Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) ültetése, gondozása, szaporítása

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) származása, története

A Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) egy évelő növény, amely a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozik. Eredetileg Európa hegyvidéki területein őshonos, különösen a Kárpátokban, az Alpokban és a Balkán-félszigeten található meg természetes élőhelyén.

Származása és természetes élőhelye:

A Sziklai ternye sziklás, mészkőben gazdag talajokon, napsütötte lejtőkön nő. Ez a növény jól alkalmazkodott a szélsőséges hegyvidéki körülményekhez, és képes elviselni a szárazságot, valamint a hideg teleket. A növény vastag, húsos levelei és sűrű gyökérzete segíti a víz megtartásában és a tápanyagok felvételében.

Története és felhasználása:

A Sziklai ternyét a kertészetben is széles körben használják, különösen sziklakertekben és szárazságtűrő növényekkel telepített kertekben. Díszítő értékét főként élénk sárga virágai adják, amelyek tavasszal, április-május környékén nyílnak. Ezek a virágok vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat, így a növény ökológiai szempontból is hasznos lehet.

A növény latin neve, Aurinia saxatilis, a „saxatilis” szóból származik, amely „sziklai” jelentéssel bír, utalva ezzel a növény természetes élőhelyére. A „Aurinia” név pedig az aranyszínű virágaira utal.

Kertészeti jelentősége:

A Sziklai ternyét a kertészek azért is kedvelik, mert könnyen gondozható, és kevés figyelmet igényel. Szárazságtűrő képessége miatt ideális választás olyan kertekbe, ahol a vízellátás korlátozott. Emellett jól kombinálható más alpesi és sziklakerti növényekkel, így változatos és színes kertrészeket hozhatunk létre segítségével.

Összességében a Sziklai ternye egy olyan növény, amely nemcsak esztétikai értékkel bír, hanem jól alkalmazkodik a környezeti kihívásokhoz is, és fontos szerepet játszik a hegyvidéki ökoszisztémákban.

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) jellemzői

Megjelenése és felépítése:

A Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) egy évelő, alacsony növekedésű növény, amely sziklakerti növényként vált népszerűvé. Többé-kevésbé párnásan terjedő habitusú, sűrűn elágazó, és egy kompakt növénycsoportot alkot.

Levelei: Levelei sűrűn állnak, kicsik és lándzsás vagy hosszúkás alakúak, színük ezüstös-zöld, enyhén molyhos vagy szőrös felülettel. A levelek húsosak, amely segít a víz megtartásában, így a növény jól alkalmazkodik a szárazabb körülményekhez is.

Mérete: A növény alacsony növekedésű, általában 10-20 cm magasra nő, de széltében akár 30-40 cm-t is elérhet. Ezáltal kiválóan alkalmas talajtakarónak és sziklakertekbe.

Virága: A Sziklai ternye legjellegzetesebb része a virágzata. Tavasz végén, április-május környékén hozza élénk sárga virágait, amelyek tömegesen nyílnak és sűrű fürtökben állnak. A virágok kis méretűek, de nagyon látványosak a nagy mennyiségük miatt. A virágok négyszirmúak, és a sárga színük miatt a növény különösen feltűnő és dekoratív.

Rövid leírása: A Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) egy alacsony termetű, évelő növény, amely elsősorban sziklakertekben és szárazságtűrő kertekben található meg. Élénk sárga virágai tavasszal nyílnak, és egy igazi színpompás látványt nyújtanak. Levelei ezüstös-zöld színűek, húsosak és szőrösek, ami segíti a növényt a szárazabb körülmények elviselésében.

Bemutatása: A Sziklai ternye könnyen gondozható, és ideális választás sziklakertek, alacsony szegélyek vagy talajtakarók számára. Jól tűri a szárazságot, és kevés gondozást igényel, így különösen alkalmas olyan kertekbe, ahol a vízellátás korlátozott. Szépsége és ellenálló képessége miatt kedvelt növény a kertészek körében.

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Gondozása, igényei

Napfény és víz igénye:

 • Napfény: A Sziklai ternye napfénykedvelő növény, ezért a legjobb, ha teljes napsütéses helyre ültetjük. A teljes napfény elősegíti a bőséges virágzást és a növény egészséges fejlődését.
 • Víz: Bár szárazságtűrő, fiatal korában és az ültetést követően rendszeres öntözést igényel. Azonban a kifejlett növény már jól viseli a szárazabb körülményeket, és kevés vizet igényel. Fontos, hogy a talaj jól áteresztő legyen, mert a pangó vizet nem tolerálja.

Hőmérséklet: A Sziklai ternye jól tűri a hidegebb hőmérsékleteket is, így a mérsékelt éghajlatú területeken is jól érzi magát. Télen nincs szüksége különösebb védelemre, de a nagyon hideg, fagyos időszakokban takarással lehet megvédeni a gyökereit.

Öntözés:

 • Fiatal növények: Rendszeres, mérsékelt öntözést igényelnek, különösen az ültetést követő első évben, hogy megfelelően gyökeret eresszenek.
 • Kifejlett növények: Ritkább öntözést igényelnek. Hetente egyszer elegendő öntözni, kivéve a nagyon száraz, forró időszakokat, amikor kicsit gyakoribb öntözésre lehet szükség.

Tápoldatozás:

 • A Sziklai ternye nem igényel különösebb tápoldatozást. Tavasszal egy kevés általános műtrágya vagy komposzt hozzáadása elősegítheti a növekedést és a virágzást. A túlzott tápoldatozás kerülendő, mert az a növény túlburjánzását és a virágzás csökkenését eredményezheti.

Növényvédelem:

 • Kártevők: A Sziklai ternye általában ellenálló a kártevőkkel szemben, de néha megtámadhatják levéltetvek vagy más apró rovarok. Ilyen esetekben a rovarölő szappan vagy egy enyhe rovarölő szer használata segíthet.
 • Betegségek: A növény leggyakoribb betegsége a gyökérrothadás, amelyet a túlzott öntözés és a rossz vízelvezetés okoz. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy a talaj jól áteresztő legyen, és ne álljon meg a víz a növény körül.

Összefoglalva: A Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) egy viszonylag könnyen gondozható, szárazságtűrő növény, amely napos helyen, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Minimális tápanyagigényű, és kevés gondozást igényel, de figyelni kell a megfelelő öntözésre és a kártevők elleni védelemre, hogy hosszú évekig szép maradjon a kertben.

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) virágja

A Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) virágja rendkívül jellegzetes és vonzó jellemzőkkel rendelkezik:

 • Szín: A virágok élénk sárga színűek, ami nagyon feltűnő és vonzó.
 • Forma: A virágok kicsik és négy szirmúak. Fürtökben helyezkednek el, így nagy mennyiségben nyílnak egyszerre.
 • Virágzás ideje: Április és május hónapokban nyílnak, a tavaszi időszakban. Ezáltal a Sziklai ternye egyike az első virágzó növényeknek a kertekben.
 • Vonzza a beporzókat: A virágok mézillatukkal és sárga színükkel vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat.

Összességében a Sziklai ternye virágja nemcsak szépségével és színpompájával tűnik ki, hanem fontos szerepet is játszik a kert biológiai sokféleségében, a beporzók vonzásával.

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) ültetése a kertbe

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) egy gyönyörű, élénksárga virágú évelő növény, amely kiválóan alkalmas sziklakertekbe, szegélyekbe vagy akár edényes növényként való tartásra is.

Mikor ültessük?

A sziklai ternye ültetésének legjobb időpontja a tavasz (március-április) vagy az ősz (szeptember-október). Ebben az időszakban a hőmérséklet mérsékeltebb, és a csapadék is elegendő ahhoz, hogy a növények könnyebben meggyökeresedjenek.

Hogyan ültessük?

 1. Talaj előkészítése: A sziklai ternye a jó vízelvezetésű, laza, meszes talajt kedveli. Ültetés előtt érdemes a talajt fellazítani, és komposztot vagy tőzeget keverni bele a tápanyagellátás javítása érdekében.

 2. Ültetés: A növényeket kb. 20-30 cm távolságra ültessük egymástól, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez. Az ültetőgödör legyen valamivel nagyobb, mint a növény gyökérlabdája. A növényt helyezzük az ültetőgödörbe, majd töltsük fel földdel, és óvatosan nyomkodjuk le a tövét.

 3. Öntözés: Ültetés után alaposan öntözzük meg a növényeket, és ügyeljünk rá, hogy az első időszakban a talaj mindig kissé nedves maradjon.

 4. Gondozás: A sziklai ternye viszonylag igénytelen növény, de a rendszeres öntözés és a tavaszi tápoldatozás elősegíti az egészséges növekedést és a bőséges virágzást. A virágzás után vágjuk vissza a növényeket, hogy elősegítsük az új hajtások növekedését.

További tippek:

 • A sziklai ternye napos helyet kedvel, de félárnyékban is jól fejlődik.
 • A növények szárazságtűrők, de a rendszeres öntözéssel szebb virágzást érhetünk el.
 • A sziklai ternye szaporítható magról vagy tőosztással.
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Szaporítása

A sziklai ternye szaporítása két fő módon történhet:

 1. Magvetés:
 • Mikor: A magokat tavasszal (március-április) vagy ősszel (szeptember-október) vessük el.
 • Hogyan: A magokat vessük el vékonyan a talaj felszínére, majd takarjuk be vékony réteg földdel. A magok csírázásához fényre és nedvességre van szükség. A csírázás általában 2-3 hétig tart.
 1. Tőosztás:
 • Mikor: A tőosztást tavasszal vagy ősszel végezzük.
 • Hogyan: Óvatosan ássuk ki a növényt a földből, majd osszuk szét több részre úgy, hogy mindegyik résznek legyen gyökere és hajtása. A szétválasztott részeket ültessük el külön-külön, és alaposan öntözzük meg.

Melyik módszert válasszuk?

Mindkét módszer sikeres lehet, de a tőosztás általában gyorsabb és egyszerűbb módja a szaporításnak, különösen akkor, ha már van egy kifejlett sziklai ternye növényünk. A magvetés inkább akkor ajánlott, ha nagyobb mennyiségű növényt szeretnénk szaporítani, vagy ha új fajtákat szeretnénk kipróbálni.

Fontos: A sziklai ternye védett növény Magyarországon, ezért a természetes élőhelyéről tilos gyűjteni. Ha szaporítani szeretnénk, szerezzük be a magokat vagy a növényeket kertészetből vagy megbízható forrásból.

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)
Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

Gyakori problémák és megoldások

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) egy viszonylag ellenálló növény, azonban néhány probléma előfordulhat a termesztése során:

1. Gombabetegségek:

 • Tünetek: Barna vagy fekete foltok a leveleken, hervadás.
 • Okok: Túlzott nedvesség, rossz légáramlás.
 • Megoldás: Távolítsuk el az érintett leveleket, permetezzünk gombaölő szerrel, csökkentsük az öntözést, és biztosítsunk jobb légáramlást a növények körül.

2. Kártevők:

 • Levéltetvek: Szívogatják a nedveket a levelekből és a hajtásokból.
 • Csigák és meztelen csigák: Megrágják a leveleket és a virágokat.
 • Megoldás: Levéltetvek ellen használjunk rovarölő szappanos oldatot vagy neem olajat. Csigák és meztelen csigák ellen alkalmazzunk csigaölő granulátumot vagy rézszalagot a növények körül.

3. Tápanyaghiány:

 • Tünetek: Sárguló levelek, lassú növekedés, kevés virág.
 • Okok: A talajban lévő tápanyagok kimerülése.
 • Megoldás: Rendszeresen trágyázzuk a növényeket tavasszal és nyáron, használjunk komposztot vagy tápoldatot.

4. Túlöntözés:

 • Tünetek: Hervadó, sárguló levelek, rothadó gyökerek.
 • Okok: Túl sok víz, rossz vízelvezetésű talaj.
 • Megoldás: Csökkentsük az öntözést, hagyjuk a talajt kiszáradni az öntözések között, ültessük át a növényt jó vízelvezetésű talajba.

5. Szárazság:

 • Tünetek: Hervadó, száradó levelek, kevés virág.
 • Okok: Kevés víz, különösen forró, száraz időben.
 • Megoldás: Öntözzük meg a növényeket rendszeresen, különösen száraz időszakokban.

Fontos: A sziklai ternye egy szárazságtűrő növény, de a megfelelő öntözés és tápanyagellátás elengedhetetlen az egészséges növekedéshez és virágzáshoz. Ha a fenti problémák bármelyikét észleljük, fontos, hogy időben cselekedjünk, hogy megmenthessük a növényünket.

Érdekességek róla

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) egy elbűvölő növény, amely számos érdekességgel szolgál:

 • Élénksárga színkavalkád: A sziklai ternye talán legismertebb vonása a ragyogó sárga virágzása, amely tavasszal igazi színkavalkádot varázsol a kertekbe és a természetbe. Ez a színpompás látvány méltán tette a növényt a tavaszi kertek kedvencévé.
 • Sziklás vidékek lakója: Ahogy a neve is sugallja, a sziklai ternye eredeti élőhelye a sziklás, napos területek. Ez a tulajdonsága teszi különösen alkalmassá sziklakertekbe, támfalakra és száraz, napos helyekre való ültetésre.
 • Igénytelen szépség: A sziklai ternye viszonylag igénytelen növény, amely jól tűri a szárazságot és a sovány talajt is. Ez a tulajdonsága teszi népszerűvé azok körében, akik könnyen gondozható, mégis mutatós növényeket keresnek.
 • Népies nevei: A sziklai ternye számos népies névvel rendelkezik, amelyek tükrözik a növény jellegzetes tulajdonságait és felhasználását. Ilyen például a „kőternye”, a „sziklalakó ternye” vagy a „fali ternye”.
 • Gyógyászati felhasználás: A sziklai ternye egyes részeit a népi gyógyászatban is felhasználták. A növénynek vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító hatást tulajdonítottak.
 • Védett növény: A sziklai ternye Magyarországon védett növénynek számít, ezért fontos, hogy a természetes élőhelyéről ne gyűjtsük. Ha szaporítani szeretnénk, szerezzük be a magokat vagy a növényeket kertészetből vagy megbízható forrásból.

Remélem, ezek az érdekességek még inkább felkeltették az érdeklődésedet a sziklai ternye iránt! Ha további kérdésed van, szívesen válaszolok.

Tények röviden összefoglalva

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) egy alacsony növésű, évelő növény, amelyet élénksárga virágai és szárazságtűrése miatt kedvelnek.

Főbb jellemzői:

 • Élőhely: Sziklás, napos területek.
 • Virágzás: Tavasszal, élénksárga virágokkal.
 • Igények: Jó vízelvezetésű, sovány talaj, napos hely.
 • Szaporítás: Magvetéssel vagy tőosztással.
 • Felhasználás: Sziklakertek, támfalak, szegélyek dísze.
 • Érdekesség: Magyarországon védett növény.

 VIRÁG KATEGÓRIÁKFotók: Pixabay, Vistacreate

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.