Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése, gondozása, szaporítása

Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése, gondozása, szaporítása

A Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) egy kiváló választás minden kertész számára, aki szeretne egy könnyen nevelhető és lenyűgöző növényt ültetni. A Kerti Hajnalka nemcsak gyönyörű virágaival, hanem számos más előnnyel is rendelkezik, beleértve az egészséges és terápiás tulajdonságait, valamint a dekoratív értékét is.

Ha Ön is szeretne egy lenyűgöző és sokoldalú növényt ültetni a kertjében, akkor a Kerti Hajnalka egy kitűnő választás lehet számára.Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) származása, története

Az Ipomoea purpurea, vagy más néven a Kerti Hajnalka, az évelő ipomeák családjába tartozó növény, mely származási helye Közép-Amerika. Az 1500-as években a spanyol hódítók által került Európába, majd onnan széles körben elterjedt az egész világon.

A növény hatalmas, szív alakú leveleit és feltűnő virágait előszeretettel használják dísznövényként kertekben, parkokban, erkélyeken és teraszokon. A virágok átmérője akár 8-10 cm is lehet, színük pedig általában kékes-lila, de előfordulnak fehér, rózsaszín és vörös változatok is.

Az Ipomoea purpurea történelme azonban messze túlmutat a dísznövények kultúráján. A növényt hosszú ideje használják különböző kulturális és vallási célokra. Az aztékok például gyógyászati ​​célokra használták a növényt, míg az indiai kultúrában az Ipomoea purpurea a Siva isten tiszteletére szolgáló rituális virágnak számít.

Az ipomea purpurea a kertészek körében is nagy népszerűségnek örvend. Az egyszerű termesztése miatt szinte bárki számára könnyen megvalósítható. Bár a növény inkább meleg éghajlati körülményeket kedveli, képes alkalmazkodni a változó időjárási körülményekhez is. A magjait egyszerűen el lehet vetni a földbe, majd a kis növények általában gyorsan és erőteljesen növekednek.

Az ipomea purpurea tehát nem csak dísznövényként, hanem kultúránk és történelmünk szerves részeként is fontos helyet foglal el. Az egyszerű gondozása és szépsége miatt pedig nem meglepő, hogy a Kerti Hajnalka sokak kedvence.

Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése, gondozása, szaporítása
Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése, gondozása, szaporításaKerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) jellemzői

Az Ipomoea purpurea, vagy más néven Kerti Hajnalka, az évelő ipomeák családjába tartozó növény, amelynek virágai az egyik legfeltűnőbb és legvonzóbb jellemzője. A Kerti Hajnalka általában 2-4 méter magasra nő, hajtásai kúszó vagy felkapaszkodók, levelei szív alakúak és hosszú száron ülnek. A növény szára szépen elágazik és általában zöld színű, de előfordulhat, hogy kicsit lilás árnyalatú is.

Az Ipomoea purpurea virágai nagy, általában 5 lótagból álló csészével és két ajakos, tollas karéjjal rendelkeznek. A virágok átmérője akár 8-10 cm is lehet, színük pedig általában kékes-lila, de előfordulnak fehér, rózsaszín és vörös változatok is. A virágok éjszaka nyílnak ki, és általában napfelkeltéig el is hervadnak.

A Kerti Hajnalka rendszertani besorolása a következőképpen alakul: Az Ipomoea purpurea a Convolvulaceae (Töviskesfűfélék) családjába tartozik, amely világszerte elterjedt növényfajokat foglal magába. Az évelő ipomeák családjába tartozó növényeket általában dísznövényként vagy szőlőültetvényekben használják, de sok fajuk gyógynövényként is szolgál.

Összességében elmondható, hogy a Kerti Hajnalka egy lenyűgöző és nagyon változatos növény, amely egyaránt megfelelő díszítésre és a kultúra és történelem fontos szimbólumaként való használatra is. A növény egyszerű gondozása és szépsége miatt pedig nem meglepő, hogy sokak kedvence.Élőhelye

Az Ipomoea purpurea, vagy más néven Kerti Hajnalka, az évelő ipomeák családjába tartozó növény, mely eredeti élőhelye Közép-Amerika. A növényt az 1500-as években hozták Európába a spanyol hódítók, majd onnan széles körben elterjedt az egész világon.

A Kerti Hajnalka azonban nem csak Közép-Amerikában honos, hanem számos más trópusi és szubtrópusi régióban is előfordul. Az évelő ipomea fajok általában meleg éghajlati körülményeket igényelnek, és az Amerikák, Afrika, Ázsia, Óceánia és Ausztrália trópusi és szubtrópusi területein találhatóak meg.

Magyarországon a Kerti Hajnalka kertekben, parkokban, erkélyeken és teraszokon népszerű dísznövényként szerepel. A növény egyszerű gondozása és szépsége miatt számos kertész és hobbi kertész kedvence, és a virágok gazdag színpalettájukkal és nagy méretükkel lenyűgöző látványt nyújtanak.

Összességében elmondható, hogy a Kerti Hajnalka egy igazi világpolgár, mely az egész világon elterjedt dísznövényként, valamint kulturális és vallási szimbólumként is szerepet tölt be. Az évelő ipomeák családjába tartozó növények sokfélesége és alkalmazkodóképessége miatt széles körben elterjedtek az egész világon.Gondozása, igényei

A Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) egy viszonylag könnyen gondozható növény, amelynek egyszerű igényeit könnyedén kielégíthetjük.

A növény napos, meleg helyet igényel, ahol legalább hat órányi napfény éri. Az ideális hőmérséklet a Kerti Hajnalka számára a 20-30 Celsius fok közötti tartományban van. Az árnyékos vagy hűvös helyeken a növény növekedése és virágzása csökkenni fog.

A Kerti Hajnalka igényli a rendszeres öntözést, különösen a száraz időszakokban. Azonban fontos, hogy ne öntözzük túl a növényt, mivel a túlzott víz mohóként megtámadhatja a növényt és a gyökereket. A trágyázást évente kétszer kell elvégezni, az egyiket a tavasz elején, a másikat pedig a nyár közepén. Ajánlott a szerves trágya használata, amely segíti a növény egészséges növekedését és fejlődését.

A Kerti Hajnalka szépen mutat kertben, virágágyásokban, illetve nagyobb cserépekben is. A virágágyásokban ajánlott a növényt legalább 30 cm távolságra ültetni, hogy biztosítva legyen a megfelelő hely és tápanyag. A cserépben való nevelés esetén a növény számára ajánlott legalább 20 cm átmérőjű cserépet választani.

A Kerti Hajnalka növényvédelme egyszerű. A leggyakoribb problémák közé tartozik a levéltetvek vagy a takácsatkák megjelenése. A problémákat időben kell észrevenni és kezelni, mert a rovarok okozta károk jelentősen csökkenthetik a növény termését és virágzását.

Összességében elmondható, hogy a Kerti Hajnalka egy viszonylag egyszerűen gondozható növény, amely szépsége és változatos virágzása miatt az egész világon népszerű dísznövény. Az alapvető gondozási szabályok betartásával és az időben történő növényvédelemmel a Kerti Hajnalka egy hosszú életű és gyönyörű növény lehet a kertünkben vagy akár a teraszunkon is.

Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése, gondozása, szaporítása
Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése, gondozása, szaporításaKerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ismertebb fajtái

Az Ipomoea purpurea, vagy más néven Kerti Hajnalka, egy számos változatban és színben elérhető növény, amelynek sok különböző fajtája létezik. A következőkben bemutatunk néhány ismertebb fajtát:

 1. ‘Grandpa Ott’: Ez a fajta a legismertebb és legkedveltebb változata a Kerti Hajnalnak. A virágai nagyok és lila színűek, a levelei pedig szív alakúak és sötétzöld színűek.
 2. ‘Kniola’s Black Knight’: Ez a fajta egy igazán különleges megjelenésű növény, melynek virágai sötétbordóak, majd lila színűvé válnak. Az árnyalatok változékonyak, ezért minden egyes virág más és más.
 3. ‘Heavenly Blue’: Ez a fajta rendkívül népszerű az egész világon a virágai kék színéről. Az árnyalatuk égkék vagy türkiz lehet, amely általában világosabb színű, mint a többi fajtájáé.
 4. ‘Flying Saucers’: Ez a fajta egészen különleges megjelenésű virágokkal rendelkezik, melyek fehér vagy krémszínűek, és lilával vagy kékes-lilával körülölelt közepűek.
 5. ‘Scarlet O’Hara’: Ez a fajta élénkpiros színű virágokkal rendelkezik, amelyek egy erőteljes és feltűnő látványt nyújtanak.

Az Ipomoea purpurea nagyon változatos és sokszínű növény, és számos további fajtája létezik, amelyek különböző méretűek, színűek és formájúak. Az évelő ipomeák családjába tartozó növények változatossága és szépsége miatt a Kerti Hajnalka egy rendkívül népszerű dísznövény az egész világon.Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) virágja

Az Ipomoea purpurea, vagy Kerti Hajnalka, virágai gyönyörűek és lenyűgözők. A virágok nagyok, általában 8-10 cm átmérőjűek, de előfordulhatnak kisebbek is. Az árnyalatuk változatos lehet, a leggyakoribb színek a kékes-lila, rózsaszín és fehér. Az egyes virágok árnyalatai eltérhetnek egymástól, így minden egyes virág egyedi és különleges megjelenést nyújt.

A Kerti Hajnalka virágai éjszaka nyílnak ki és az esti órákban kezdenek el illatozni. A virágok rendkívül vonzóak a lepkék, méhek és más beporzók számára, így a növény segíti a környezetében található élőlények populációjának növekedését.

Az Ipomoea purpurea virágzása hosszú és folyamatos, általában a nyár elejétől egészen az ősz végéig tart. A növény virágai kúszó vagy felkapaszkodó hajtásokon jelennek meg, és általában a levelek között helyezkednek el.

A Kerti Hajnalka virágai nem csak szépségük miatt népszerűek, hanem az egészségügyi előnyeik miatt is. Az ipomeák családjába tartozó növényekből készült tea és tinktúrák gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásuk miatt használatosak a hagyományos gyógyászatban.

Összességében elmondható, hogy az Ipomoea purpurea, vagy Kerti Hajnalka virágai a növény egyik legkiemelkedőbb jellemzői, amelyek a természet szépségét hozzák el kertünkbe, teraszunkra vagy erkélyünkre. A virágzásuk lenyűgöző és változatos, és számos élelmiszeripari, dísznövény- és gyógynövény-felhasználásuk miatt a Kerti Hajnalka egy igazi sokoldalú növény.Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése a kertbe

A Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése egyszerű és könnyen kivitelezhető. A növény egész évben ültethető, de általában tavasszal vagy kora nyáron ajánlott a telepítése.

Az ültetés előtt fontos kiválasztani a megfelelő helyet a növény számára. A Kerti Hajnalka napos, meleg helyet igényel, ahol legalább hat órányi napfény éri. Az árnyékos vagy hűvös helyeken a növény növekedése és virágzása csökkenni fog.

A növényt általában magvetéssel szaporítjuk. A magokat áprilisban vagy májusban lehet elültetni közvetlenül a földbe. A magvakat 1-2 cm mélyre kell ültetni, majd könnyű talajjal takarni. A magokat rendszeresen kell öntözni, hogy biztosítsuk a megfelelő nedvességet és hőmérsékletet a csírázáshoz.

Ha szeretnénk a növényt korábban meghozni, akkor a magokat beltéri körülmények között előre nevelhetjük. A magokat kis cserépbe helyezzük, majd a cserépet egy meleg, napos helyre helyezzük. Az előnevelt növényeket áprilisban vagy májusban ültethetjük ki a szabadba.

A Kerti Hajnalka kertbe ültetésekor fontos a megfelelő távolság betartása. A növényeket legalább 30 cm távolságra kell elültetni, hogy biztosítva legyen a megfelelő hely és tápanyag. Az ültetés előtt javasolt a talajt tápanyaggal gazdagítani.

A Kerti Hajnalka ültetése nem igényel különleges szaktudást, és az alapvető gondozási szabályok betartásával a növény gyorsan és egészségesen növekszik majd. Az ültetés egyszerűsége és a növény lenyűgöző virágzása miatt a Kerti Hajnalka a kertész és hobbi kertész egyik kedvenc dísznövénye.Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése cserépbe, balkonládába

A Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése cserépbe vagy balkonládába egy nagyon jó lehetőség azoknak, akik nem rendelkeznek saját kerttel, de szeretnének egy szép és változatos növényt a teraszukon vagy erkélyükön. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan ültessük el a Kerti Hajnalkát cserépbe vagy balkonládába.

 1. Kiválasztás és előkészületek: Először is meg kell választanunk a megfelelő méretű cserépet vagy balkonládát. A Kerti Hajnalka növekedési és gyökérzeti igényeinek megfelelően legalább 20 cm átmérőjű cserépre vagy balkonládára van szükség. Az ültetés előtt javasolt a talajt gazdagítani trágyával és/vagy komposzttal.
 2. Magvetés: A magvetést ugyanúgy végezzük, mint amikor a Kerti Hajnalkát a kertbe ültetjük. A magokat áprilisban vagy májusban elvetjük a talajba, és a talajt könnyű talajréteggel fedjük le.
 3. Öntözés: A Kerti Hajnalka egy olyan növény, amely szereti a nedvességet, de fontos, hogy ne öntözzük túl, mert a túlzott nedvesség rossz hatással lehet a növényre. Az öntözést célszerű reggel vagy este végezni, hogy a növény ne legyen kitéve a forró napsütésnek.
 4. Tápanyag: A Kerti Hajnalka növényeknek szükségük van tápanyagra a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez. Ajánlott évente kétszer trágyázni a növényt a szerves trágya használatával.
 5. A növény támogatása: A Kerti Hajnalka kúszó vagy felkapaszkodó növény, és a támogatás nélkül hajlamos kúszni vagy futni a talajon. Fontos a növény támogatása, különösen akkor, ha egy balkonládába vagy cserépbe ültetjük. A növényt kis támokkal vagy dróthálóval lehet támogatni.
 6. Növényvédelem: A Kerti Hajnalka egy viszonylag ellenálló növény, de érdemes figyelni a kártevők és a betegségek megjelenésére. Ha szükséges, használjunk növényvédő szereket.
Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése, gondozása, szaporítása
Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése, gondozása, szaporításaSzaporítása

Az Ipomoea purpurea, vagy Kerti Hajnalka, könnyen szaporítható, és számos módszer áll rendelkezésre a szaporítására.

A leggyakoribb szaporítási módszer a magvetés, amely egyszerű és hatékony. A magokat áprilisban vagy májusban lehet elvetni közvetlenül a talajba, vagy előre nevelni beltéri körülmények között. A magokat a talajba kell helyezni, majd könnyű talajréteggel lefedni, és rendszeresen öntözni.

A növényeket megfelelő távolságra kell elültetni egymástól, hogy biztosítsák a megfelelő növekedési és fejlődési feltételeket. Ha beltéri körülmények között neveljük a magvakat, akkor az előnevelt növényeket áprilisban vagy májusban ültethetjük ki a szabadba.

A Kerti Hajnalka szaporításának másik módja a dugványozás. A dugványozás során a növény egy részét levágjuk, majd ezt az új növényt elültetjük a talajba, vagy először kis edényben előneveljük. A dugványozás ideális módszer a növények gyors szaporítására, és az átültetés után a növények gyorsabban és egészségesebben nőnek.

A Kerti Hajnalka szaporítása egyszerű és gyors folyamat, és számos módszer áll rendelkezésre a növények szaporítására. A magvetés és a dugványozás a leggyakoribb módszerek, és ha a megfelelő technikákat alkalmazzuk, könnyedén szaporíthatjuk ezt a lenyűgöző dísznövényt.Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) teleltetése

Az Ipomoea purpurea, vagy Kerti Hajnalka, egy trópusi és szubtrópusi növény, amely az éghajlati viszonyok miatt nem található természetes élőhelyénél hidegebb területeken. Ezért a növény teleltetése hazánkban kihívásokat jelenthet.

A Kerti Hajnalka érzékeny a hidegre és a fagyra, így télen szükség van a megfelelő védelemre. Ha a növényt kint tartjuk, akkor egy meleg, védett helyre kell helyezni, ahol a hőmérséklet ne essen 5 fok alá. Ha a növényt beltéren tartjuk, akkor egy világos és meleg helyet kell találni a növény számára.

Fontos, hogy a növényt a teleltetés során kevésbé öntözzük, mert a hideg hőmérséklet miatt a növény lassabban növekszik és kevesebb vízre van szüksége. Az öntözést célszerű az alsó résznél végzett öntözéssel végezni, mivel ez segít elkerülni a talaj túlzott nedvességét és a penészesedést.

Ha a Kerti Hajnalka-t beltéren tartjuk, akkor ügyelni kell a megfelelő világításra is. A növényeknek szükségük van a megfelelő mennyiségű fényre ahhoz, hogy egészségesek maradjanak és ne veszítsék el a lombjukat.

A Kerti Hajnalka téli teleltetése kihívást jelenthet a hazai kertészek számára, de a megfelelő gondozási technikák és a növényvédelmi intézkedések betartásával biztosíthatjuk a növény egészséges telelését. Ha helyesen teleltetjük a növényt, akkor tavasszal újra élénk zöld levelekkel és lenyűgöző virágokkal díszítheti kertünket vagy teraszunkat.Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) hasznosítása

A Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) egy nagyon népszerű dísznövény, amelyet kertekben, parkokban és virágágyásokban gyakran használnak. Azonban a növény nemcsak dísznövényként, hanem terápiás és élelmiszeripari célokra is hasznosítható.

Az Ipomoea purpurea levelei és virágai hagyományosan használatosak a kínai orvoslásban, ahol számos egészségügyi probléma kezelésére használják őket. A levelek és virágok egyes kivonatai nyugtató hatásúak lehetnek, és segíthetnek a stressz és az alvászavarok kezelésében.

A Kerti Hajnalka levelei és virágai a kulináris világban is hasznosíthatóak. A virágokat dekoratív elemként használják süteményeken, édességeken, salátákon és más ételeken. Az Ipomoea purpurea magjait pedig néhány helyen dióhoz hasonlóan használják fel az ételek készítéséhez.

A Kerti Hajnalka dekoratív megjelenése miatt ajándékként is gyakran használják, különösen azoknak az embereknek, akik szeretik a különleges és érdekes növényeket.

Összességében a Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) egy nagyon sokoldalú növény, amely számos területen hasznosítható. A növény díszítő értéke mellett számos más előnye is van, beleértve a terápiás, élelmiszeripari és ajándékozási felhasználást. Ha Ön is szeretné kipróbálni ezt a lenyűgöző növényt, javasoljuk, hogy szerezzen be néhány magot, és ültessen el néhányat a kertjében vagy a teraszán.Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) gyűjtése, tárolása

A Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) gyűjtése és tárolása azért fontos, mert a növény leveleit és virágait számos területen használják fel, beleértve a kulináris, terápiás és díszítő iparágakat.

A levelek és virágok gyűjtésekor fontos, hogy azokat a virágzás csúcsán, azaz a virágok legnagyobb számban történő megjelenésekor szedjük le. A növényeket reggel vagy este ajánlott gyűjteni, amikor a nedvesség a legmagasabb szinten van.

A Kerti Hajnalka leveleit és virágait szárítva lehet tárolni, hogy később felhasználhassuk őket. Az ipari felhasználás mellett a szárított virágok dekoratív elemként is felhasználhatók a csokrokban vagy más díszekben.

A levelek és virágok tárolása előtt fontos, hogy azokat alaposan megmosdassuk és megszárítsuk. Azután a leveleket és virágokat egyenletesen el kell osztani egy sütőpapírra, majd azokat meleg helyen, jól szellőző helyen szárítsuk. Amikor az anyagok teljesen megszáradtak, azokat légmentesen zárható edényekben, dobozokban vagy zacskókban tároljuk.

Összességében a Kerti Hajnalka levelei és virágai fontos alapanyagok számos iparágban, és a gyűjtésük és tárolásuk fontos lépések az anyagok minőségének megőrzése érdekében. Ha Ön is szeretné kipróbálni ezt a növényt, javasoljuk, hogy kísérletezzen a levelek és virágok felhasználásával, és ismerje meg a Kerti Hajnalka különleges tulajdonságait.Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) betegségei, kártevői

A Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) egy tartós és könnyen nevelhető növény, amely kevés betegségnek van kitéve, és általában ellenálló a kártevőkkel szemben. Azonban vannak bizonyos betegségek és kártevők, amelyek befolyásolhatják a növény egészségét és növekedését.

A Kerti Hajnalka-t gyakran érinti a penész és a gombabetegségek. Ezek a betegségek általában akkor fordulnak elő, amikor a növény túlzott nedvességet kap, vagy ha a levelek és virágok hosszú ideig nedvesek maradnak. A penész és gombabetegségek kezelése érdekében a növényt rendszeresen ellenőrizni kell, és ha a probléma megjelenik, akkor a fertőzött részeket el kell távolítani és a növényt megfelelően kell öntözni.

A Kerti Hajnalka-t kártevők is érinthetik, például levéltetvek, atkák és tripszek. Ezek a kártevők általában a növény levelein és hajtásain telepednek meg, és károsítják azokat. A kártevők kezelésére számos biológiai és vegyi megoldás áll rendelkezésre, beleértve a rovarölő spray-ket és a természetes olajokat is.

A Kerti Hajnalka betegségeinek és kártevőinek megelőzése érdekében javasoljuk, hogy a növényeket rendszeresen ellenőrizzük, és ha problémát találunk, azonnal kezdjük meg a kezelést. A megfelelő gondozás és az egészséges növények kiválasztása segíthet megelőzni a betegségeket és a kártevők megjelenését a Kerti Hajnalka esetében.Érdekességek róla

A Kerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) egy érdekes és lenyűgöző növény, amelynek számos kulturális és történelmi vonatkozása van világszerte. Íme néhány érdekesség a Kerti Hajnalkáról:

 • A Kerti Hajnalka kifejezetten népszerű volt a 18. századi Európában, és számos nemesi család tartotta a kertjében. Az első hajnalkezdeményezésű gazdája egy francia grófnő volt, aki arra használta a növényeket, hogy azokat a hálószobájába helyezze, és így éjszaka élénkebb álmokat álmodhasson.
 • Az Ipomoea purpurea-t számos kultúrában használják fel a szertartásokhoz és az ünnepekhez. Mexikóban például a növényt a halottak napján használják fel a sírok díszítéséhez.
 • Az Ipomoea purpurea egy gyógynövény is, amelyet hagyományosan használnak az alvászavarok kezelésére és a stressz enyhítésére.
 • A Kerti Hajnalka-t a NASA a Clean Air Study programjában vizsgálta, és azt találták, hogy a növény képes eltávolítani bizonyos levegőszennyező anyagokat a környezetből.
 • A Kerti Hajnalka-t gyakran összetévesztik a Holdvirággal (Ipomoea alba), amely hasonlóan díszes és lenyűgöző, de különbözik az Ipomoea purpurea-tól a virágok és a levelek alakja alapján.

Összességében a Kerti Hajnalka egy érdekes és sokoldalú növény, amelynek számos kulturális, történelmi és gyakorlati felhasználása van. Ha Ön is érdeklődik a növények iránt, javasoljuk, hogy kipróbálja a Kerti Hajnalka nevelését, és fedezze fel a növény lenyűgöző tulajdonságait és történelmi jelentőségét.

 VIRÁG KATEGÓRIÁKKerti Hajnalka (Ipomoea purpurea) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.