalait szorítsuk össze a talajjal.
 4. Ápolás: A muskátli cserépbe ültetése után rendszeresen öntözzük meg, és az ápolása hasonló a kertben termesztett muskátlihoz. Az öntözés során arra figyeljünk, hogy ne legyen túl nedves a talaj, és hogy a cserép alja mindig szabadon álljon, hogy a felesleges víz le tudjon folyni.

A muskátli cserépbe ültetése könnyen kivitelezhető, és a növények szép színes virágaival és kellemes illatával a lakásunkat is díszíthetik. A megfelelő gondozás és az időben történő öntözés mellett a muskátlik hosszú életűek lehetnek, és rendszeresen virágozhatnak.A muskátli (Pelargonium) hajtatása

A muskátli (Pelargonium) hajtatása lehetővé teszi, hogy korábban virágzó növényeket kapjunk, és lehetőséget ad a növények szaporítására is. A hajtatás során a muskátlikat speciális körülmények között termesztik, hogy elősegítsék a növények növekedését és virágzását. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet hajtani muskátlit:

 1. A hajtások előkészítése: A hajtásokat az anyanövényről vágjuk le, általában a tavaszi hónapokban. A hajtásoknak 5-10 cm hosszúnak kell lenniük, és legalább két levélnek kell rajta lennie. Az alsó leveleket eltávolítjuk, majd a hajtást beáztatjuk gyökérhormon-oldatba, hogy segítsük a gyökerek kialakulását.
 2. A talaj előkészítése: A muskátli hajtásokat egy speciális talajban kell elhelyezni, amely jól vízáteresztő és tápanyagban gazdag. A talajhoz keverhetünk ásványi anyagokat, mint például perlit vagy vermiculit, hogy javítsuk a talaj szerkezetét.
 3. Az ültetés: Az előkészített hajtásokat egy kis lyukba helyezzük a talajban, és az oldalát óvatosan szorítsuk össze a talajjal, hogy stabilan tartson. A hajtásokat üvegházban vagy hőágyban helyezzük el, hogy javítsuk a hőmérsékletet és a páratartalmat.
 4. Az ápolás: Az ápolás során ügyeljünk arra, hogy a talaj nedves, de ne túl nedves legyen. A hajtásokat időnként tápoldattal trágyázzuk, hogy segítsük a növekedést és a virágzást. A növényeket megfelelő hőmérsékleten és páratartalmon tartsuk, hogy elősegítsük a gyökerek növekedését és a növények egészséges fejlődését.

Az így hajtott muskátlik általában korábban virágoznak, mint az anyanövények, és az új növények szaporítására is lehetőséget adnak. A muskátli hajtása viszonylag egyszerű és hatékony módja a növények szaporításának és korábbi virágzásának elősegítésének.Szaporítása

A muskátli (Pelargonium) szaporítása lehetővé teszi, hogy új növényeket állítsunk elő az anyanövényből. A muskátlik szaporításának számos módja létezik, beleértve az osztással, a dugványozással és a magvetéssel történő szaporítást is. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet szaporítani muskátlit dugványozással:

 1. Dugvány előkészítése: A dugványokat az anyanövényről vágjuk le, általában a tavasz vagy az ősz hónapokban. A dugványoknak legalább 5 cm hosszúnak kell lenniük, és legalább két levélnek kell rajta lennie. Az alsó leveleket eltávolítjuk, majd a dugványokat beáztatjuk gyökérhormon-oldatba, hogy elősegítsük a gyökerek növekedését.
 2. Talaj előkészítése: A dugványokat speciális talajban kell elhelyezni, amely jól vízáteresztő és tápanyagban gazdag. A talajhoz keverhetünk ásványi anyagokat, mint például perlit vagy vermiculit, hogy javítsuk a talaj szerkezetét.
 3. Az ültetés: Az előkészített dugványokat egy kis lyukba helyezzük a talajban, és az oldalát óvatosan szorítsuk össze a talajjal, hogy stabilan tartson. A dugványokat üvegházban vagy hőágyban helyezzük el, hogy javítsuk a hőmérsékletet és a páratartalmat.
 4. Az ápolás: Az ápolás során ügyeljünk arra, hogy a talaj nedves, de ne túl nedves legyen. A dugványokat időnként tápoldattal trágyázzuk, hogy segítsük a növekedést és a gyökerek növekedését. A növényeket megfelelő hőmérsékleten és páratartalmon tartsuk, hogy elősegítsük a gyökerek növekedését és a növények egészséges fejlődését.

Az így szaporított muskátlik általában egészséges és erős növények lesznek, amelyek szépen virágoznak. A muskátli szaporítása viszonylag egyszerű, és lehetőséget ad a kertészeknek, hogy új növényeket hozzanak létre az anyanövényből.

A muskátli (Pelargonium) ültetése, gondozása, szaporítása
A muskátli (Pelargonium) ültetése, gondozása, szaporításaGondozása, igényei

A muskátli (Pelargonium) gondozása egyszerű, és a megfelelő ápolás segítségével hosszú életű és egészséges növényeket lehet nevelni. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan gondozzuk a muskátlikat:

 1. Öntözés: A muskátlikat rendszeresen, de mértékkel kell öntözni. Az öntözéshez használjunk langyos vizet, és ügyeljünk arra, hogy ne locsoljunk a növény leveleire. A túlzott öntözés vezethet gyökérrothadáshoz, míg a túl száraz talaj a növény elszáradásához vezethet.
 2. Tápanyag: A muskátliknak tápanyagban gazdag talajra van szükségük, és rendszeresen tápanyaggal kell trágyázni őket. Az ásványi tápanyagokat tartalmazó trágyákat a növény virágzási időszakában érdemes alkalmazni, amikor a muskátlik intenzíven növekednek és virágoznak.
 3. Helyszín: A muskátli szereti a napos helyeket, de tűri az árnyékosabb környezetet is. A növényeket a hideg és a szél ellen is védeni kell, és azokat a helyiséget érdemes elhelyezni, amelyeknek az állandó hőmérséklete 15-20 fok Celsius fok között van.
 4. Metszés: A muskátlikat évente érdemes metszeni, hogy a növény szép formát kapjon. A metszés után az érintett területeket kezeljük sebfertőtlenítővel, hogy megakadályozzuk a fertőzéseket.
 5. Betegségek és kártevők: A muskátlikat érzékenyek a levéltetvekre, a fehérjelebekre és a tripszekre, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a növényeket, és ha szükséges, védekezni kell ellenük. A muskátlikat érintő betegségek közé tartozik a gomba- és baktériumfertőzések, amelyeket szintén kezelni kell.

A muskátli egyszerűen tartható, és a megfelelő gondozás és ápolás mellett hosszú életű és egészséges növények lehetnek. A növények virágzása rendszeres öntözéssel, megfelelő tápanyaggal és gondoskodással hosszú ideig megőrizhető.A muskátli begyűjtése, tárolása

A muskátli (Pelargonium) begyűjtése és tárolása egyszerű módja annak, hogy az egész évben élvezhessük a növény szépségét. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan gyűjtsük össze és tároljuk a muskátlikat:

 1. Begyűjtés: A muskátlikat akkor érdemes begyűjteni, amikor az utolsó virág is elhervad. A begyűjtött növényeket érdemes egyenesen levágni, hogy a növények szépek maradjanak.
 2. Tisztítás: A muskátlikat alaposan meg kell tisztítani, hogy eltávolítsuk a földet és a szennyeződéseket. A növényeket meleg vízben mossuk le, majd szárítsuk meg alaposan.
 3. Tárolás: A muskátlikat lehetőség szerint az anyanövényhez hasonló körülmények között tároljuk. A növényeket száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk, amely nem éri a napsütést, és megfelelő szellőzést biztosít.
 4. Előkészítés tavasszal: A tavasz közeledtével a muskátlikat előkészítjük a kinti ültetésre. Ehhez a növényeket visszavágjuk, majd átültetjük őket egy nagyobb cserépbe, és megkezdjük az öntözést és a trágyázást.

A muskátli begyűjtése és tárolása lehetővé teszi, hogy az egész évben élvezhessük a növény szépségét. A begyűjtött növényeket érdemes tisztítani és megfelelően tárolni, hogy a növények ne sérüljenek, és ne veszítsék el szépségüket. A tavasz közeledtével a növényeket előkészítjük a kinti ültetésre, és további gondoskodással és ápolással biztosítjuk a növények egészséges növekedését és virágzását.A muskátli (Pelargonium) hasznosítása

A muskátli (Pelargonium) különböző részeit felhasználják az élelmiszer- és gyógyszeriparban, valamint a kozmetikai iparban is. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan használják fel a muskátli részeit:

 1. Virágok: A muskátli virágokat díszítésre használják, és gyakran felhasználják a teák és a parfümök aromájának javítására.
 2. Levelek: A muskátli leveleit a gyógyászatban használják, és sokféle betegség kezelésére alkalmazzák. A levelek szárítva vagy főzve is használhatók, például a megfázás, az influenza, a torokfájás és az emésztési zavarok kezelésére.
 3. Olaj: A muskátli olajat az aromaterápiában használják, és számos kozmetikai termékben is megtalálható. Az olajat a bőr ápolására, a stressz és a szorongás kezelésére, valamint a fertőzések enyhítésére használják.
 4. Gumó: A muskátli gumóját a hagyományos kínai orvoslásban használják, és a gyulladások, a láz és a fájdalmak enyhítésére használják.

A muskátli különböző részeit széles körben használják a gyógyászatban, a kozmetikai iparban és az élelmiszeriparban. A növény virágai díszítőelemként és aromaterápiában használatosak, míg a levelek gyógyászati célokra alkalmazhatók. Az olaj és a gumó is széles körben használható a különböző egészségügyi problémák kezelésére. A muskátli különböző részeinek felhasználása a növény sokoldalúságát mutatja, és az alapján is látszik, hogy évszázadok óta fontos szerepet tölt be az emberi életben.A muskátli (Pelargonium) teleltetése

A muskátli (Pelargonium) teleltetése kritikus időszak a növény életében, és ha nem megfelelően kezeljük, akkor az növény elpusztulhat. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan kell teleltetni a muskátlit:

 1. Visszavágás: A muskátlikat az ősz beállta előtt vissza kell vágni, hogy előkészítsük őket a téli pihenőre. A növényt 10-15 cm magasságra visszavágjuk, hogy ne legyenek hosszú hajtásai.
 2. Öntözés: A muskátlikat télen kevésbé kell öntözni, és csak akkor, ha a talaj száraz. A túlzott öntözés a gyökérrothadáshoz vezethet, míg a túl száraz talaj a növény elszáradásához vezethet.
 3. Hőmérséklet: A muskátlikat hűvös, de fagymentes helyen kell teleltetni. Az optimális hőmérséklet 5-10 fok Celsius fok között van. A hideg időszakban a növényeket betakarjuk, hogy megvédjük őket a hidegtől.
 4. Fény: A muskátlikat fényes helyen kell tartani télen is, de kerülni kell a közvetlen napfényt.
 5. Betegségek és kártevők: A téli hónapokban a muskátlikat általában kevésbé érintik a betegségek és a kártevők, de ha megjelennek, akkor azokat azonnal el kell távolítani.

A muskátli téli pihenője létfontosságú a növény egészséges fejlődése és virágzása szempontjából. A növényt vissza kell vágni, kevésbé kell öntözni, és hűvös, de fagymentes helyen kell tartani. A fény és az optimális hőmérséklet biztosítása is nagyon fontos. A teleltetés alatt figyeljünk a betegségekre és a kártevőkre, és szükség esetén védekezzünk ellenük. Ha ezeket a lépéseket követjük, a muskátli téli pihenője sikeres lesz, és az tavasszal újra virágba borulhat.A muskátli (Pelargonium) betegségei, kártevői

A muskátli (Pelargonium) számos betegség és kártevő támadása alatt állhat, amelyek jelentősen károsíthatják a növényt. Az alábbiakban bemutatjuk a muskátli leggyakoribb betegségeit és kártevőit:

 1. Levéltetvek: A levéltetvek a muskátli leveleit szívják ki, és a növény gyengülése és deformálódása okozhatják. A levéltetvekkel fertőzött növényeket rovarirtó szerrel kezeljük.
 2. Fehérjelek: A fehérjelek a muskátli leveleit borító fehér pelyhek, amelyek az elhalt kártevők maradványai. A fehérjelekkel fertőzött növényeket meg kell metszeni, és a levágott részeket el kell távolítani.
 3. Thripszek: A thripszek a muskátli virágait és leveleit támadják meg, és számos betegséget terjeszthetnek. A thripszeket rovarirtó szerrel kell kezelni.
 4. Gomba- és baktériumfertőzések: A muskátlikat gyakran érintik a gomba- és baktériumfertőzések, amelyek a leveleket és a virágokat támadják meg. Az érintett területeket azonnal el kell távolítani, és a növényeket fungicid vagy baktericid szerrel kell kezelni.
 5. Gyökérrothadás: A gyökérrothadás a muskátli túlzott öntözésének és a vízelvezetés hiányának következménye lehet. A betegség a növény elpusztulásához vezethet, ezért fontos a megfelelő öntözési gyakorlatok alkalmazása és a jó vízelvezetés biztosítása.

A muskátli betegségei és kártevői számos problémát okozhatnak a növénynek, de a megfelelő gondozással és azonnali beavatkozással ezek a problémák elkerülhetők. A rendszeres ellenőrzés és a fertőzött területek azonnali eltávolítása, valamint a megfelelő rovar- és gombaellenes szerek alkalmazása segít megőrizni a muskátli egészségét és szépségét.Érdekességek róla

A muskátli (Pelargonium) egy nagyon népszerű dísznövény, amely számos érdekességet rejt magában. Az alábbiakban bemutatunk néhány érdekességet és rövid történetet a muskátliról:

 1. A muskátli különböző fajtái különféle színű és alakú virágokat hoznak létre, beleértve a fehéret, a rózsaszínt, a pirosat, a sárgát és a lila színeket. A muskátli virágai nagyon kellemes illatúak, és gyakran használják az aromaterápiában.
 2. A muskátli számos kultúrában fontos szerepet tölt be. Az egyiptomiak például az ókori Egyiptomban használták a muskátlit, hogy szépítsék és illatosítsák otthonaikat. A muskátlikat a rómaiak is kedvelték, és a növényt széles körben használták gyógyászati célokra.
 3. A muskátli sokszínűsége és szépsége miatt gyakran használják dísznövényként a kertekben és a teraszokon. A növény könnyen nevelhető, és széles körben elérhető a kertészetekben és a virágboltokban.
 4. A muskátli nevét a görög szó, a „pelargos” szó adta, amely madárt jelent. Ez a madár jelentőséggel bírt az ókori Görögországban, és úgy gondolták, hogy a muskátli levelei és virágai emlékeztetnek a madár lábára.
 5. A muskátli népszerűsége az elmúlt évszázadokban sem csökkent. A növény ma is széles körben elérhető és széles körben használják dísznövényként, gyógyászati célokra és az aromaterápiában.

Összességében a muskátli egy nagyon érdekes és sokoldalú növény, amely számos kultúrában és időszakban fontos szerepet játszott. A növény különféle fajtái és színei széles körben elérhetőek, és dísznövényként, gyógyászati célokra és az aromaterápiában is használják.

 VIRÁG KATEGÓRIÁK 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük