Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) származása, története

A búbos lonc, más néven európai lonc (Lonicera periclymenum) egy Észak-Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Európa nagy részén őshonos cserjeféle. Az eperfafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik.

Származása és élőhelye

A búbos lonc természetes élőhelye változatos, erdők szélén, cserjésekben és sövényekben található. Különösen kedveli a meszes, jól vízelvezető talajokat, de savasabb környezetben is megél. Európában Angliától egészen a Földközi-tenger vidékéig elterjedt.

Története és felhasználása

A búbos lonc régóta ismert és használt növény. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és értékelték illatos virágai miatt. A középkorban a búbos lonc gyakran szerepelt kertekben és parkokban dísznövényként. Az illatos virágok vonzották a beporzó rovarokat, így méhlegelők közelében is ültették.

A népi gyógyászatban is helyet kapott. Bár nem annyira elterjedt, mint egyes más gyógynövények, a loncvirágokból készült főzetet légzőszervi problémák enyhítésére használták.

Kertészeti jelentősége

Napjainkban a búbos lonc népszerű dísznövény, különösen kerti lugasok és pergolák befuttatására használják. Szívós növény, amely jól tűri a metszést, így könnyen formázható. Illatos virágai miatt kedvelt, különösen esti illatozása miatt, amely a kertet különösen hangulatossá teszi.

A búbos lonc tehát nemcsak természetes élőhelyén, hanem emberi környezetben is jelentős szerepet játszik, mind díszítő, mind kulturális értékei miatt.

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) jellemzői

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) egy kedvelt kúszónövény, amely számos kertben megtalálható dísznövényként. Itt van egy rövid leírás a megjelenéséről, jellemzőiről és felépítéséről.

Megjelenése és jellemzői

A búbos lonc egy lombhullató kúszónövény, amely akár 5-6 méter magasra is felkapaszkodhat, ha megfelelő támasztékot talál. Szára fiatal korában zöld, idővel fásodik és barnává válik. A növény spirálisan kapaszkodik, levelei átellenesen helyezkednek el.

Levelei

Levelei tojásdad alakúak, 3-8 cm hosszúak, sima szélűek, sötétzöldek, az alsó oldalukon kissé kékes árnyalatúak. Ősszel a levelek sárgára vagy barnára színeződnek, mielőtt lehullanának.

Virágai

A búbos lonc legfőbb díszítő értékét illatos virágai adják. A virágok júniustól szeptemberig nyílnak, nagy tömegben jelennek meg a hajtások végén. A virágok hosszúkás, trombita alakúak, hosszuk 4-5 cm, és két ajakra tagolódnak. Színük változatos, lehetnek krémszínűek, sárgák, rózsaszínesek vagy vörösesek. Este erőteljes, édeskés illatot árasztanak, amely vonzza a beporzó rovarokat, különösen a lepkéket.

Termései

A virágokból ősszel piros bogyók fejlődnek, amelyek mérgezőek, és így emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Ezek a bogyók az ősz folyamán díszítik a növényt, és hozzájárulnak a kert őszi színpompájához.

Felépítése és mérete

A búbos lonc gyorsan növekvő növény, amely könnyen befuttatja a kerítéseket, lugasokat, pergolákat. Támrendszer hiányában talajtakaróként is funkcionálhat. A növény metszése tavasszal vagy virágzás után ajánlott, hogy megőrizze formáját és elősegítse a bőséges virágzást.

Összességében a búbos lonc egy sokoldalú, illatos virágú kúszónövény, amely kiválóan alkalmas kertek, parkok díszítésére. Szívóssága és gyors növekedése miatt könnyen nevelhető, és látványos megjelenésével bármelyik kert ékessége lehet.

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Gondozása, igényei

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) igényei viszonylag egyszerűek, így könnyen nevelhető növény.

Napfényigény

A búbos lonc napos és félárnyékos helyeken egyaránt jól érzi magát. A legjobb virágzást azonban napos vagy enyhén árnyékos helyen éri el. Ha túl árnyékos helyre ültetik, a virágzása csökkenhet.

Víz igénye

A növény közepes vízigényű. Az ültetés utáni első évben rendszeres öntözést igényel, hogy jól begyökerezzen. Később már jobban tűri a szárazságot, de a hosszan tartó száraz periódusokban érdemes rendszeresen öntözni. A talajt nedvesen, de nem túlzottan vizesen kell tartani.

Hőmérséklet

A búbos lonc jól bírja a mérsékelt éghajlatot. Télálló növény, amely az enyhe és közepesen hideg teleket gond nélkül átvészeli. A forró nyarak sem jelentenek problémát számára, feltéve, hogy elegendő vizet kap.

Öntözés

Rendszeres öntözést igényel, különösen a melegebb hónapokban. Hetente egyszeri alapos öntözés elegendő, de nagyobb hőség idején gyakrabban is szükség lehet rá. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de a túlöntözést is kerülni kell, mivel a pangó víz károsíthatja a gyökereket.

Tápoldatozás

A búbos lonc tápanyagigénye mérsékelt. Tavasszal és nyáron javasolt a tápoldatozás, különösen virágzás előtt. Egy kiegyensúlyozott, lassan felszívódó műtrágya vagy komposzt használata javasolt. Az organikus trágya is megfelelő, amely segíti a növekedést és a virágzást.

Növényvédelem

A búbos lonc viszonylag ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de azért érdemes odafigyelni néhány dologra:

 • Kártevők: Levéltetvek és takácsatkák időnként megtámadhatják. Ezek ellen biológiai vagy kémiai rovarölő szerekkel védekezhetünk.
 • Gombás betegségek: Nedves, párás környezetben előfordulhatnak gombás megbetegedések, például lisztharmat. Rendszeres szellőztetéssel és megfelelő távolság betartásával a növények között megelőzhetőek.
 • Metszés: A rendszeres metszés segít megőrizni a növény egészségét és formáját. Tavasszal vagy közvetlenül virágzás után javasolt a metszés, hogy elősegítsük az új hajtások képződését és a bőséges virágzást.

A búbos lonc megfelelő gondozással hosszú éveken keresztül gyönyörű dísze lehet kertünknek.

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) virágja

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) virágai rendkívül látványosak és illatosak, amelyek jelentős díszítő értékkel bírnak. Íme néhány jellemzőjük:

Virágjellemzők

Virágzási idő

A búbos lonc virágzási ideje hosszan tartó, általában júniustól szeptemberig virágzik, bár az időjárástól függően eltérhet.

Virágok megjelenése

A virágok hosszúkás, trombita alakúak, és két ajakra tagolódnak. Általában 4-5 cm hosszúak, és csoportokban nyílnak a hajtások végén. A virágok színe változatos, és lehet:

 • Krémfehér
 • Sárga
 • Rózsaszínes
 • Vöröses árnyalatú

Illat

A búbos lonc virágai erőteljes, édeskés illatot árasztanak, különösen az esti órákban, ami vonzza a beporzó rovarokat, mint például a lepkéket és a méheket.

Nektár

A virágok gazdagok nektárban, ami vonzza a beporzó rovarokat. Ez a nektár fontos táplálékforrás a méhek, pillangók és más beporzók számára.

Virágok elhelyezkedése

A virágok csoportokban jelennek meg, gyakran 6-10 virág alkot egy-egy virágzatot. Ezek a virágzatok a hajtások végén találhatók, így a növény felső része különösen dús virágzással bír.

Termés

A virágok elnyílása után kis, piros bogyók jelennek meg, amelyek mérgezőek, ezért emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Ezek a bogyók ősszel is díszítik a növényt.

A búbos lonc virágai tehát nemcsak látványosak és színesek, de illatukkal is hozzájárulnak a kert szépségéhez és a biodiverzitás növeléséhez. Ezek a tulajdonságok teszik a búbos loncot egy igen kedvelt dísznövénnyé a kertekben és parkokban.

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése a kertbe

Ültetési idő

A búbos lonc ültetésének legideálisabb időszaka a kora tavasz vagy az ősz. Ezekben az időszakokban a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma optimális a növény gyökeresedéséhez. A tavaszi ültetés során a növénynek egész nyár áll rendelkezésére, hogy megerősödjön, míg az őszi ültetés esetén a téli csapadék segít a gyökerek kialakulásában.

Ültetés lépései

 1. Hely kiválasztása:
  • Válasszunk napos vagy félárnyékos helyet. A búbos lonc a napos helyet kedveli a legjobban, de elviseli a félárnyékot is.
  • Biztosítsunk jól vízelvezetett talajt, amely lehetőleg humuszban gazdag.
 2. Talaj előkészítése:
  • Ássunk egy gödröt, amely legalább kétszer olyan széles és mély, mint a növény gyökérlabdája.
  • Lazítsuk fel a gödör alját, és keverjünk bele komposztot vagy érett trágyát, hogy tápanyagban gazdag környezetet biztosítsunk a gyökereknek.
 3. Növény előkészítése:
  • Ha a növény konténerben van, óvatosan vegyük ki a gyökérlabdát a cserépből. Ha a gyökerek szorosan összefonódtak, finoman lazítsuk fel őket kézzel.
  • Ha a növény szabadgyökerű, ellenőrizzük a gyökereket, és távolítsuk el a sérült vagy elhalt részeket.
 4. Ültetés:
  • Helyezzük a növényt a gödör közepére úgy, hogy a gyökérlabda teteje a talajszinttel egy magasságban legyen.
  • Töltsük vissza a földet a gödörbe, közben óvatosan tömörítsük, hogy ne maradjanak levegőbuborékok.
  • Alaposan öntözzük meg a frissen ültetett növényt, hogy a talaj jól átázódjon és a gyökerek megfelelően érintkezzenek a talajjal.
 5. Támrendszer kialakítása:
  • Mivel a búbos lonc kúszónövény, szüksége lesz valamilyen támasztékra, például rácsra, pergolára vagy kerítésre. Biztosítsuk, hogy a növény hajtásai könnyen fel tudjanak kapaszkodni.

Ültetés utáni gondozás

 1. Öntözés:
  • Az ültetés utáni első évben rendszeresen öntözzük a növényt, különösen száraz időszakokban. A jól meggyökeresedett növények jobban tűrik a szárazságot, de az öntözés továbbra is fontos a forró nyári hónapokban.
 2. Mulcsozás:
  • Takarjuk be a növény körüli talajt mulccsal, hogy megőrizzük a talaj nedvességét és megelőzzük a gyomok növekedését.
 3. Metszés:
  • A metszést tavasszal vagy közvetlenül a virágzás után végezzük. Távolítsuk el az elhalt, sérült vagy túl sűrű részeket, hogy a növény szellős és egészséges maradjon.

A búbos lonc megfelelő ültetéssel és gondozással hosszú évekig díszítheti kertünket, illatos virágaival és buja növekedésével örömet szerezve.

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása
Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, szaporítása

Szaporítása

A búbos lonc szaporítása többféle módszerrel történhet, beleértve a magvetést, a dugványozást és a bujtást. Az alábbiakban részletesen bemutatom ezeket a módszereket.

1. Magvetés

A magvetés a legtermészetesebb módja a búbos lonc szaporításának, bár kissé időigényesebb, mint a vegetatív módszerek.

Lépések:

 1. Magok gyűjtése: Ősszel gyűjtsük be az érett, piros bogyókat. Távolítsuk el a bogyók húsát, és mossuk meg a magokat.
 2. Stratifikáció: A magok csírázási arányának javítása érdekében stratifikálni kell őket. Helyezzük a magokat nedves homokba vagy tőzegbe, és tartsuk őket hűvös helyen (kb. 2-5 °C) 2-3 hónapig.
 3. Vetés: Tavasszal vessük el a magokat jól vízelvezetett talajba, és takarjuk be őket vékony réteg földdel. Tartsuk a talajt nedvesen, de ne túl vizesen.
 4. Csírázás: A csírázás általában 4-6 hét alatt következik be, de néha tovább is eltarthat.

2. Dugványozás

A dugványozás a leggyakoribb és legegyszerűbb módja a búbos lonc szaporításának.

Lépések:

 1. Dugványok gyűjtése: Nyáron vagy kora ősszel vágjunk le kb. 10-15 cm hosszú, félig fás hajtásokat.
 2. Előkészítés: Távolítsuk el az alsó leveleket, és hagyjunk 2-3 felső levelet. Az alsó vágási felületet merítsük gyökereztető hormonba, hogy elősegítsük a gyökérképződést.
 3. Ültetés: Helyezzük a dugványokat nedves homok és tőzeg keverékébe vagy gyökereztető közegbe. Tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen, és biztosítsunk magas páratartalmat, például egy műanyag zacskóval lefedve.
 4. Gyökereztetés: A gyökerek 4-6 hét alatt alakulnak ki. Ekkor a dugványokat át lehet ültetni végleges helyükre.

3. Bujtás

A bujtás egy másik egyszerű és hatékony módszer a búbos lonc szaporítására.

Lépések:

 1. Hajtások kiválasztása: Válasszunk ki egy egészséges, hosszú hajtást a növény alsó részéről.
 2. Hajtás rögzítése: Hajlítsuk le a hajtást a talajra, és a középső részét rögzítsük a talajhoz egy U-alakú dróttal vagy kővel. Ügyeljünk rá, hogy a hajtás csúcsa a föld felett maradjon.
 3. Gyökereztetés: Fedjük be a rögzített részt talajjal, és tartsuk nedvesen. A gyökerek 1-2 hónap alatt alakulnak ki.
 4. Elválasztás: Miután a gyökerek kifejlődtek, az új növényt el lehet választani az anyanövénytől, és át lehet ültetni egy új helyre.

Mindhárom módszerrel sikeresen szaporíthatjuk a búbos loncot, így biztosítva, hogy kertünkben mindig legyenek gyönyörű, illatos virágokkal díszített növények.

Teleltetése

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) télálló növény, amely megfelelő gondozással könnyen átvészeli a hideg téli hónapokat. Az alábbiakban bemutatom, hogyan biztosíthatjuk a növény számára a legjobb teleltetési körülményeket.

1. Metszés

A metszés fontos része a búbos lonc téli előkészítésének.

 • Időzítés: A legjobb időpont a metszésre a virágzás után, késő ősszel, de még a fagyok beállta előtt.
 • Módszer: Távolítsuk el az elhalt, sérült vagy túl sűrű hajtásokat. Az egészséges hajtásokat is visszavághatjuk, hogy elősegítsük az új hajtások képződését a következő évben.

2. Talajtakarással védelem

A talajtakarással megvédhetjük a gyökereket a fagyoktól és megtarthatjuk a talaj nedvességtartalmát.

 • Anyagok: Használjunk komposztot, fakérget, szalmát vagy egyéb természetes mulcsanyagokat.
 • Mennyiség: Terítsünk 5-10 cm vastag mulcsréteget a növény töve köré, ügyelve arra, hogy ne fedjük be közvetlenül a szárat, mert ez rothadást okozhat.

3. Öntözés

Fontos, hogy a növény megfelelő vízellátást kapjon a tél beállta előtt.

 • Öntözés az őszi időszakban: Az őszi hónapokban, különösen száraz időszakokban, biztosítsunk elegendő vizet a növénynek. Ez segít a gyökereknek megerősödni a téli időszak előtt.
 • Télen: A téli hónapokban az öntözést minimalizálni kell, hogy a gyökerek ne fagyjanak meg.

4. Támrendszer ellenőrzése

Ellenőrizzük a támrendszereket, hogy biztosak legyünk abban, hogy a növény stabilan kapaszkodik és nem sérül meg a téli szelekben.

 • Javítás: Ha szükséges, javítsuk vagy erősítsük meg a rácsokat, pergolákat vagy egyéb támrendszereket.
 • Kötözés: Ha a növény hajtásai lazák, kössük őket szorosan, hogy ne sérüljenek meg a szélben.

5. Fagyvédelem

Bár a búbos lonc télálló, különösen hideg éghajlatokon extra védelmet is biztosíthatunk számára.

 • Takarás: Használhatunk fagyvédő takarót vagy jutazsákot a növény köré, különösen a fiatal vagy frissen ültetett növényeknél.
 • Szélvédelem: Ügyeljünk arra, hogy a növény védve legyen az erős téli szelektől. Ültethetjük védett helyre, például épület vagy sövény mellé.

6. Ellenőrzés télen

Időnként ellenőrizzük a növényt a téli hónapokban is.

 • Ellenőrzés: Nézzük meg, hogy a talajtakaró réteg a helyén van-e, és hogy a növény nem szenvedett-e károkat.
 • Kártevők: Figyeljünk a téli időszakban megjelenő kártevőkre, például rágcsálókra, amelyek a növény kérgét rágcsálhatják.

A megfelelő előkészületekkel a búbos lonc könnyedén átvészeli a telet, és tavasszal újra gyönyörű, illatos virágokkal örvendeztet meg minket.

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) lehetséges betegségei, kártevői

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) viszonylag ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő mégis megtámadhatja. Az alábbiakban bemutatom a leggyakoribb problémákat és a védekezési módszereket.

1. Betegségek

1. Lisztharmat (Erysiphe spp.)

 • Tünetek: Fehér, porszerű bevonat a leveleken és hajtásokon. A fertőzött részek torzulhatnak, elszíneződhetnek.
 • Megelőzés és kezelés: Biztosítsunk jó légáramlást a növények körül. Távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött részeket. Szükség esetén használjunk gombaölő szereket.

2. Peronoszpóra (Peronospora spp.)

 • Tünetek: Sárgás foltok a leveleken, amelyeket a levél fonákán szürke penész borít.
 • Megelőzés és kezelés: Ültessük a növényeket jól szellőző helyre, és kerüljük a túlzott öntözést. Használjunk réztartalmú gombaölő szereket.

3. Botrítisz (Botrytis cinerea)

 • Tünetek: Szürke penészbevonat a virágokon és leveleken, különösen nedves időben.
 • Megelőzés és kezelés: Biztosítsunk megfelelő légáramlást és kerülje a túlöntözést. Távolítsuk el a fertőzött részeket és használjunk megfelelő gombaölő szereket.

2. Kártevők

1. Levéltetvek (Aphidoidea)

 • Tünetek: A leveleken és hajtásokon látható kis, szívó rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A levelek torzulhatnak, elszíneződhetnek.
 • Megelőzés és kezelés: Használjunk rovarölő szereket vagy természetes ragadozókat, például katicabogarakat. Permetezhetünk szappanos vízzel is.

2. Takácsatkák (Tetranychidae)

 • Tünetek: Finom szövedék a levelek fonákán, a levelek sárgulnak és lehullanak.
 • Megelőzés és kezelés: Növeljük a páratartalmat, permetezzünk vízzel. Használjunk atkaölő szereket, ha szükséges.

3. Fúró hernyók (Caterpillars)

 • Tünetek: Lyukak a leveleken és a szárban, a növények megrágása.
 • Megelőzés és kezelés: Távolítsuk el kézzel a hernyókat, ha lehetséges. Használjunk biológiai rovarölő szereket, például Bacillus thuringiensist tartalmazó készítményeket.

4. Pajzstetvek (Coccoidea)

 • Tünetek: Kis, kemény, pajzs alakú rovarok a növény szárán és levelein, amelyek a növényi nedveket szívják. A növény lassan fejlődik, a levelek sárgulnak.
 • Megelőzés és kezelés: Távolítsuk el kézzel vagy használjunk rovarölő olajokat és szappanos permetet.

Általános védekezési és megelőzési tippek

 • Növény egészségének fenntartása: Biztosítsunk megfelelő tápanyagot és öntözést, hogy a növény erős és ellenálló maradjon.
 • Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen vizsgáljuk meg a növényt betegségek és kártevők jelei után kutatva.
 • Metszés: Távolítsuk el a sűrű és túlburjánzott részeket, hogy a növény jól szellőzzön.
 • Higiénia: Tartsuk tisztán a kertet, távolítsuk el a lehullott leveleket és egyéb növényi maradványokat, amelyek menedéket nyújthatnak a kártevőknek és betegségeknek.

Ezekkel a lépésekkel hatékonyan megelőzhetjük és kezelhetjük a búbos lonc betegségeit és kártevőit, biztosítva, hogy a növény egészséges és virágzó maradjon.

Gyakori problémák és megoldások

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) általában könnyen nevelhető és ellenálló növény, de időnként előfordulhatnak problémák. Az alábbiakban felsorolom a leggyakoribb problémákat és a hozzájuk tartozó megoldásokat.

1. Sárguló levelek

Lehetséges okok:

 • Vízhiány: A növény nem kap elegendő vizet.
 • Túlöntözés: A gyökerek rothadni kezdhetnek a túl sok víztől.
 • Tápanyaghiány: Különösen a nitrogén hiánya okozhatja a levelek sárgulását.

Megoldás:

 • Öntözés beállítása: Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát. Tartsuk egyenletesen nedvesen a talajt, de ne hagyjuk, hogy pangó víz alakuljon ki.
 • Tápanyagpótlás: Tavasszal és nyáron alkalmazzunk kiegyensúlyozott műtrágyát vagy komposztot a növény körül.

2. Rossz virágzás

Lehetséges okok:

 • Kevés napfény: A növény árnyékos helyre került.
 • Rossz metszés: Túlzott vagy nem megfelelő metszés.
 • Tápanyaghiány: Különösen a foszfor hiánya csökkentheti a virágzást.

Megoldás:

 • Helyváltoztatás: Ültessük át a növényt naposabb helyre, ha lehetséges.
 • Helyes metszés: Metszünk tavasszal vagy közvetlenül a virágzás után. Ne vágjuk vissza túlzottan.
 • Tápanyagpótlás: Használjunk foszforban gazdag műtrágyát a virágzás elősegítésére.

3. Levéltetvek és egyéb kártevők

Lehetséges okok:

 • Rovarok: Levéltetvek, takácsatkák és más kártevők megtámadhatják a növényt.

Megoldás:

 • Biológiai védekezés: Használjunk természetes ellenségeket, mint például katicabogarakat.
 • Kémiai védekezés: Szükség esetén alkalmazzunk rovarölő szereket vagy szappanos vízzel permetezzük a növényt.

4. Gombás betegségek

Lehetséges okok:

 • Nedves környezet: Túl sok nedvesség és rossz szellőzés.
 • Fertőzött növényi maradványok: Gombás betegségek, mint például a lisztharmat és a peronoszpóra megjelenése.

Megoldás:

 • Jó szellőzés: Biztosítsuk a növények közötti megfelelő távolságot és szellőzést.
 • Gombaölő szerek: Használjunk megfelelő gombaölő szereket a fertőzés megfékezésére.
 • Higiénia: Távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött növényi részeket.

5. Téli károk

Lehetséges okok:

 • Hideg időjárás: A növény nem kap megfelelő védelmet a téli hideg ellen.

Megoldás:

 • Talajtakarás: Használjunk mulcsot a gyökerek védelmére a fagy ellen.
 • Téli védelem: Takarjuk be a növényt fagyvédő takaróval, ha különösen hideg időjárás várható.

A búbos lonc megfelelő gondozással és odafigyeléssel egészséges és szép maradhat. Rendszeresen ellenőrizzük a növényt, és időben lépjünk fel a problémák ellen, hogy hosszú távon is gyönyörű, virágzó növényünk legyen.

Érdekességek róla

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) nem csak szép és illatos kerti növény, hanem számos érdekesség is kapcsolódik hozzá. Íme néhány különlegesség erről a növényről:

1. Mitológiai és történelmi jelentőség

 • Mitológia: Az ókori görög és római mitológiában a lonc virágait gyakran használták szimbolikus jelentésű virágfüzérek készítésére. Az örök szerelem és a hűség szimbólumaként tartották számon.
 • Történelem: A középkorban a loncvirágokat gyógyászati célokra is használták, többek között megfázás és torokfájás kezelésére.

2. Ökológiai szerep

 • Beporzás: A búbos lonc virágai éjszakai illatukkal vonzzák a beporzó rovarokat, különösen a lepkéket és méheket. Ezáltal fontos szerepet játszanak a beporzási folyamatokban és a biodiverzitás fenntartásában.
 • Táplálékforrás: A növény piros bogyói fontos táplálékforrást jelentenek a madarak számára, bár az emberek számára mérgezőek.

3. Gyógyászati felhasználás

 • Hagyományos gyógyászat: A loncvirágokat és leveleket hagyományosan gyógyászati célokra használták, például főzeteket készítettek belőlük légúti megbetegedések kezelésére.
 • Modern gyógyászat: Bár a modern gyógyászatban ritkán használják, a loncvirágok kivonatait néha még mindig alkalmazzák természetes gyógykészítményekben.

4. Illata és felhasználása

 • Illat: A búbos lonc virágai különösen erős, édes illatot árasztanak, amely este és éjszaka a legintenzívebb. Ezt az illatot gyakran használták parfümök és illatosítók készítéséhez.
 • Dísznövény: A kertekben és parkokban gyakran ültetik dekoratív célokra, köszönhetően gyönyörű virágainak és kellemes illatának.

5. Növekedési jellemzők

 • Gyors növekedés: A búbos lonc gyors növekedésű növény, amely rövid idő alatt képes nagy területeket befutni. Ezért kiválóan alkalmas pergolák, lugasok és kerítések befuttatására.
 • Könnyű szaporítás: A növény könnyen szaporítható dugványozással és bujtással, ami hozzájárul népszerűségéhez a kertészek körében.

6. Különböző változatok

 • Változatok: A Lonicera periclymenumnak számos kertészeti változata létezik, amelyek eltérő virágszínnel és növekedési jellemzőkkel rendelkeznek. Például a ‘Graham Thomas’ sárga virágairól ismert, míg a ‘Serotina’ vöröses árnyalatú virágokat hoz.

7. Természeti élőhely

 • Elterjedés: A búbos lonc természetes élőhelye Észak-Afrika, Nyugat-Ázsia és Európa nagy része. Különösen jól érzi magát erdők szélén, cserjésekben és sövényekben.

Ezek az érdekességek rávilágítanak arra, hogy a búbos lonc nemcsak esztétikailag vonzó növény, hanem számos kulturális, ökológiai és történelmi jelentőséggel is bír.

Tények röviden összefoglalva

Tény Részletek
Elterjedési terület Észak-Afrika, Nyugat-Ázsia és Európa nagy része
Természetes élőhely Erdők széle, cserjések, sövények
Virágzási idő Június-szeptember
Virág színe Krémfehér, sárga, rózsaszínes, vöröses
Illat Erős, édes, különösen este és éjszaka
Beporzók Lepkék, méhek
Gyümölcs Piros bogyó, mérgező az emberre
Szaporítási módszerek Magvetés, dugványozás, bujtás
Télállóság Mérsékelt éghajlaton télálló
Kerti felhasználás Pergolák, lugasok, kerítések befuttatása
Gyógyászati felhasználás Hagyományosan légúti megbetegedések kezelésére
Kártevők Levéltetvek, takácsatkák, pajzstetvek
Betegségek Lisztharmat, peronoszpóra, botrítisz
Növekedési ütem Gyors növekedés
Különleges fajták ‘Graham Thomas’ (sárga virágok), ‘Serotina’ (vöröses virágok)
Kerti gondozás Rendszeres öntözés, metszés, tápoldatozás, talajtakarás
Ökológiai szerep Fontos beporzó növény, madarak táplálékforrása
Történelmi és mitológiai jelentőség Az örök szerelem és hűség szimbóluma az ókori görög és római mitológiában

 VIRÁG KATEGÓRIÁKFotók: Pixabay, Vistacreate

Búbos lonc (Lonicera periclymenum) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.