Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása

Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása

Mirtuszdió (Acca sellowiana) származása, története

A mirtuszdió (Acca sellowiana), más néven feijoa, egy Dél-Amerikából származó, egzotikus gyümölcs.

Származása:

A mirtuszdió őshonos Brazília déli részén, Paraguayban, Uruguayban és Argentína északi területein. A hegyvidéki, szubtrópusi éghajlatot kedveli.

Története:

 • Felfedezése: A növényt először Friedrich Sellow német botanikus fedezte fel a 19. század elején Brazíliában. A gyümölcsöt róla nevezték el (Acca sellowiana).
 • Európába kerülése: A mirtuszdiót az 1890-es években hozták be Európába, először Franciaországba, majd később más mediterrán országokba is.
 • Elterjedése: Az 1900-as évek elején a mirtuszdió már megjelent Új-Zélandon és Kaliforniában is. Napjainkban a világ számos szubtrópusi és mérsékelt égövi területén termesztik.

Érdekességek:

 • A mirtuszdió nem csak ízletes, de nagyon egészséges is. Magas C-vitamin-, rost- és antioxidáns-tartalommal rendelkezik.
 • A növény örökzöld, szép, illatos virágokat hoz, amelyeket gyakran dísznövényként is termesztenek.
Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása
Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása

Mirtuszdió (Acca sellowiana) jellemzői

A mirtuszdió (Acca sellowiana) egy egzotikus, örökzöld cserje vagy kisebb fa, amely eredetileg Dél-Amerikából származik.

Megjelenése és jellemzői:

 • Levelek: A mirtuszdió levelei oválisak, fényesek, sötétzöldek, a fonákuk ezüstös színű.
 • Virágok: A növény lenyűgöző, egzotikus virágokat hoz. A virágok nagyok, rózsaszínek vagy pirosak, feltűnő porzókkal. A szirmok húsosak, ehetőek és édes ízűek.
 • Termés: A termés ovális vagy körte alakú, zöld héjú, éretten enyhén sárgás árnyalatú. Mérete változó, általában 3-6 cm hosszú. A héja kissé érdes, a belseje pedig zselés állagú, sok apró maggal.
 • Méret: A mirtuszdió cserje vagy fa formájában nőhet. Cserjeként általában 1-3 méter magasra nő, de fa formájában akár 4-5 métert is elérhet.
 • Növekedési ütem: A növény lassú növekedésű.
 • Élettartam: A mirtuszdió hosszú életű növény, akár 50 évig is elélhet.

A mirtuszdió egy egzotikus, díszes megjelenésű növény, amely nemcsak különleges terméséről, hanem gyönyörű virágairól is ismert. A virágok ehetőek és édes ízűek. A termés íze az ananász, eper és guava keverékére emlékeztet. A növény szubtrópusi vagy mérsékelt éghajlaton érzi jól magát, és jól tűri a szárazságot.

Összefoglalva: A mirtuszdió egy különleges, egzotikus növény, amely nemcsak ízletes és egészséges termésével, hanem díszes megjelenésével is elvarázsolja a kertbarátokat.

Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása
Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása

Gondozása, igényei

A mirtuszdió (Acca sellowiana) gondozása során fontos figyelembe venni a következőket:

Napfényigény:

 • A mirtuszdió teljes napfényt igényel az optimális növekedéshez és terméshozamhoz. Legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége. Árnyékos helyen a növény nem fejlődik megfelelően, és kevesebb termést hoz.

Vízigény:

 • A mirtuszdió mérsékelt vízigényű növény. Rendszeres öntözést igényel, különösen a száraz időszakokban. Az öntözés gyakoriságát a talaj nedvességtartalmához kell igazítani. A túlöntözést kerülni kell, mert a pangó víz gyökérrothadáshoz vezethet.

Hőmérséklet:

 • A mirtuszdió a meleg, szubtrópusi vagy mérsékelt éghajlatot kedveli. Az ideális hőmérséklet számára 15-25°C között van. A növény viszonylag jól tűri a rövid ideig tartó fagyokat, de a hosszan tartó hideg károsíthatja.

Öntözés:

 • A mirtuszdiót rendszeresen öntözni kell, különösen a száraz időszakokban. Az öntözés gyakoriságát a talaj nedvességtartalmához kell igazítani. A legjobb, ha a talaj felső rétege kiszárad az öntözések között.

Tápoldatozás:

 • A mirtuszdiót tavasszal és nyáron rendszeresen tápoldatozni kell. A tápoldatozás elősegíti a növény növekedését és terméshozamát. A tápoldatot az öntözővízhez keverve kell kijuttatni.

Növényvédelem:

 • A mirtuszdiót általában nem támadják meg súlyos kártevők vagy betegségek. Azonban időnként előfordulhatnak levéltetvek, pajzstetvek vagy takácsatkák. Ezeket a kártevőket rovarölő szerekkel vagy természetes módszerekkel lehet kezelni.

Magyarországi viszonyok:

Magyarországon a mirtuszdió termesztése lehetséges, de a növény téli védelmet igényelhet. A hidegebb területeken érdemes a növényt dézsában nevelni, és télire fagymentes helyre vinni. A melegebb területeken a növény szabadföldben is nevelhető, de télen takarást igényelhet.

Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása
Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása

Mirtuszdió (Acca sellowiana) virágja

A mirtuszdió (Acca sellowiana) virága igazán különleges és egzotikus látványt nyújt.

Jellemzői:

 • Szín:A virágok általában rózsaszín vagy piros árnyalatúak, de ritkábban előfordulhatnak fehér virágok is.
 • Alak: A virágok csésze alakúak, négy sziromlevéllel. A szirmok húsosak, kissé viaszosak és ehetőek.
 • Porzók: A virágok közepén számos hosszú, élénkpiros porzó található, melyek látványos kontrasztot alkotnak a szirmok színével.
 • Illat: A virágok enyhe, édeskés illatot árasztanak.
 • Méret: A virágok viszonylag nagyok, átmérőjük elérheti a 3-5 cm-t.
 • Virágzás: A mirtuszdió általában késő tavasszal vagy nyár elején virágzik. A virágzási időszak több hétig is eltarthat.

A mirtuszdió virágja nemcsak a szemnek nyújt gyönyörű látványt, hanem az ízlelőbimbóknak is különleges élményt kínál. A szirmok édesek és enyhén savanykásak, így frissen fogyasztva vagy salátákhoz, desszertekhez adagolva is ízletesek.

Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása
Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása

Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése a kertbe

A mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetésének optimális időpontja és módja Magyarországon a következő:

Mikor ültessük:

 • Legjobb időpont: A mirtuszdió ültetésének legjobb időpontja a tavasz vége vagy a nyár eleje (május-június), amikor a fagyveszély elmúlt, és a talaj már kellően felmelegedett.
 • Alternatív időpont: Ősszel is ültethető, de csak a melegebb régiókban, ahol enyhébb a tél. Ebben az esetben a növénynek több időre van szüksége a gyökérzet kialakításához a tél beállta előtt.

Hogyan ültessük:

 1. Talaj előkészítése: A mirtuszdió a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Ültetés előtt a talajt alaposan lazítsuk fel, és keverjünk hozzá komposztot vagy érett trágyát a tápanyagtartalom növelése érdekében.
 2. Ültetőgödör: Ássunk egy akkora ültetőgödröt, amely kétszer olyan széles és mély, mint a növény gyökérlabdája.
 3. Ültetés: Helyezzük a növényt az ültetőgödörbe úgy, hogy a gyökérnyak (a gyökér és a szár találkozása) a talaj szintjén legyen. Töltsük fel a gödröt földdel, és óvatosan nyomkodjuk le a talajt a gyökerek körül.
 4. Öntözés: Ültetés után alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a gyökerek megfelelően érintkezzenek a talajjal.
 5. Téli védelem: Az első télen a fiatal növényeket érdemes takarni, hogy megvédjük őket a fagytól.
Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása
Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, szaporítása

Szaporítása

A mirtuszdió (Acca sellowiana) szaporítása többféle módon történhet:

 1. Magvetés:
 • Ez a leggyakoribb és legegyszerűbb módszer. A magokat ősszel vagy tavasszal lehet elvetni. A magok csírázása azonban lassú és egyenetlen lehet, akár több hónapig is eltarthat.
 • A magokat először langyos vízben kell áztatni 24 órán át, majd nedves tőzegbe vagy homokba kell vetni. A csírázáshoz meleg (20-25°C) és világos helyre van szükség.
 1. Dugványozás:
 • A dugványozás gyorsabb módszer a magvetésnél, és a növény tulajdonságait is megőrzi. A dugványokat nyáron vagy ősszel lehet venni.
 • A dugványokat félfás hajtásokból kell vágni, és gyökereztető hormonba kell mártani. Ezután nedves tőzegbe vagy homokba kell ültetni, és meleg, párás helyen kell tartani.
 1. Bujtás:
 • A bujtás egy másik lehetőség a mirtuszdió szaporítására. Ehhez egy alacsony ágat kell lehajlítani és a talajba rögzíteni. A lehajtott ág idővel gyökeret ereszt, és leválasztható az anyanövényről.
 1. Oltás:
 • Az oltás egy ritkábban alkalmazott módszer, amelyet főként a nemes fajták szaporítására használnak.

Fontos megjegyzések:

 • A mirtuszdió szaporítása türelmet igényel, mivel a növény lassan növekszik.
 • A magvetésből származó növények több évig is eltarthat, mire termőre fordulnak.
 • A dugványozással vagy bujtással szaporított növények hamarabb hoznak termést.

Teleltetése

A mirtuszdió (Acca sellowiana) teleltetése Magyarországon a szabadföldben némi odafigyelést igényel, mivel a növény eredetileg Dél-Amerikából származik, és nem teljesen télálló.

Teleltetés a kertben:

 • Melegebb régiók: A mirtuszdió a melegebb, déli fekvésű területeken (például Dél-Dunántúlon) szabadföldben is áttelelhet, de ilyenkor is ajánlott a tövét vastagon takarni lombbal, szalmával vagy fagyvédő textíliával. A fiatal növényeket különösen fontos védeni, mivel azok érzékenyebbek a hidegre.
 • Hidegebb régiók: A hidegebb területeken a mirtuszdió szabadföldi teleltetése kockázatos. Az erős fagyok károsíthatják a növényt, ezért ilyenkor célszerű dézsás nevelést választani. A dézsás növényt télire fagymentes, világos helyre kell vinni (pl. télikert, veranda).

További tippek a teleltetéshez:

 • Öntözés: A téli időszakban csökkentsük az öntözés gyakoriságát, mivel a növény nyugalmi állapotban van, és kevesebb vízre van szüksége.
 • Tápoldatozás: A téli időszakban ne tápoldatozzuk a növényt.
 • Metszés: A metszést tavasszal végezzük, amikor a fagyveszély elmúlt.

Fontos: A mirtuszdió télállósága a fajta, a növény életkora és a konkrét telelőhely mikroklímája függvényében változhat. Érdemes a helyi kertészetekben érdeklődni a télálló fajtákról és a teleltetéssel kapcsolatos tapasztalatokról.

Alternatív megoldás: Ha nem vagyunk biztosak a növény télállóságában, vagy a teleltetés körülményei nem megfelelőek, a legbiztonságosabb megoldás a dézsás nevelés. Így a növényt télire könnyen fagymentes helyre vihetjük.

Mirtuszdió (Acca sellowiana) lehetséges betegségei, kártevői

A mirtuszdió (Acca sellowiana) általában ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő időnként problémát okozhat. Íme néhány a leggyakoribb problémák közül:

Betegségek:

 • Gyökérrothadás: A túlöntözés vagy a rossz vízelvezetésű talaj gyökérrothadáshoz vezethet. A tünetek közé tartozik a hervadás, a sárguló levelek és a rothadó gyökerek. Megelőzésként ügyeljünk a megfelelő öntözésre és a jó vízelvezetésű talajra.
 • Lisztharmat: Ez a gombás betegség fehér, porszerű bevonatot képez a leveleken, hajtásokon és virágokon. A fertőzött részek elszáradhatnak és lehullhatnak. A lisztharmat ellen gombaölő szerekkel vagy természetes módszerekkel, például szódabikarbónás oldattal lehet védekezni.

Kártevők:

 • Levéltetvek: Ezek a kis, szívó rovarok a levelek fonákján telepednek meg, és a növény nedveit szívogatják. A fertőzött levelek elszíneződhetnek, deformálódhatnak és lehullhatnak. A levéltetvek ellen rovarölő szerekkel vagy természetes módszerekkel, például csalánlével lehet védekezni.
 • Pajzstetvek: Ezek a rovarok a növény szárain és levelein telepednek meg, és viaszos pajzsot képeznek maguk körül. A pajzstetvek szívogatása a növény legyengüléséhez és pusztulásához vezethet. A pajzstetvek ellen rovarölő szerekkel vagy mechanikai eltávolítással lehet védekezni.
 • Takácsatkák: Ezek a mikroszkopikus méretű kártevők a levelek fonákján élnek, és a növény nedveit szívogatják. A fertőzött levelek elszíneződhetnek, sárgulhatnak, és pókhálószerű bevonatot képezhetnek. A takácsatkák ellen atkaölő szerekkel vagy természetes módszerekkel, például neem olajjal lehet védekezni.

Megelőzés:

A legtöbb betegség és kártevő ellen a legjobb védekezés a megelőzés. Ügyeljünk a megfelelő öntözésre, a jó vízelvezetésű talajra, a rendszeres tápoldatozásra és a növény környezetének tisztán tartására. A fertőzött növényi részeket azonnal távolítsuk el, és semmisítsük meg, hogy megakadályozzuk a betegségek és kártevők terjedését.

Gyakori problémák és megoldások

A mirtuszdió (Acca sellowiana) termesztése során felmerülő gyakori problémák és azok megoldásai:

1. Probléma: A növény nem virágzik vagy kevés termést hoz.

Megoldások:

 • Túl kevés napfény: A mirtuszdió teljes napfényt igényel a virágzáshoz és a termésképzéshez. Ültessük napos helyre, ahol legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényt kap.
 • Tápanyaghiány: A tápanyaghiányos talajban a növény nem fejlődik megfelelően. Rendszeresen tápoldatozzuk a növényt tavasszal és nyáron.
 • Nem megfelelő beporzás: A mirtuszdió önbeporzó, de a keresztbeporzás javítja a terméshozamot. Ültessünk több mirtuszdió növényt egymás közelébe, vagy segítsük a beporzást kézzel.

2. Probléma: A levelek sárgulnak vagy barnulnak.

Megoldások:

 • Túlöntözés: A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, ami a levelek sárgulását és barnulását okozhatja. Csökkentsük az öntözés gyakoriságát, és ellenőrizzük a talaj vízelvezetését.
 • Tápanyaghiány: A tápanyaghiányos talajban a levelek elszíneződhetnek. Rendszeresen tápoldatozzuk a növényt.
 • Kártevők vagy betegségek: A kártevők, például a takácsatkák vagy a pajzstetvek, valamint a betegségek, például a lisztharmat, a levelek elszíneződését okozhatják. Ellenőrizzük a növényt kártevők és betegségek szempontjából, és szükség esetén alkalmazzunk megfelelő kezelést.

3. Probléma: A termések lehullanak, mielőtt beérnének.

Megoldások:

 • Vízh hiány: A szárazság stressz a növény számára, és a termések lehullását okozhatja. Rendszeresen öntözzük a növényt, különösen a száraz időszakokban.
 • Tápanyaghiány: A tápanyaghiányos talajban a növény nem képes elegendő tápanyagot biztosítani a termések fejlődéséhez. Rendszeresen tápoldatozzuk a növényt.
 • Kártevők vagy betegségek: A kártevők és betegségek károsíthatják a terméseket, és lehullást okozhatnak. Ellenőrizzük a növényt kártevők és betegségek szempontjából, és szükség esetén alkalmazzunk megfelelő kezelést.

4. Probléma: A növény fagykárt szenved.

Megoldások:

 • Téli védelem: Magyarországon a mirtuszdió téli védelmet igényel. A hidegebb területeken a növényt dézsában kell nevelni, és télire fagymentes helyre kell vinni. A melegebb területeken a növényt szabadföldben is lehet nevelni, de télen takarni kell.
 • Fagytűrő fajták választása: Válasszunk fagytűrő mirtuszdió fajtákat, amelyek jobban ellenállnak a hidegnek.

Érdekességek róla

A mirtuszdió (Acca sellowiana) egy igazán különleges gyümölcs, amely számos érdekességgel büszkélkedhet:

Érdekességek:

 • Egyedi ízvilág: A mirtuszdió íze semmihez sem hasonlítható, az ananász, eper és guava keverékére emlékeztet. Ez teszi igazán különlegessé és keresetté.
 • Vitaminbomba: A mirtuszdió rendkívül gazdag C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert és véd a betegségektől.
 • Egészségvédő hatás: A gyümölcsben található antioxidánsok segítenek a sejtek védelmében, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
 • Sokoldalú felhasználás: A mirtuszdiót frissen fogyasztják, de lekvárok, zselék, sütemények és italok készítésére is kiválóan alkalmas.
 • Dísznövény: A mirtuszdió nemcsak finom, de gyönyörű virágai miatt dísznövényként is népszerű.

Történetek a nagyvilágból:

 • Új-Zéland: A mirtuszdiót az 1900-as évek elején hozták be Új-Zélandra, ahol azóta a „feijoa” néven vált ismertté és kedveltté. Az új-zélandiak annyira megszerették ezt az egzotikus gyümölcsöt, hogy számos feijoa fesztivált rendeznek, ahol a gyümölcsből készült különféle ételeket és italokat kóstolhatják meg az érdeklődők.
 • Kalifornia: A mirtuszdió Kaliforniában is meghonosodott, és a helyiek előszeretettel termesztik a kertjükben. A kaliforniai mirtuszdiók különösen nagyok és ízletesek, és a helyi piacokon is megtalálhatóak.
 • Európa: Európában a mirtuszdió kevésbé ismert, de a mediterrán országokban, például Franciaországban és Olaszországban egyre népszerűbbé válik. A különleges ízvilágú gyümölcsöt főként ínyenc boltokban és piacokon lehet megvásárolni.

Tények röviden összefoglalva

Jellemző Leírás
Származás
Dél-Amerika (Brazília, Paraguay, Uruguay, Argentína)
Felfedezés
Friedrich Sellow (19. század eleje)
Elterjedés
Európa (1890-es évek), Új-Zéland, Kalifornia (1900-as évek eleje)
Megjelenés
Örökzöld cserje vagy kisebb fa
Levelek
Oválisak, fényesek, sötétzöldek, fonákjuk ezüstös
Virágok
Nagyok, rózsaszínek vagy pirosak, ehető szirmok
Termés
Ovális vagy körte alakú, zöld, éretten sárgás, 3-6 cm hosszú
Íz
Ananász, eper és guava keveréke
Napfényigény
Teljes napfény (legalább 6-8 óra)
Vízigény Mérsékelt
Hőmérséklet 15-25°C
Szaporítás
Magvetés, dugványozás, bujtás
Teleltetés
Melegebb régiókban szabadföldben takarással, hidegebb régiókban dézsában, fagymentes helyen
Betegségek
Gyökérrothadás, lisztharmat
Kártevők
Levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák
Érdekességek
Egyedi ízvilág, magas C-vitamin tartalom, antioxidánsokban gazdag, sokoldalúan felhasználható, dísznövényként is népszerű, Új-Zélandon és Kaliforniában közkedvelt

 VIRÁG KATEGÓRIÁKFotók: Pixabay, Vistacreate

Mirtuszdió (Acca sellowiana) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.