Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporítása

Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporítása

Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) származása, története

Az Abesszín Kardvirág, vagy más néven Gladiolus murielae egy varázslatos virág, amely Afrikában gyökerezik és az emberi történelem egy részét is megörökíti. Ez a növény nem csak különleges szépségével ragadja meg az emberek szívét, hanem gazdag kulturális és történelmi hátterével is. Számos érdekes tényt és történetet rejt magában.Ezen virág eredeti származási helye Etiópia és Eritrea, azaz az afrikai kontinens északi része. A kardvirágcsaládba tartozik, és hosszú, nyáron virágzó szárai szép látványt nyújtanak. Az Abesszín Kardvirág főleg a magashegyi területeken található meg, ahol az enyhe éghajlat és a jó vízellátás ideális körülményeket teremt a növekedéséhez.

A virág története évezredekig nyúlik vissza, és az etióp kultúra szerves részét képezi. Eredetileg az Abesszíniai Birodalomban, azaz napjaink Etiópiájában és Eritreájában termesztették. Az Abesszín Kardvirágot gyakran használták vallási és kulturális ünnepek díszítésére, és a helyi hagyományokban mély gyökereket erősített.

A virág hosszú útja során az Abesszín Kardvirág elterjedt szerte a világon. Az európai felfedezők és kertészek a 17. században hozták be Európába, ahol gyorsan népszerűvé vált a kertekben és parkokban. A virág az évszázadok során számos hibrid és változat formájában fejlődött ki, és ma már sokféle színben és méretben megtalálható.

Az Abesszín Kardvirág nemcsak dísznövényként játszik fontos szerepet, hanem a népi gyógyászatban is. A helyiek hagyományosan a virág kivonatát használták különböző egészségügyi problémák kezelésére.

Az Abesszín Kardvirág tehát nem csupán egy gyönyörű növény, hanem egy olyan virág, amely gazdag történetével és kulturális értékével is lenyűgözi az embereket. Egyúttal emlékeztet bennünket az afrikai kontinens sokszínűségére és gazdag örökségére is.

Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporítása
Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporításaAbesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) jellemzői

Az Abesszín Kardvirág, vagy tudományos nevén Gladiolus murielae, egy olyan növény, amely valódi szépségével és egyedi jellemzőivel a kertek és parkok dísze. Tekintsük meg közelebbről, milyen különleges tulajdonságokkal rendelkezik ez a virág.

Megjelenése és mérete: Az Abesszín Kardvirág hosszú, keskeny levelekkel rendelkezik, amelyek a talajból szárba szöknek, majd egészen a föld felett terjednek. A növény magassága elérheti az 1 métert is. A lombozat élénk zöld színű és csillogó, ami a növény különleges vonását adja. A száron több virág is nyílik, és egy-egy növényen akár 10-20 virág is megtalálható, ami igazán látványos látványt nyújt.

Virága: Az Abesszín Kardvirág virágai maguk a csoda. Kicsi, fehér virágok sorakoznak a hosszú száron, amelyek egy keskeny kard alakú lepellel vannak borítva. Ezek a lepellek fényes fehérek, de közepükön egy finom, világosszürke sáv húzódik, ami még izgalmasabbá teszi a virág megjelenését. A virágok kicsik, de csoportosan nyílnak, ami csodás látványt nyújt, és kellemes illatukkal is elvarázsolja a kertek látogatóit.

Virágzása és elterjedése: Az Abesszín Kardvirág nyáron virágzik, általában július és szeptember között. Ebben az időszakban a virágok bőségesen díszítik a kerteket, és illatukkal vonzzák a méheket és más beporzókat.

Eredetileg Etiópia és Eritrea magashegyi területeiről származik, de ma már szerte a világban megtalálható, különösen kedvelt dísznövényként. Az Abesszín Kardvirág könnyen termeszthető, és számos különböző fajtája és színváltozata létezik, így minden kertész számára van lehetőség választani a saját ízlésének megfelelőt.

Az Abesszín Kardvirág tehát nem csak szépségével, hanem egyedi megjelenésével és kellemes illatával is magával ragadja a virágok szerelmeseit. Kertjeink és parkjaink ékességévé válik, és emlékeztet bennünket az afrikai természeti sokszínűség csodáira.

Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporítása
Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporításaGondozása, igényei

Az Abesszín Kardvirág, vagy Gladiolus murielae, a megfelelő gondoskodást és körülményeket igényli a gyönyörű virágzás eléréséhez. Most pedig nézzük meg, mik a legfontosabb tényezők, amelyekre figyelni kell a növény ápolásában.

Napfény és víz idénye, hőmérséklet: Az Abesszín Kardvirág igényli a napfényt ahhoz, hogy jól fejlődjön és bőségesen virágozzon. Ezért helyezzük el a növényt olyan területen, ahol legalább napi 6-8 óra napfény éri. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túl forró nyári napokon árnyékba helyezhetjük, hogy elkerüljük a túlzott hőhatást.

Az öntözés szempontjából az Abesszín Kardvirág szereti a nedves talajt, de nem szereti a túlzott víz áztatását. Tartsuk a talajt egyenletesen nedvesen, de kerüljük a pangó vizet. Nyáron gyakrabban öntözzük, télen pedig mérsékeljük az öntözést.

Hőmérséklet tekintetében az Abesszín Kardvirág számára az ideális hőmérséklet 18-24°C között van. Tartsuk szem előtt, hogy a növényeket a fagy károsíthatja, ezért hideg téli hónapokban vigyázzunk, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk számukra.

Öntözés, tápoldatozás és növényvédelem: Az öntözés mellett az Abesszín Kardvirág tápanyagokra is szüksége van. Tavasszal és nyáron adjunk neki lassan oldódó, általános virágtrágyát a talajba. Fontos, hogy ne túlzásba vigyük a műtrágya használatát, mert ez károsíthatja a növényt.

A növényvédelem szempontjából vigyázzunk a kártevőkre és a betegségekre. Szellőző helyen tartva és a leveleket szárazon tartva segíthetünk megelőzni a gombás fertőzéseket. Ha kártevők jelennek meg, használjunk kertészeti rovarirtószert, de mindig kövessük az utasításokat a növényvédelem biztonságos és hatékony alkalmazásához.

Az Abesszín Kardvirág gondozása tehát némi odafigyelést és szeretetteljes gondoskodást igényel. Ha megfelelő körülményeket és gondozást biztosítunk neki, ez a virág valódi ékként dísze lehet kertünknek, és minden évben elvarázsol minket gyönyörű virágaival.

Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporítása
Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporításaAbesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ismertebb fajtái

Az Abesszín Kardvirág, vagy Gladiolus murielae, gyönyörű virág, és több különböző fajta és színváltozat létezik, amelyek közül néhány kiemelkedik a kertészek és virágkedvelők körében. Most pedig nézzük meg néhány ismertebb fajtáját:

 1. Gladiolus murielae ‘Alba’: Ez a fajta az Abesszín Kardvirág fehér virágú változata. A hófehér virágok csodálatosan kontrasztálnak a zöld levelekkel, és gyakran választják esküvői dekorációkhoz vagy egyszerűen a kertek elegáns díszítéséhez.
 2. Gladiolus murielae ‘Primulinus’: A ‘Primulinus’ változat szép sárga virágokkal rendelkezik, amelyek igazán élénk színfoltot hoznak a kertbe. Ez a fajta különösen jól mutat más színes virágokkal kombinálva.
 3. Gladiolus murielae ‘Blue Wonder’: Bár az Abesszín Kardvirágok általában fehér vagy sárga virágúak, a ‘Blue Wonder’ egy ritka kék virágú változata. Ez a fajta különleges és szokatlan megjelenésű, és garantáltan elvarázsol mindenkit.
 4. Gladiolus murielae ‘Abyssinian Beauty’: Az ‘Abyssinian Beauty’ egyik legismertebb és legnépszerűbb fajta, amelynek virágai a hagyományos fehér szín mellett egy finom zöld csíkkal díszítettek. Ez a fajta a virágoskertekben és konténerekben is jól mutat.
 5. Gladiolus murielae ‘Pink Diamond’: Az ‘Pink Diamond’ változat rózsaszín virágai romantikus hangulatot teremtenek a kertekben. Ezek a virágok különösen népszerűek a tavaszi és nyári esküvői dekorációkban.

Ezek csak néhány példa az Abesszín Kardvirág különböző fajtáira, de számos más változat is létezik, amelyek mindegyike saját egyediséget és varázst hoz a kertekbe és parkokba. Ezek a virágok nemcsak szépségükkel, hanem egyszerű gondozásukkal is ideális választások lehetnek a kertészek és virágkedvelők számára.

Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporítása
Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporításaAbesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) virágja

Az Abesszín Kardvirág, vagy tudományos nevén Gladiolus murielae, virágja valóban különleges és elbűvölő. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen szépséggel és egyediséggel rendelkezik ez a virág.

Az Abesszín Kardvirág virágja a növény fő dísze és azok a kis csodák, amelyek minden virágkedvelő szívét megdobogtatják. Ezek a virágok általában kicsik, de a nagyszámú virágszál miatt mégis feltűnőek. A virágok fehér színűek, és egy speciális vonásuk van, amely igazán különlegessé teszi őket: a hosszú, keskeny lepelük.

A lepel, amely a virágokat körülveszi, olyan, mint egy vékony, átlátszó kard. Ez az alakzat inspirálta a névét is, hiszen „Gladiolus” a latin szó, amelynek jelentése „kard” vagy „kard alakú”. A lepel élénk fehér színű, és közepén gyakran egy finom, világosszürke sáv húzódik, ami tovább fokozza a virágok szépségét.

Az Abesszín Kardvirág virágai csoportosan nyílnak, és gyakran az egész száron elterülnek, ami gyönyörű látványt nyújt. Ezenkívül a virágok kellemes, enyhe illatot árasztanak, ami tovább növeli a kertek és parkok varázsát.

Ezen virágok különleges megjelenése és vonzó illata miatt széles körben használják dísznövényként kertekben, parkokban és még esküvői dekorációkban is. Az Abesszín Kardvirág nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem az érzékeinket is kényezteti, és emlékeztet bennünket a természet csodáira és a virágok varázslatára.

Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporítása
Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, szaporításaAbesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése a kertbe

Az Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése egy izgalmas kerti projekt, amelynek eredményeként gyönyörű virágokkal gazdagíthatjuk kertünket. Most pedig nézzük meg, mikor és hogyan ültessük el őket a kertbe.

Mikor ültessük el:

Az Abesszín Kardvirágokat általában tavasszal vagy kora nyáron ültetik, amikor a talaj már felmelegedett, és nincs már fagyveszély. Ez általában március vagy április, de a pontos ültetési időpont függ a lokális éghajlati viszonyoktól is.

Hogyan ültessük el:

 1. Válasszunk megfelelő helyet: Az Abesszín Kardvirágok a napos területeket kedvelik, tehát olyan helyet válasszunk, ahol legalább napi 6-8 óra napfény éri majd a növényeket. Ügyeljünk arra is, hogy a talaj jó vízelvezetéssel rendelkezzen.
 2. Előkészítés: Ássunk ki gödröket, amelyek mélysége a hagyma méretétől függ, általában 10-15 centiméter mélyek legyenek. Az ültetési távolságok között hagyjunk legalább 10-15 centiméteres részt.
 3. Trágyázás és tápoldatozás: A gödrök aljára helyezzünk egy kevés komposztot vagy szerves trágyát, hogy a növényeknek megfelelő tápanyagokhoz jussanak. Emellett keverjünk a talajba egy lassan oldódó általános virágtrágyát is.
 4. Ültetés: Helyezzük el az Abesszín Kardvirág hagymákat a gödrökben, és fedjük be őket talajjal. Ügyeljünk arra, hogy a hagymákat ne ültessük túl mélyre, mivel ez befolyásolhatja a virágok virágzási időpontját.
 5. Öntözés: Az ültetés után alaposan locsoljuk meg a növényeket, hogy segítsünk nekik gyökereik kialakításában és beállításukban.
 6. Támogatás: Mivel az Abesszín Kardvirágok hosszú száron hozzák virágaikat, fontos lehet támogatni őket. Használhatunk kerti támrendszereket vagy karókat, hogy megakadályozzuk a növények meghajlását a virágzás idején.
 7. Gondozás: Az Abesszín Kardvirágokat rendszeresen öntözzük, különösen a szárazabb időszakokban. Távolítsuk el a hervadt virágokat, hogy serkentsük az új virágok kialakulását.

Az Abesszín Kardvirágok ültetése tehát izgalmas és jutalmazó kerti tevékenység, amely hozzájárul a kert szépségéhez és élvezetéhez. Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket, és hamarosan gyönyörű virágokkal díszítheti kertjét.Szaporítása

Az Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) szaporítása izgalmas és hálás feladat, amely lehetővé teszi a növény gyarapítását és a kertünkben való terjedését. Lássuk, hogyan lehet ezt a virágot szaporítani!

Az Abesszín Kardvirágok szaporításának két leggyakoribb módja:

 1. Hagyma szaporítás:
  • A virágok hagymákból nőnek ki, és ezek a hagymák alkalmasak a szaporításra. A legjobb időpont a hagymák szaporítására a nyár vége vagy ősz eleje, amikor a növény már nyugvó állapotban van.
  • Távolítsuk el a hagymákat a földből, és óvatosan szétválogassuk őket. A hagymákat ne legyen túl mélyen a talajba ültettük, és egyénileg szedhetők ki.
  • Válasszuk ki az egészséges, megerősödött hagymákat a szaporításhoz, és ültessük őket újra a kertben vagy virágcserépben. Győződjünk meg arról, hogy a hagymákat megfelelő mélységben és távolságra ültetjük el.
 2. Magok szaporítása:
  • Bár az Abesszín Kardvirágok általában hagymákkal terjednek, magokat is termeszthetünk belőlük. Ehhez hagyjuk, hogy a virágok természetesen kivirágozzanak és terméket hozzanak.
  • Amikor a termés érett, gyűjtsük össze a magokat a hüvelyekből. Szárítsuk meg őket alaposan.
  • A következő tavasszal ültessük el a magokat megfelelően előkészített talajba. Ne feledjük, hogy a magokból növő virágok később virágoznak majd, mint a hagymákból növők.

Az Abesszín Kardvirágok szaporítása tehát két módon történhet: hagymákkal vagy magokkal. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei, és kreativitásunkra is lehetőséget adnak a kertben. Legyen türelmes és gondoskodó, és hamarosan örömmel nézheti majd, ahogy ezek a gyönyörű virágok terjednek és díszítik kertjét.Teleltetése

Az Abesszín Kardvirág, vagy tudományos nevén Gladiolus murielae, teleltetése a kertben különösen fontos, hogy a hideg téli hónapokban is megőrizze egészségét és virágzó képességét. Lássuk, milyen lépéseket kell tennünk a kertben teleltetéshez!

Hogyan teleltessük az Abesszín Kardvirágot a kertben:

 1. Vágjuk vissza a növényt: A hideg hónapok előtt érdemes visszavágni a növényt, miután a hagymák már teljesen visszavonták a tápanyagokat a földből. Vágjuk le a száraz leveleket és hajtásokat.
 2. Emeljük ki a hagymákat: Ássuk ki a hagymákat óvatosan a talajból, amikor már nincs virágzás, általában ősszel, mielőtt az első fagy bekövetkezne. Ügyeljünk rá, hogy a hagymákat ne sértsük meg, és hagyjuk őket néhány órán át száradni a földtől távol.
 3. Tárolás: A hagymákat hűvös, száraz helyen tároljuk a téli hónapokban. Legjobb, ha hálóban vagy papírtáskában helyezzük el őket, hogy megfelelően szellőzzenek és ne penészedjenek meg.
 4. Megfelelő hőmérséklet: Az Abesszín Kardvirágoknak a teleltetés során 5-10°C közötti hőmérsékleten kell lenniük. Ez lehet például egy pince, alagsor vagy más hideg, de fagymentes helyiség.
 5. Időzítés: Tavasszal, amikor már nincs fagyveszély, ültessük vissza a hagymákat a kertbe. A földnek már fel kell melegednie, és a növényeknek is készen kell állniuk a növekedésre.
 6. Öntözés és gondozás: Miután az Abesszín Kardvirágokat visszaültettük a kertbe, rendszeresen öntözzük őket, és gondoskodjunk a megfelelő tápanyagokról. Győződjünk meg róla, hogy a hagymák megfelelően gyökereznek, és várjuk meg a virágok természetes kibontakozását.

Az Abesszín Kardvirágok teleltetése tehát némi odafigyelést és gondoskodást igényel, de a megfelelő eljárásokkal élvezhetjük ezeknek a gyönyörű virágoknak a virágzását és szépségét a következő tavasszal is. Legyen türelmes, és kertje egy igazi virágos paradicsommá válik.Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) lehetséges betegségei, kártevői

Az Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) gyönyörű növény, de sajnos nem mentes az esetleges betegségektől és kártevőktől. Fontos, hogy ismerjük ezeket a problémákat, hogy időben felismerjük és kezeljük őket. Nézzük meg, melyek a lehetséges betegségek és kártevők:

Betegségek:

 1. Penész és gombás fertőzések: Az Abesszín Kardvirágok hajlamosak a penész és gombás fertőzésekre, különösen nedves és meleg időjárás esetén. Ez különböző fajtákat okozhat, például rozsdát vagy szürke penészt. A megelőzés érdekében fontos a jó levegőáramlás és a száraz levelek eltávolítása.
 2. Baktériumok: A túlzott nedvesség és a nedves levelek könnyen megtapasztalhatók baktériumok okozta problémákhoz vezethetnek. A levelek sárgulhatnak, elhalhatnak, vagy barna foltok jelenhetnek meg rajtuk.
 3. Vírusok: Néhány vírusbetegség is érintheti az Abesszín Kardvirágokat, például a Tulpok és a Mozaik vírusok. A vírusok a levél deformitását és színes mintázatokat okozhatnak a leveleken.

Kártevők:

 1. Légylárvák: A legyek szívesen raknak petéket az Abesszín Kardvirágok talajába, és a kikelt lárvák rágják a hagymákat. A növények hervadhatnak és elpusztulhatnak.
 2. Bogarak: Különböző bogarak, például a levélbogarak vagy takácsatkák is kárt tehetnek a növényekben. A levelek elrágása és a sérülések a virágokon csökkenthetik a virágzást.
 3. Gyökérrovarok: A gyökérrovarok, például a gyökérnematódák, a hagymákat támadják, ami gyengülést és rosszabb virágzást eredményezhet.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az Abesszín Kardvirágokat, és ha észlelünk bármilyen kárt vagy betegséget, időben lépjünk fel. A megfelelő gondozás, például a jó vízelvezetés, a rendszeres trágyázás és a levéltakarítás segíthet megelőzni ezeket a problémákat. Ha szükséges, használjunk kertészeti rovarirtószereket vagy gombaellenes szereket a problémák kezelésére. Az időbeni figyelmesség és a gondoskodás segíthet megőrizni az Abesszín Kardvirágok szépségét és egészségét a kertünkben.Gyakori problémák és megoldások

Az Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) gondozása során néhány gyakori problémával találkozhatunk, de szerencsére számos hatékony megoldás is rendelkezésre áll. Nézzük meg, milyen problémák merülhetnek fel, és hogyan kezelhetjük őket:

Probléma: Levélsárgulás és hervadás. Lehetséges okok: Túlzott öntözés, túl mélyre ültetett hagymák, tápanyaghiány. Megoldás: Ellenőrizze a talaj vízelvezetését, és csak mérsékelt öntözést alkalmazzon. Győződjön meg róla, hogy a hagymákat a megfelelő mélységbe ültette, és gondoskodjon a megfelelő tápanyagokról trágyázással.

Probléma: Hagymák rothadása. Lehetséges okok: Rossz vízelvezetésű talaj, túlzott öntözés. Megoldás: Ültessen hagymákat jól vízelvezető talajba, és gondoskodjon a megfelelő öntözésről. Ellenőrizze, hogy a növények ne legyenek túl sokáig vízben álló talajban.

Probléma: Betegségek és kártevők. Lehetséges okok: Gombás fertőzések, levélbogarak, takácsatkák. Megoldás: A gombás fertőzéseket gombaellenes szerekkel kezelje. Használjon kertészeti rovarirtószereket a kártevők ellen, vagy távolítsa el őket kézzel, ha lehetséges.

Probléma: Alacsony virágzás. Lehetséges okok: Túl mélyre ültetett hagymák, tápanyaghiány, túl sűrű telepítés. Megoldás: Ültessen hagymákat a megfelelő mélységbe, és tartsa meg a megfelelő tápanyagellátást trágyázással. Ügyeljen a megfelelő telepítési távolságokra is.

Probléma: Fagy károsítja a hagymákat. Lehetséges ok: Nem megfelelő teleltetés. Megoldás: Teleltessen hagymákat egy olyan helyen, ahol a fagy nem éri őket, vagy borítsa be őket szalmával vagy egyéb szigetelő anyaggal a hideg hónapokban.

Az Abesszín Kardvirágok gondozása során fontos figyelemmel kísérni a növények állapotát és azonnal reagálni bármilyen problémára. A megfelelő öntözés, tápanyagellátás és a megfelelő teleltetés segíthet abban, hogy egészséges és gyönyörű virágokat hozzanak létre, amelyek örömmel díszítik kertjét.Érdekességek róla

Az Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) egy izgalmas és gyönyörű növény, amely több érdekességet és történetet is magában hordoz. Nézzünk meg néhány érdekes információt és történetet a nagyvilágból:

 1. Név és származás: Az Abesszín Kardvirág elnevezése arra utal, hogy Etiópiából, azaz Abesszíniából származik. Ez a növény évelő hagymás növény, amelyet először az 1880-as években hoztak be Európába, és azonnal a virágkedvelők kedvence lett.
 2. Ritka kék variáció: Az Abesszín Kardvirágok általában fehér vagy sárga virágúak, de létezik egy ritka kék variáció is, amely igazán különlegesnek számít a virágok világában. A „Blue Wonder” néven ismert fajta kék színű virágai lenyűgözőek.
 3. Esküvői kedvenc: Az Abesszín Kardvirágokat gyakran választják esküvői dekorációkhoz, különösen a fehér virágú változataik. A hófehér virágok elegáns és romantikus hangulatot teremtenek az esküvői helyszínen.
 4. Tartós vágott virágok: Ezek a virágok kiválóan tartják magukat vágott virágként is. Az Abesszín Kardvirágok vágott száraikat gyakran használják virágkompozíciókban és csokrokban is.
 5. Természetvédelem: Az Abesszín Kardvirágok természetes élőhelyei néhány területen veszélyeztetettek lehetnek, és a természetvédők fáradoznak azért, hogy megóvják ezt a szép növényt és azokat a területeket, ahol él.

Az Abesszín Kardvirágok tehát nemcsak gyönyörűek és elegánsak, hanem számos érdekességet is tartogatnak magukban. Ez a virág a kertek és esküvői dekorációk egyik nagy kedvence, és nem csoda, hogy világszerte annyira népszerű.VIRÁG KATEGÓRIÁKFotók: Pixabay, Vistacreate

Abesszín Kardvirág (Gladiolus murielae) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.