A vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporítása

A vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporítása

A vitorlavirág (Spathiphyllum) származása, története

A vitorlavirág (Spathiphyllum), más néven „béke-liliom”, gyönyörű, elegáns növény, melynek eredete a trópusi és szubtrópusi régiókba nyúlik vissza. Ez a növényfaj a kertészek és növénykedvelők körében rendkívül népszerűvé vált világszerte.

A vitorlavirág felfedezése és megismerése során az embereknek több mint száz évükbe telt. Az első dokumentált leírások szerint a Spathiphyllumot a 19. században fedezték fel Kolumbia esőerdőiben. A nevét a görög „spathes” szóból kapta, ami „héj” vagy „burkolat” jelentést hordoz, valamint az „iphyllon” szóból, ami „level” jelentést takar. Ez a név utal a növény jellegzetes megjelenésére, amelyet a burkolatszerű hófehér spárgaszerű levelek jellemzően borítanak.A vitorlavirág eredeti élőhelyei a Közép- és Dél-Amerikában található trópusi területek voltak, beleértve Kolumbiát, Panamát és Venezuelát. Az itt uralkodó klímaviszonyok és a gazdag talaj adta lehetőségek ideális környezetet biztosítottak a növény növekedéséhez és szaporodásához. A helyiek évszázadok óta használják a vitorlavirágot dísznövényként és gyógynövényként is.

A vitorlavirág elterjedése a 19. század végén és a 20. század elején kezdődött el, amikor a kereskedők és gyűjtők érdeklődni kezdtek ezért a szépséges növényért. Az első példányokat Európába szállították, és az itteni kertészetekben elkezdték termeszteni és tenyészteni. A vitorlavirág látványos megjelenése és könnyű gondozása hamar népszerűvé tette azt az otthonokban és a nyilvános helyeken is.

Az évtizedek során a vitorlavirág különböző fajtái és hibridei is kifejlődtek, amelyeknek változatos méretei és virágai vannak. A kereskedők és nemesítők számos új változatot hoztak létre, amelyekkel további szín- és méretvariációk váltak elérhetővé.A vitorlavirág (Spathiphyllum) jellemzői

A vitorlavirág, vagy más néven „béke-liliom”, a növények királyságának egyik különleges tagja, amely a szépségét és eleganciáját tekintve lenyűgöző látványt nyújt. Egy olyan növény, amely otthonokban, irodákban és nyilvános helyeken is gyakran látható, és az emberek szívét meghódította.

A vitorlavirág felépítése rendkívül karakteres és könnyen felismerhető. Általában méretes, hosszúkás, sötétzöld levelekkel rendelkezik, amelyek elegánsan spárgaszerűen felfelé emelkednek. A levelek burkolatszerűen borítják a növény szárát, és díszítőelemként szolgálnak.

Azonban a vitorlavirág igazi különlegessége a virágai. A növény hosszúkás, fehér vagy krémszínű virágzatai előbújnak a levelek közül, és szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. A virágok többnyire hengeres alakúak, és az elágazó, fehér tokból kiemelkedő, apró virágokból állnak. Ezek a virágok nemcsak esztétikusak, hanem kellemes illatukkal is elbűvölik az embereket.

A vitorlavirág változó méretű lehet, attól függően, hogy milyen fajtáját vagy hibridjét választjuk. Általában 30-90 cm magasra nő, és a növény széles levelei miatt is terjedelmesnek tűnik. A vitorlavirág a liliomfélék (Araceae) családjába tartozik, amely gazdag különböző növényfajokban.

A vitorlavirág gondozása általában egyszerű és könnyű. Szereti a fényes, de közvetett fényt, és a meleg, enyhén párás környezetet. A rendszeres öntözés és tápanyagokkal való ellátás segít fenntartani a növény egészségét és szépségét.

Összességében a vitorlavirág egy kivételesen szép és elegáns növény, amely nemcsak otthoni dekorációként, hanem levegőtisztító tulajdonságai miatt is népszerű. A virágzata és a lombozata páratlan szépséget kölcsönöz a környezetnek, és frissességet áraszt maga körül.

A vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporítása
A vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporításaGondozása, igényei

A vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása és igényei során fontos figyelembe venni néhány alapvető tényezőt, hogy a növény egészséges és virágzó maradjon. Az alábbiakban részletesen bemutatom a vitorlavirág gondozásával kapcsolatos fontos tudnivalókat.

Ami a napfényigényt illeti, a vitorlavirág közepesen világos vagy részleges árnyékban érzi magát a legjobban. Az erős, közvetlen napsugárzás károsíthatja a leveleket, ezért érdemes olyan helyet választani, ahol a növény védelmet kap a közvetlen napfénytől. Ha beltérben tartjuk a vitorlavirágot, akkor válasszunk egy helyet, ahol elegendő diffúz fény éri, például ablak közelében.

Az öntözés szempontjából a vitorlavirág egy kicsit igényesebb növény. Fontos, hogy a talaja mindig nedves legyen, de ne hagyjuk túláztatni. A legjobb megoldás, ha a talaj felső rétegét hagyjuk kiszáradni, mielőtt újra meglocsoljuk. Az öntözés gyakorisága függ a környezeti hőmérséklettől és a növény méretétől. Nyáron, melegebb időszakban, valamint szárazabb környezetben gyakrabban kell öntözni. A vitorlavirág kedveli a párásabb környezetet, ezért hasznos lehet a levelek permetezése is.

A vitorlavirág jól tűri a meleg hőmérsékletet, az ideális tartomány 18-24 Celsius-fok között van. A hideg huzattól és hirtelen hőmérsékletváltozásoktól viszont óvjuk. Télen, ha a hőmérséklet lecsökken, ügyeljünk arra, hogy a növény ne legyen kitéve hideg levegőnek vagy hőmérsékletingadozásoknak.

A vitorlavirág ültetése során fontos, hogy megfelelő talajt és helyet válasszunk. A jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj a legjobb választás. Virágágyásban vagy kertben ültetve olyan területet keressünk, ahol részleges árnyék vagy diffúz fény éri a növényt. Cserépben való tartás esetén ügyeljünk arra, hogy a cserép alján legyenek vízelvezető lyukak, és használjunk megfelelően méretes cserepet.A vitorlavirág (Spathiphyllum) ismertebb fajtái

A vitorlavirág, vagy béke-liliom (Spathiphyllum) sokféle változattal rendelkezik, amelyek különböző méretűek, formájúak és színűek lehetnek. A következőkben bemutatok néhány ismertebb fajtát, amelyek az emberek körében népszerűek.

 1. Spathiphyllum wallisii: Ez a fajta a legelterjedtebb és legismertebb vitorlavirág. Kompakt mérete és hófehér virágzata miatt különösen népszerű dísznövényként. A levelek oválisak és sötétzöldek lehetnek.
 2. Spathiphyllum floribundum: Ez a fajta nagyobb méretű, akár 120 cm magasra is megnőhet. Virágai hosszabbak és kisebbek lehetnek, mint más fajták esetében. A virágzatok krémszínűek és elegánsak.
 3. Spathiphyllum mauna loa: Ez a fajta kiemelkedik a nagy méretével és impozáns virágzatával. Akár 150 cm magasra is megnőhet. A virágok fehérek és a levélnyél színével kontrasztot alkotnak.
 4. Spathiphyllum sensation: Ez a fajta a virágzatával hívja fel magára a figyelmet. A virágok hatalmasak, hosszúkás formájúak és különleges textúrával rendelkeznek. Általában zöldesfehér vagy krémszínűek lehetnek.
 5. Spathiphyllum domino: Ez a fajta a levélzete miatt különlegesnek számít. A levelek sötétzöldek és színes, krémszínű foltokkal vagy csíkokkal díszítettek.

Ezek csak néhány példa a vitorlavirág különböző fajtáira. Azonban számos más hibrid és változat is elérhető, amelyekben további szín- és méretvariációkat fedezhetünk fel. Minden fajta saját egyediséggel és szépséggel rendelkezik, így lehetőségünk van kiválasztani a saját ízlésünknek leginkább megfelelő vitorlavirágot.

A vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporítása
A vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporításaA vitorlavirág (Spathiphyllum) virágja

A vitorlavirág, vagy béke-liliom (Spathiphyllum) virágja lenyűgöző látványt nyújt, amely magával ragadja az embereket. Ez a virágzat az egyik legfontosabb vonzerője ennek a növénynek, és egyedülálló szépséggel és eleganciával rendelkezik.

A vitorlavirág virágzata egyedi szerkezetű és megjelenésű. A virágok hosszúkás formájúak és elágazóak, jellemzően hengeres alakúak. Az apró, krémszínű vagy fehér virágok egy központi, fehér tokból emelkednek ki, amely az egész virágzatot körbeveszi. Ez a tok gyakran hasonlít egy csónakhoz vagy hajóhoz, ami tovább fokozza a virág különleges megjelenését.

A vitorlavirág virágai több funkciót is betöltenek. Elsődlegesen a megjelenésük miatt kedvelik őket, mivel a fehér vagy krémszínű virágok tiszta és elegáns atmoszférát teremtenek. Az apró virágok együttese látványos kontrasztot alkot a sötétzöld levelekkel, amelyekkel a vitorlavirág többnyire borított. Emellett a virágok kellemes illattal rendelkeznek, ami tovább fokozza a vitorlavirág vonzerejét.

A vitorlavirág virágzata nem csak díszítőelemként szolgál, hanem más hasznos tulajdonságokkal is rendelkezik. A virágok ugyanis oxigént termelnek és levegőtisztító hatással rendelkeznek, mivel képesek eltávolítani a levegőben lévő káros anyagokat és szennyeződéseket.

Összességében a vitorlavirág virágja egy olyan természeti csodával ékesíti a növényt, amely az eleganciával és szépséggel tölti meg a környezetét. A hosszúkás, fehér vagy krémszínű virágok a növény tiszteletre méltó központi elemei, és varázslatos látványt nyújtanak azoknak, akik szemlélik.

A vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporítása
A vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporításaA vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése a kertbe

A vitorlavirág (Spathiphyllum) kertbe ültetése során néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy a növény megfelelő környezetben fejlődhessen. A megfelelő időpont kiválasztása és az ültetési mód alapos meggondolása garantálja a vitorlavirág egészséges és virágzó növekedését.

Az ideális időpont a vitorlavirág kertbe ültetésére a tavasz vagy a nyár eleje, amikor a hőmérséklet stabilizálódik és nincs túl hideg időjárás. Ez lehetővé teszi a növénynek, hogy megfelelően gyökerezzen és alkalmazkodjon az új környezethez. Ügyeljünk arra, hogy a fagyveszélyes időszakot elkerüljük, mert a vitorlavirág érzékeny a hideg hőmérsékletekre.

A vitorlavirág szereti a részleges árnyékot vagy a diffúz fényt, ezért válasszunk olyan helyet a kertben, ahol a növény védelmet kap a közvetlen napsugárzástól. A jó vízelvezetéssel rendelkező talaj ideális választás a vitorlavirág számára. Gazdag tápanyagokban és könnyen levegőztethető. Ha a talaj nem megfelelő minőségű, akkor érdemes komposzttal vagy ültetőfölddel feljavítani.

Az ültetés előtt ássunk egy gödröt, amely nagyobb legyen, mint a vitorlavirág gyökérgombája. A gödör mérete kb. kétszerese a gyökérgombának. Lehetséges, hogy a növényt előzetesen ki kell emelni a cserépből vagy konténerből, amiben eddig nőtt. A gyökérzetet óvatosan lazítsuk fel, majd helyezzük a gödörbe úgy, hogy a növény törzse a talajszint alatt legyen. Ezután a gödröt töltsük fel földdel, és enyhén nyomjuk meg, hogy stabilan álljon.

Az ültetés után fontos gondoskodni a vitorlavirág megfelelő öntözéséről. Az első hetekben rendszeresen, de mérsékelten öntözzük, hogy a gyökérzet megerősödjön és beálljon az új helyre. A későbbiekben ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig nedves, de ne túláztatott legyen.

A vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporítása
A vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporításaA vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése cserépbe, balkonládába

A vitorlavirág, vagy béke-liliom (Spathiphyllum) kiváló választás a cserépben vagy balkonládában történő tartásra. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a növényt könnyen elhelyezzük a teraszon, erkélyen vagy akár a lakásban is, így bármikor élvezhetjük a vitorlavirág szépségét és élénkítő hatását.

Az első lépés az ültetés előtt a megfelelő méretű cserép vagy balkonláda kiválasztása. A vitorlavirág számára elég mély és tágas helyre van szüksége a gyökérzetének kibontakoztatásához. A cserép legyen elegendően nagy, hogy elég helyet biztosítson a növény növekedéséhez és gyökérzetének kényelmes elhelyezéséhez.

Miután kiválasztottuk a megfelelő edényt, töltsük fel az alját vízelvezető réteggel, például apró kavicsokkal vagy agyaggolyókkal. Ez segít abban, hogy a víz ne álljon meg a cserép alján, hanem könnyen lecsorogjon. Ezután adjunk hozzá tápanyagban gazdag virágföldet a cserépbe.

A vitorlavirág gyengéden vegye ki a korábbi cserépből, és enyhén lazítsa fel a gyökereket, hogy segítse az új gyökerek növekedését. Helyezze a növényt a cserép közepére, majd töltse fel a körülötte lévő teret friss virágfölddel. Ügyeljen arra, hogy a cserép szintjével egybe essen a növény törzse, és a gyökérzet teljesen fedve legyen.

Az ültetést követően jól öntözzük meg a vitorlavirágot, hogy a talaj alaposan átjárja a nedvességet. Az öntözést követően hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsorogjon, és ne álljon a cserép alján, mert ez elkerülheti a gyökérrothadást.

A vitorlavirág cserépben való tartása során rendszeresen ellenőrizzük a talaj nedvességszintjét, és öntözzük meg, amikor a felső rétege kiszáradt. Fontos, hogy a talaj mindig nedves, de ne legyen túláztatott. Emellett a növényt tápoldatozzuk rendszeresen az előírt mennyiségű tápanyaggal, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást.Szaporítása

A vitorlavirág, vagy béke-liliom (Spathiphyllum) szaporítása többféle módon lehetséges, például magokkal, levélrészekkel vagy hajtásokkal. Azonban a leggyakoribb és leghatékonyabb módszer a gyökérzetszaporítás. A vitorlavirág szaporítása során figyelembe kell venni a megfelelő talajt és a növény igényeit az átültetés során.

A vitorlavirág szaporításához vegyünk egy egészséges és jól fejlett növényt, és válasszunk ki egy megfelelő méretű és tágasabb cserépet. Fontos, hogy a cserép aljára helyezzünk vízelvezető réteget, például apró kavicsokat vagy agyaggolyókat. Ez segít abban, hogy a víz ne álljon meg a cserép alján, és elkerülhetjük a gyökérrothadást.

A szaporításhoz válasszunk ki egy egészséges, hajtásos részt a vitorlavirág anyanövényéről. A hajtás legyen elég hosszú és rendelkezzen néhány levéllel. Vágjuk le a hajtást egy éles, tiszta késsel vagy metszőollóval, és távolítsuk el az alsó leveleket, hogy azok ne érjenek a talajhoz.

A szaporításhoz használjunk jó minőségű, tápanyagban gazdag ültetőközeget vagy speciális szaporító talajt. Ültessük el a vágott hajtást a talajba, és nyomjuk meg enyhén, hogy stabilan álljon. Ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig nedves, de ne túláztatott legyen.

A szaporított vitorlavirág átültetésekor fontos, hogy figyeljünk a megfelelő talajra és környezetre. A vitorlavirág szereti a jó vízelvezetéssel rendelkező talajt, amely gazdag tápanyagokban. A cserép mérete legyen elegendő, hogy a növény gyökérzete kényelmesen elférjen benne.

Az átültetés során óvatosan vegyük ki a szaporított vitorlavirágot az eredeti cserépből, és ültessük át a kiválasztott cserépbe vagy virágágyásba. Ügyeljünk arra, hogy a gyökérzetet ne károsítsuk, és helyezzük úgy a talajba, hogy a növény törzse a talajszint alatt legyen. Töltsük fel a cserépet vagy virágágyást friss virágfölddel, majd enyhén nyyomjuk meg a talajt a vitorlavirág körül, hogy stabilan álljon. Ügyeljünk arra, hogy a növény gyökérzete jól érintkezzen a talajjal, és ne legyenek levegőrések.

Az átültetés után alaposan öntözzük meg a vitorlavirágot, hogy a talaj jól átjárja a nedvességet. Ez segít a gyökérzetnek megkapni a szükséges vizet és tápanyagot az új környezetben. Az átültetést követően a vitorlavirágnak néhány napra lehet szüksége, hogy alkalmazkodjon az új helyhez, ezért ügyeljünk a megfelelő gondozásra és a helyes öntözésre.

Fontos megjegyezni, hogy a vitorlavirág szaporítása és átültetése türelmet igényel. A gyökérzetszaporítás és az átültetés általában sikeres, de ne feledjük, hogy minden növénynek egyéni igényei lehetnek. Figyeljünk a növény reakcióira és állapotára, és igazítsuk a gondozást, ha szükséges.

A vitorlavirág gondozása továbbra is fontos az átültetést követően. Ügyeljünk a megfelelő öntözésre és tápanyagellátásra, valamint a megfelelő fényviszonyokra. A vitorlavirág szereti a közvetett fényt és a párásabb környezetet, ezért gondoskodjunk erről a növény számára.

Összességében a vitorlavirág szaporítása és átültetése lehetőséget ad arra, hogy új növényeket hozzunk létre és további szépséget vigyünk környezetünkbe. Tartsuk szem előtt a vitorlavirág igényeit és adjunk neki megfelelő gondozást, hogy egészséges és gyönyörű növényeket nevelhessünk.Teleltetése

A vitorlavirág (Spathiphyllum) teleltetése fontos szempont, amikor a hidegebb hónapokban gondoskodnunk kell a növény megfelelő körülményeiről. A teleltetés módja változhat attól függően, hogy a vitorlavirágot cserépben vagy kertben tartjuk.

Amennyiben a vitorlavirág cserépben van, a teleltetés során fontos, hogy megfelelő helyet találjunk neki a lakásban vagy télikertben. A vitorlavirág szereti a meleg és enyhén párás környezetet, ezért érdemes olyan helyet választani, ahol a hőmérséklet és páratartalom megfelelő szinten van. Kerüljük a hideg huzatot és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat.

A cserépben tartott vitorlavirág teleltetése során a megfelelő öntözésre is ügyelni kell. A talajt tartsuk enyhén nedves állapotban, de ne áztassuk túl. A hidegebb hónapokban a növény kevesebb vizet igényelhet, mivel a hűvösebb hőmérséklet lassítja a vízfelszívódást. Ügyeljünk arra, hogy a vízelvezetés a cserép alján megfelelő legyen, és ne álljon a víz a gyökérzet körül.

Amennyiben a vitorlavirág kertben van, a teleltetés során a megfelelő előkészületekre van szükség. A hidegebb hónapok előtt gondoskodjunk arról, hogy a növényet védjük a hideg és fagyos időjárástól. Ha a környezetünkben erős fagyok vannak, érdemes a vitorlavirágot átteleltetni egy védett helyre, például egy meleg üvegházba vagy a lakásba.

Ha a vitorlavirág kertben marad, ajánlott egy védő réteget, például száraz leveleket vagy fenyőgallyakat elhelyezni a növény tövénél. Ez segít megvédeni a gyökereket a hideg és fagyos időjárástól. Ügyeljünk arra, hogy ne szorítsuk el a levegő áramlását, hogy a növény ne szenvedjen oxigénhiánytól.

Az átteleltetett vitorlavirágok kertbe vagy cserépbe való visszaültetése a tavaszi hónapokban történhet, amikor az időjárás melegszik, és a fagyveszély elmúlik.A vitorlavirág (Spathiphyllum) betegségei, kártevői

A vitorlavirág (Spathiphyllum) betegségei és kártevői néha problémát okozhatnak a növény gondozása során. Fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük ezeket a problémákat annak érdekében, hogy a vitorlavirág egészséges és virágzó maradjon. Az alábbiakban bemutatok néhány gyakori betegséget és kártevőt, amelyek befolyásolhatják a vitorlavirág állapotát.

 1. Levélfoltosság: Ez a betegség jellegzetes barna vagy sötét foltok formájában jelenik meg a leveleken. Általában nedvességgel és túlzott öntözéssel jár, ami kedvező környezetet teremt a gombás fertőzések számára. A kezelés magában foglalja a fertőzött levelek eltávolítását, a talaj szárítását és a megfelelő öntözési gyakorlatok alkalmazását.
 2. Pókhálós atka: Ez a kártevő apró, pókhálószerű árnyalatot hoz létre a leveleken és a növényi szárakon. A pókhálós atkák szívják a növény nedvességét, és gyengíthetik a vitorlavirágot. Az atkák elleni védekezéshez alkalmazzunk rovarirtót vagy kártevőirtó szert, és tartsuk a növény környezetét megfelelően párásnak.
 3. Levéltetű: Ez a kártevő apró, lágytestű rovar, amely a vitorlavirág levelein élősködik. A levéltetvek szívják a növény nedvességét, és elszívhatják az életerőt. Használjunk rovarirtó szereket vagy természetes módszereket, például szappanos vízzel való permetezést, hogy megszabaduljunk a levéltetvektől.
 4. Gyökérgonáta: Ez a betegség a gyökérzetet befolyásolja, és a gyökerek rothadásához vezethet. Gyakran a túlzott öntözés vagy a vízelvezetés hiánya okozza. A kezelés magában foglalja a fertőzött részek eltávolítását és a talaj szárítását. Ügyeljünk arra, hogy a vitorlavirág optimális öntözési gyakorlatokat kövessen.Érdekességek róla

A vitorlavirág (Spathiphyllum) egy lenyűgöző és népszerű növény, amelynek számos érdekessége és története van, amelyek a nagyvilágból származnak. Az alábbiakban néhány rövid történetet és érdekességet mutatok be erről a különleges növényről.

 1. Legenda az általános béke szimbólumáról: A vitorlavirágot a béke és a harmónia jelképeként tartják számon. Egy régi legenda szerint a vitorlavirág születésekor az angyalok olyan erejű és tisztaságú virágot teremtettek, amely képes felébreszteni az emberek békés érzéseit. Ezért nevezték el béke-liliomnak vagy békevirágnak.
 2. A NASA levegőtisztító növénye: A vitorlavirág híres a levegőtisztító képességéről. A NASA kutatásai kimutatták, hogy a vitorlavirág hatékonyan távolítja el a levegőben található káros anyagokat, például formaldehidet, benzolt és ammóniát. Ezért a vitorlavirág egyike azoknak a növényeknek, amelyeket gyakran ajánlanak beltéri levegőminőség javítására.
 3. A vitorlavirág a Feng Shui-ban: A vitorlavirág jelentős szerepet játszik a Feng Shui, az ősi kínai belsőépítészeti és energiakiegyensúlyozó gyakorlatban. A vitorlavirágot szerencsehozó növényként tartják számon, amely pozitív energiát és harmóniát hoz az otthonba vagy az irodába. Az elhelyezése az otthonban a gazdagságot és a bőséget is szimbolizálhatja.
 4. Világcsúcstartó virágzásban: Egy Spathiphyllum wallisii fajtájú vitorlavirág 2019-ben felkerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mivel rekordmennyiségű időn keresztül tartó virágzást mutatott be. Ez a különleges növény 19 évig folyamatosan virágzott anélkül, hogy kihajtásait pihenőidőszakra venné. Ez a hosszú és kitartó virágzás lenyűgöző példája annak, milyen tartós és állhatatos lehet a vitorlavirág.

 VIRÁG KATEGÓRIÁKA vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.