Kis Meténg (Vinca minor) ültetése, gondozása, szaporítása

Kis Meténg (Vinca minor) ültetése, gondozása, szaporítása

A Kis Meténg (Vinca minor) egy kis termetű, évelő növény, amely szép kék, lila vagy fehér virágai miatt népszerű dísznövényként szolgál. A növény ellenálló a különböző környezeti hatásokkal szemben, és könnyen tartható. A Kis Meténg ültetése nem igényel különleges szakértelmet, és alkalmas kertekben, parkokban, udvarokban és balkonokon is.

A Kis Meténg több szempontból is jó választás lehet, mivel díszítő hatása mellett segít megakadályozni a talajeróziót, csökkenti a gyomosodást, és gyógyászati célokra is felhasználható. Ha szeretnénk szép és egészséges növényeket ültetni, akkor érdemes elgondolkodni a Kis Meténg ültetésén.Kis Meténg (Vinca minor) származása, története

A Kis Meténg (Vinca minor) az Apocynaceae családba tartozó örökzöld dísznövény. Az Európai Kontinens, valamint Nyugat-Ázsia területéről származik, és a vadonban is megtalálható erdőkben, bozótosokban, valamint árnyékos helyeken. Azonban gyakran termesztik kertekben és parkokban is.

A Kis Meténg több mint kétezer éves múltra tekint vissza. Az ókori görögök már ismerték és használták a növényt gyógyászati célokra, mint például a szemproblémák, a szédülés és a fejfájás enyhítésére. Az ókorban a növényt kultikus célokra is használták, és sok görög istenséghez kapcsolódott.

Az ókor után a Kis Meténg használata fokozatosan elterjedt Európában. Az egész középkorban és a reneszánsz korban a növényt a szemproblémák kezelésére alkalmazták, és az orvosok gyakran használták a növényt a bőrbetegségek kezelésére is. A Kis Meténget a virágok, a levelük és a gyökereik gyógyító hatása miatt tartották értékesnek.

A Kis Meténget a kertészek körében az 1800-as években ismerték fel, és a növényt kertekben és parkokban való ültetésre kezdték használni, ahol a növény kis termete és lombozata miatt kiválóan alkalmas a talaj borítására. Az észak-amerikai kontinensen a Kis Meténget az 1700-as években vezették be, és azóta is népszerű növény.

Ma a Kis Meténg világszerte széles körben elterjedt és használt növény. A kertészek és a tájtervezők gyakran használják a növényt a kertek, parkok és egyéb zöld területek díszítésére. A Kis Meténg továbbra is népszerű a gyógyászatban, és számos készítményben használják a gyógyító hatásai miatt.

Kis Meténg (Vinca minor) ültetése, gondozása, szaporítása
Kis Meténg (Vinca minor) ültetése, gondozása, szaporításaKis Meténg (Vinca minor) jellemzői

A Kis Meténg (Vinca minor) egy örökzöld cserje, amely a fagyos téli hónapokban is megmarad. A növény alacsony termetű, általában 10-15 cm magasra nő, de ritkán akár 30 cm magasra is megnőhet. A levelek 2-4 cm hosszúak és 1-2,5 cm szélesek, bőrszerűek és sötétzöld színűek. Az ágak gyökerező csomókat hoznak létre, amelyek segítik a növényt a talaj megragadásában és a terjedésben.

A Kis Meténg virágai rendkívül díszesek, kék vagy lila színűek és 2-3 cm átmérőjűek. A virágok áprilistól júniusig nyílnak és nagyon tartósak. A növény termése egy tok, amelyben sok mag található.

Rendszertani besorolása szerint a Kis Meténg az Apocynaceae család Vinca nemzetségébe tartozik. A Vinca nemzetségbe összesen két faj tartozik, a Kis Meténg (Vinca minor) és a Nagy Meténg (Vinca major).

A Kis Meténg kis termete és örökzöld lombozata miatt ideális talajtakaró növény, amely megfelelő árnyékos helyeken is megél. Többnyire ápolásmentes és könnyen tartható növény, amely az évek során szépen terjed és szép zöld takarót ad a kertben.Élőhelye

A Kis Meténg (Vinca minor) eredeti élőhelye az Európai Kontinens, valamint Nyugat-Ázsia területei, beleértve az Alpokat és a Kárpátokat is. A növény vadon nő az erdőkben, bozótosokban és árnyékos helyeken, ahol talajtakaróként szolgál. A Kis Meténg a világ számos régiójában termesztik, és számos kertben, parkban és zöld területen megtalálható.

A Kis Meténg egy rendkívül alkalmazkodó növény, amely számos körülmény között megél. Az ideális életkörülmények közé tartozik az árnyékos vagy félárnyékos környezet, a nedves, jó vízáteresztő képességű talaj és a mérsékelt klíma. Azonban a növény számos más életkörülményhez is alkalmazkodik, beleértve a szárazságot, a magas hőmérsékletet és az erős napsütést.

A Kis Meténg az éghajlati változások hatására számos új területen is megjelenik, és egyes helyeken invazív fajként viselkedik, kiszorítva a helyi növényfajokat. Azonban a Kis Meténg továbbra is egy népszerű dísznövény, amely számos kertészetben és virágüzletben kapható, és széles körben használják talajtakaróként és dísznövényként.Gondozása, igényei

A Kis Meténg (Vinca minor) ápolása rendkívül egyszerű, és a növény számos körülmény között megél. Az alábbiakban összefoglaljuk a Kis Meténg gondozására vonatkozó alapvető igényeket:

 1. Fényigény: A Kis Meténg szereti az árnyékos vagy félárnyékos környezetet, de tolerálja a közepes vagy erős napfényt is.
 2. Talajigény: A növény számára ideális a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj. A savanyú talajtól sem kell tartani, mivel a Kis Meténg jól bírja a semleges vagy enyhén lúgos talajt is.
 3. Öntözés: A Kis Meténgnek szüksége van rendszeres öntözésre, különösen az első években, amikor még nem alakult ki a gyökérzete. A növényt gyakran öntözzük, de vigyázunk, hogy ne áztassuk el a talajt.
 4. Trágyázás: A Kis Meténgnek nem igényel trágyázást, azonban ha a növény gyengén növekszik vagy a levelek sárgulni kezdenek, akkor ajánlott a tápanyag pótlása.
 5. Metszés: A Kis Meténg rendszeres metszése segít a növény formálásában és a terjedésének ellenőrzésében. A metszést azonban csak a virágzás után kell elvégezni.
 6. Téliesítés: A Kis Meténg fagyálló növény, és a téli hónapokban sem igényel különleges gondozást. Azonban ha hosszú, hideg téli időszak várható, ajánlott a növényt lefedni szalmával vagy falevéllel.

Összefoglalva, a Kis Meténg egy egyszerűen kezelhető, gyakorlatilag ápolásmentes növény, amely számos környezetben megél, és díszítő értéke miatt sok kertben és parkban megtalálható.

Kis Meténg (Vinca minor) ültetése, gondozása, szaporítása
Kis Meténg (Vinca minor) ültetése, gondozása, szaporításaKis Meténg (Vinca minor) ismertebb fajtái

A Kis Meténg (Vinca minor) számos fajtája létezik, amelyek eltérő méretűek és színűek lehetnek. Az alábbiakban bemutatunk néhány ismertebb Kis Meténg fajtát:

 1. Atropurpurea – Ez a fajta a legnépszerűbb, és sötétlila virágai miatt különösen népszerű. A levelek sötétzöldek, és a növény magassága általában 10-15 cm.
 2. Alba – Az Alba fajta virágai fehérek, és a növény magassága általában 10-15 cm. A levelek sötétzöldek, és az egész növény nagyon dekoratív.
 3. Bowles Variety – A Bowles Variety fajta virágai szintén sötétlilák, de nagyobbak, mint az Atropurpurea fajtáé. A növény magassága 10-15 cm, és a levelek sötétzöldek.
 4. Illumination – Az Illumination fajta levelei aranysárga színűek, amelyek különösen jól mutatnak az árnyékos helyeken. A virágok kék vagy lila színűek, és a növény magassága általában 15-20 cm.
 5. Plena – A Plena fajta virágai duplák, és fehérek vagy rózsaszínűek lehetnek. A növény magassága általában 15-20 cm, és a levelek sötétzöldek.
 6. Ralph Shugert – A Ralph Shugert fajta virágai kék-lila színűek, és a növény magassága 10-15 cm. A levelek sötétzöldek, és a növény szépen terjed a talajon.

Ezek csak néhány példa a Kis Meténg fajtáira, de számos más fajta is létezik, amelyek eltérő színű és formájú virágokkal rendelkeznek. A Kis Meténg fajtái különösen népszerűek a kertészek és a tájtervezők körében, mivel segítenek a kertek és a parkok színpompásabbá és érdekesebbé tételében.Kis Meténg (Vinca minor) virágjának színei

A Kis Meténg (Vinca minor) virágjai változatos színekben pompáznak, és általában áprilistól júniusig nyílnak. A virágok általában 2-3 cm átmérőjűek, és tartósak, amelyek hosszú ideig díszíthetik a kertet. Az alábbiakban bemutatjuk a Kis Meténg virágainak leggyakoribb színeit:

 1. Kék: A kék Kis Meténg virágok gyönyörűek és népszerűek a kertészek körében. A kék virágok általában intenzív, élénk színűek, és a növény sötétzöld lombozatával nagyon jól mutatnak.
 2. Lila: A lila Kis Meténg virágok szépsége a kék virágokkal vetekszik. A lila virágok általában mélyebb, intenzívebb árnyalatúak, mint a kék virágok.
 3. Rózsaszín: A rózsaszín Kis Meténg virágok különösen szépek, és egy finom, romantikus hangulatot adnak a kertnek. A rózsaszín virágok általában világosabb, pasztell árnyalatúak, mint a kék vagy a lila virágok.
 4. Fehér: A fehér Kis Meténg virágok szépek és elegánsak. A fehér virágok általában nagyon tiszta, élénk színűek, és a növény sötétzöld lombozatával nagyon jól mutatnak.

A Kis Meténg virágjainak színei számos lehetőséget kínálnak a kertészek és a tájtervezők számára, hogy színpompásabbá és érdekesebbé tegyék a kertet. Az eltérő színű virágok kombinációja egyedülálló díszítő hatást eredményezhet, és segít a kert kialakításában.Kis Meténg (Vinca minor) ültetése a kertbe

A Kis Meténg (Vinca minor) ültetése egyszerű és könnyen elvégezhető. Az alábbiakban bemutatjuk, mikor és hogyan kell a Kis Meténget ültetni a kertbe:

 1. Ültetés ideje: A Kis Meténget általában az őszi vagy a tavaszi időszakban ültetik. Az őszi ültetés előnye, hogy a növénynek több idő van a gyökerek kialakítására a hideg hónapok előtt. A tavaszi ültetés előnye, hogy a növénynek több idő van a növekedésre és a gyökerek kialakítására a meleg hónapokban.
 2. Ültetés helye: A Kis Meténg szereti az árnyékos vagy félárnyékos környezetet, és a talajnak jól kell szellőznie és vízáteresztőnek kell lennie. A növényt általában a kert talajának alsóbb rétegeibe ültetik, ahol segít talajtakaróként megtartani a talaj nedvességét.
 3. Ültetés módja: Az ültetés előtt előkészítjük a talajt, eltávolítjuk a gyomokat és meglazítjuk a talajt. Ezután kis gödröket ásunk a növények számára, és a Kis Meténget a gödörbe helyezzük. A növényt eltemetjük, majd alaposan megöntözzük.
 4. Ültetési távolság: A Kis Meténget általában 20-30 cm-es távolságra ültetik egymástól, hogy megfelelő helye legyen a terjedésre.
 5. Ápolás: Az első években a Kis Meténgnek rendszeres öntözésre van szüksége, hogy segítsük a gyökerek kialakításában és a növény növekedésében. Azonban a Kis Meténg általában ápolásmentes növény, és nem igényel különleges gondozást.

Az ültetés során fontos, hogy a Kis Meténg megfelelő körülmények között legyen, hogy egészséges és szép növényt kapjunk. Az ápolás során ügyeljünk a megfelelő öntözésre és trágyázásra, és rendszeresen metszünk, hogy a növény szépen formálódjon és terjedjen.

Kis Meténg (Vinca minor) ültetése, gondozása, szaporítása
Kis Meténg (Vinca minor) ültetése, gondozása, szaporításaKis Meténg (Vinca minor) ültetése cserépbe, balkonládába

A Kis Meténg (Vinca minor) ültetése cserépbe vagy balkonládába kiváló lehetőség azok számára, akiknek nincs saját kertjük, vagy akik szeretnék díszíteni erkélyüket vagy teraszukat. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet a Kis Meténg-et sikeresen ültetni cserépbe vagy balkonládába:

 1. Válasszunk megfelelő méretű cserépet vagy balkonládát: A Kis Meténgnek van szüksége elég helyre a gyökerek számára, hogy megnőjenek, ezért fontos, hogy megfelelő méretű edényt válasszunk. A cserép vagy balkonláda legalább 20 cm mélységű és 30 cm széles legyen.
 2. Töltsük meg a cserépet vagy balkonládát tápanyagban gazdag talajjal: A Kis Meténgnek jól kell szellőznie és vízáteresztőnek kell lennie, ezért érdemes olyan talajkeveréket választani, amely tápanyagban gazdag, ugyanakkor jól szellőzik és nem lesz túlságosan nedves.
 3. Ültessük be a Kis Meténget: A növényt a talajra helyezzük, majd köréhelyezzük a talajt, amíg a cserép vagy balkonláda tele lesz. Az ültetett Kis Meténget alaposan megöntözzük.
 4. Ápolás: A Kis Meténgnek rendszeres öntözésre van szüksége, hogy segítsük a gyökerek növekedését és megőrizzük a talaj nedvességtartalmát. Azonban vigyázzunk, hogy ne áztassuk el a talajt, mivel a Kis Meténg nem szereti a túl nedves talajt. A Kis Meténg cserépben vagy balkonládában nem igényel trágyázást, de ha a növények gyengék vagy sárgulnak, akkor ajánlott a tápanyag pótlása.

A Kis Meténg ültetése cserépbe vagy balkonládába egyszerű és könnyen elvégezhető. A növény szépsége és egyszerű ápolása miatt sok kertész és lakásban élő ember választja ezt a lehetőséget a Kis Meténg termesztésére.Szaporítása

A Kis Meténg (Vinca minor) szaporítása egyszerű és hatékony módszer a növények számának növelésére. Az alábbiakban bemutatjuk a Kis Meténg szaporításának két leggyakoribb módját:

 1. Vágással történő szaporítás: A Kis Meténg vágásokkal történő szaporítása nagyon egyszerű. A növényt az év bármely szakaszában szaporíthatjuk, de általában a nyár végén vagy az ősz elején végezzük. A növényből kiválasztunk egy egészséges szárat, majd levágjuk az alsó levélzetet. Az így kapott vágásokat egy kis talajba ültetjük, majd alaposan megöntözzük. A vágásokat árnyékos helyen tartjuk, amíg az új gyökerek meg nem jelennek. Ezután a Kis Meténg-t átültethetjük egy nagyobb cserépbe vagy a kertbe.
 2. Tőosztással történő szaporítás: A Kis Meténg tőosztással történő szaporítása is egyszerű és hatékony módszer. Általában a tavasz vagy az ősz eleje a legjobb időszak erre. A Kis Meténg-t kis darabokra szedjük, és a tőt újra elültetjük egy másik cserépbe vagy a kertbe. Az új tőket alaposan megöntözzük, és figyeljük, hogy jól fejlődjenek.

Az újonnan szaporított Kis Meténg növények általában nagyon egészségesek és jól fejlődnek. A Kis Meténg szaporítása nagyon egyszerű, és a növény sokoldalúsága miatt számos lehetőséget kínál a kertészek számára a növények számának növelésére.Kis Meténg (Vinca minor) hajtatása

A Kis Meténg (Vinca minor) hajtatása olyan folyamat, amely lehetővé teszi a növény korai virágzását az év bármely szakaszában. Az alábbiakban bemutatjuk a Kis Meténg hajtatásának lépéseit:

 1. Válasszunk egészséges, erős növényeket: A Kis Meténg hajtatásához válasszunk egészséges, erős növényeket, amelyeknek van legalább 6-8 levélzetük.
 2. Vágjunk lejáró hajtásokat: Az új hajtásokat a növény aljáról vágjuk le. A hajtások legalább 8-10 cm hosszúak legyenek.
 3. Távolítsuk el az alsó levélzetet: Az alsó levélzetet eltávolítjuk a hajtásokról.
 4. Ültessük be a hajtásokat: A Kis Meténg hajtásokat egy tápanyagban gazdag talajba ültetjük, amely jól szellőzik és vízáteresztő. Az ültetett hajtásokat alaposan megöntözzük.
 5. Figyeljük a hajtásokat: A hajtásokat árnyékos helyen tartjuk, amíg az új gyökerek meg nem jelennek. Ezután a Kis Meténg-t átültethetjük egy nagyobb cserépbe vagy a kertbe.
 6. Ápoljuk az új növényeket: Az újonnan szaporított Kis Meténg növényeket alaposan öntözzük, és rendszeresen tápláljuk őket, hogy megfelelően növekedjenek és fejlődjenek.

A Kis Meténg hajtatása nagyon egyszerű és hatékony módszer, amely lehetővé teszi a növény korai virágzását. Az újonnan szaporított növények általában nagyon egészségesek és jól fejlődnek, és a Kis Meténg sokoldalúsága miatt számos lehetőséget kínál a kertészek számára a növények számának növelésére.Begyűjtése, tárolása

A Kis Meténg (Vinca minor) leveleinek begyűjtése és tárolása könnyű folyamat. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet a Kis Meténg leveleit begyűjteni és tárolni:

 1. Válasszuk ki a megfelelő időpontot: A Kis Meténg leveleit általában tavasszal vagy nyár elején lehet begyűjteni, amikor a növény levelei a legfiatalabbak és a legtáplálóbbak.
 2. Vágjuk le a leveleket: A Kis Meténg leveleit az ágakról levágjuk. Fontos, hogy csak az egészséges, zöld leveleket válasszuk ki, és hagyjuk meg a növénynek legalább 2-3 levélzetet, hogy továbbra is jól fejlődjön.
 3. Tároljuk a leveleket: A Kis Meténg leveleit tiszta és száraz helyen tároljuk, hogy megakadályozzuk a penészképződést. A leveleket érdemes egy papírtörlőbe csomagolni vagy egy papírzacskóba helyezni, majd hűvös, száraz helyen tárolni.
 4. Használjuk fel a leveleket: A Kis Meténg leveleit frissen vagy szárítva lehet felhasználni. A friss leveleket salátákhoz, szendvicsekhez és más ételekhez használhatjuk fel. A szárított leveleket teaként vagy fűszerként lehet felhasználni.

A Kis Meténg leveleinek begyűjtése és tárolása nem igényel különleges tudást vagy eszközöket. A növény levelei egészséges és ízletes, és sokféle módon felhasználhatóak.Kis Meténg (Vinca minor) teleltetése

A Kis Meténg (Vinca minor) viszonylag ellenálló növény, és általában jól tűri a hideg időjárást is. Azonban, ha hosszú és hideg tél várható, érdemes néhány óvintézkedést megtartani a növények teleltetésére. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet a Kis Meténg-et teleltetni:

 1. Vágjuk vissza a növényt: Az ősz elején vagy a téli hónapokban a Kis Meténg növényt vissza kell vágni. Az alsó leveleket eltávolítjuk, és az egész növényt visszavágjuk, hogy az ágak kb. 5-10 cm hosszúak legyenek.
 2. Takarjuk be a növényt: A Kis Meténg-et téli takaróval takarjuk be, hogy megvédjük a hidegtől és a fagyoktól. Az ágakra szalmát vagy lapos köveket is tehetünk, hogy további védelmet nyújtsunk.
 3. Öntözzük meg a növényt: A Kis Meténg-et teleltetés alatt is öntözzük, de figyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves. A Kis Meténg nem szereti a túl nedves talajt, és ez gyakran a kertészek által elkövetett hiba.
 4. Ellenőrizzük a növény állapotát: A teleltetés során rendszeresen ellenőrizzük a Kis Meténg állapotát, és figyeljük, hogy nincs-e penészképződés vagy rothadás. Ha azonosítunk ilyen problémákat, azonnal cselekedjünk, hogy megvédjük a növényt.

A Kis Meténg teleltetése nem igényel különleges szakértelmet, de fontos, hogy az óvintézkedéseket betartsuk a növény egészségének megőrzése érdekében. Ha a Kis Meténg megfelelően van teleltetve, akkor a tavasz beköszöntével újra virágzik, és a kertünk szépségét növeli.Kis Meténg (Vinca minor) hasznosítása

A Kis Meténg (Vinca minor) különböző részeit használják fel különböző célokra. Az alábbiakban bemutatjuk, mely részeit hasznosítják, és hol használják fel a Kis Meténg-et:

 1. Gyógyászati célokra: A Kis Meténg levelei és virágai ismertek gyógyászati tulajdonságaikról. A növényből készült teák vagy tinktúrák segíthetnek az alvászavarok, a fejfájás, az idegesség és a bőrproblémák kezelésében.
 2. Dísznövényként: A Kis Meténg kis termete és szép virágai miatt gyakran használják dísznövényként. A növényt kertekben, parkokban, udvarokban és balkonokon is ültethetjük.
 3. Talajtakaróként: A Kis Meténg kifejezetten alkalmas talajtakaróként. A növény sűrű növényzetének köszönhetően segít megakadályozni a talajeróziót, valamint csökkenti a gyomosodást.
 4. Hangszerkészítéshez: A Kis Meténg vékony, rugalmas ágai hasznosak lehetnek hangszerkészítéshez, például zongorákhoz és gitárokhoz.
 5. Rovarirtásra: A Kis Meténg-ből készült olajat és tinktúrát használhatjuk rovarok, például a tetvek, a szúnyogok és a bolhák elleni védekezésre.

A Kis Meténg különböző részeit számos módon felhasználhatjuk. A növény sokoldalúsága miatt számos lehetőség van a Kis Meténg felhasználására, és a növény számos területen hasznos lehet.Kis Meténg (Vinca minor) betegségei, kártevői

A Kis Meténg (Vinca minor) általában egészséges növény, és ellenálló a különböző betegségekkel és kártevőkkel szemben. Azonban bizonyos körülmények között a növény megbetegedhet vagy kárt szenvedhet. Az alábbiakban bemutatjuk a Kis Meténg leggyakoribb betegségeit és kártevőit:

 1. Rovarok: A Kis Meténg kártevői közé tartoznak a levéltetvek, a tripse, a kabócák és a takácsatkák. Ezek a kártevők a növényi nedveket szívják ki, és megsérthetik a növényt. A kártevők elleni védekezés érdekében használhatunk rovarirtó szereket vagy természetes módszereket, mint például a szappanos víz.
 2. Penészesedés: A Kis Meténg érzékeny a penészesedésre, ami általában a túlzott nedvesség miatt következik be. A penészesedés megelőzése érdekében biztosítsunk megfelelő szellőzést és kerüljük a túlzott öntözést.
 3. Gombás betegségek: A Kis Meténg érzékeny lehet gombás betegségekre, például a rozsdás levélbetegségre vagy a szürkepenészre. A betegségek megelőzése érdekében ügyeljünk a növény körüli terület tisztán tartására, és kerüljük a túlzott öntözést.
 4. Vírusos betegségek: A Kis Meténg érzékeny lehet különböző vírusos betegségekre, amelyek leggyakrabban a levélen jelennek meg. A vírusos betegségek ellen nincs hatékony gyógymód, ezért a megelőzésre kell koncentrálnunk. Kerüljük a beteg növényekkel való érintkezést, és biztosítsunk megfelelő szellőzést és tápanyagokat a növény számára.

A Kis Meténg betegségei és kártevői általában megelőzhetők a megfelelő gondozással és óvintézkedésekkel. Ha azonban a növény megbetegszik vagy károsodik, azonnal cselekedjünk, hogy megvédjük a növényt és megakadályozzuk a probléma terjedését.Érdekességek róla

A Kis Meténg (Vinca minor) nem csak hasznos növény, hanem számos érdekességgel is rendelkezik. Az alábbiakban bemutatunk néhány érdekességet a Kis Meténg-ről és rövid történeteket a nagyvilágból:

 1. A Kis Meténg virágai korábban a menyasszonyok hajában viselték. Az angol néphagyomány szerint a Kis Meténg virágai a hűség és a boldogság jelképei voltak.
 2. A Kis Meténg leveleiből készült teát hagyományosan használták az álmatlanság és a migrén kezelésére. A növény levelei és virágai ismertek az antiallergiás és gyulladáscsökkentő hatásaikról.
 3. A Kis Meténg kiváló talajtakaró növény, és az USA-ban a legnépszerűbb talajtakarók közé tartozik. A növény segít megakadályozni a talajeróziót, valamint csökkenti a gyomosodást.
 4. A Kis Meténg a rómaiak kedvelt növénye volt, és a Colosseumban is ültettek. A növény kis termete és szép virágai miatt az egyik legjobb dísznövény volt az ókorban.
 5. Az egyik legkülönlegesebb Kis Meténg fajta a ‘Illumination’ nevű fajta, amelynek levélzetét a tavasztól az őszig színes virágokkal borítja. Ez a Kis Meténg-fajta különösen népszerű a kertészek körében.

A Kis Meténg nem csak hasznos növény, hanem számos érdekességgel és történettel is rendelkezik. Az emberiség évezredek óta használja és tiszteli ezt a kis növényt, és ma is számos módon felhasználható a mindennapokban.

 VIRÁG KATEGÓRIÁK