Kánna (Canna) ültetése, gondozása, szaporítása

Kánna (Canna) ültetése, gondozása, szaporítása

Ha valami látványos, színpompás és könnyen gondozható növényt keresünk, akkor érdemes fontolóra venni a kánna, vagy kannanövény ültetését. A kánna nem csak szép és hasznos növény, de ellenálló is, így kiváló választás lehet kertünkbe, teraszunkra vagy balkonunkra.

A növény számos színben és méretben elérhető, így könnyen megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Emellett a kánna gumója és magja is élelmiszerként használható, és a növény gyökereinek gyógyító hatásairól is ismert. A kánna tehát nem csak szép, de hasznos is, és számos érdekességet rejt magában.Kánna (Canna) származása, története

A kánna, más néven kannanövény, az egyik legismertebb egynyári növényünk, melyet dísznövényként, kertészkedésre és szobanövényként is felhasználnak. Azonban kevesen tudják, hogy a kánna valójában nem hazánk őshonos növénye.

A kánna története egészen az ókori Kínáig nyúlik vissza, ahol a növényt gyógyászati célokra használták. Később a növény elterjedt Indiában is, ahonnan a portugál hódítók hozták el Európába a 16. században.

A kánna ekkor már hosszú évszázadok óta ismert növény volt, és gyakran használták dekorációként a lakásokban és a kertekben. Azonban csak a 19. században lett igazán divatos Európában, amikor a virágok és növények iránti érdeklődés robbanásszerűen megnőtt. A kánna különösen Németországban és Franciaországban vált rendkívül népszerűvé, ahol a kertészek különféle hibrideket tenyésztenek.

A kánna Amerikában is elterjedt, és a 20. század elején már széles körben termesztették a kontinensen. Azonban a növény számos más egzotikus növénnyel együtt veszélyt jelentett a helyi ökoszisztémára, és számos államban betiltották a termesztését. Ennek ellenére a kánna továbbra is nagy népszerűségnek örvend, és számos országban termesztik, köztük Magyarországon is.

A kánna ma már számos színben és méretben elérhető, és kiváló díszítőelemként szolgálhat a kertekben és a lakásokban egyaránt. Bár nem hazánk őshonos növénye, a kánna meghatározó részét képezi a hazai dísznövénytermesztésnek, és hosszú évszázadok óta az emberiség kedvelt növénye.

Kánna (Canna) ültetése, gondozása, szaporítása
Kánna (Canna) ültetése, gondozása, szaporításaKánna (Canna) jellemzői

A kánna, vagy más néven kannanövény, a lágyszárú növények családjába tartozik. A növény legfontosabb jellemzője az impozáns, nagy méretű virága, amely számos színben elérhető, például sárga, narancssárga, piros vagy rózsaszín.

A kánna akár 2 méter magasra is megnőhet, és a tőr alakú levelek 30-60 cm hosszúak lehetnek. A levelek és a szárok között a különbség gyakran nem egyértelmű, és a növénynek nincs kifejezett tönkje. A kánna gömbölyű vagy ovális, szimmetrikus virágzata egy száron fejlődik, és általában hat virágot hoz.

A kánna virágzása július és szeptember között van, és a virágoknak hosszú száruk van, amelyek kiválóan alkalmasak vágott virágként is. A kánna virága a hajtások tetején nyílik ki, és öt szirmú, amelyek a legtöbb esetben egyenletesen elosztottak.

A kánna rendszertani besorolása az alábbiak szerint történik:

 • Ország: Növények (Plantae)
 • Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
 • Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
 • Rend: Zingiberales
 • Család: Kanna-félék (Cannaceae)
 • Nemzetség: Kannanövények (Canna)

Összességében a kánna egy látványos, impozáns növény, amely kertészkedésre, szobanövényként, valamint vágott virágként is kiválóan alkalmas. A növény elterjedt szerte a világon, és bár nem hazánk őshonos növénye, a magyar kertészek szívesen ültetik a kertjeikbe.Élőhelye

A kánna, vagy kannanövény, nem hazánk őshonos növénye, így természetes élőhelye Magyarországon nem található meg. Azonban a növény számos trópusi és szubtrópusi területen őshonos, így a világ számos részén megtalálható.

A kánna eredeti élőhelye Dél-Amerika, ahol a növény a trópusi esőerdőkben és a szavannákon található meg. Azonban az évszázadok során a növény elterjedt számos más trópusi és szubtrópusi területen is, például Afrikában, Ázsiában és az Indiai-óceán szigetein.

A kánna ma már számos országban termesztett növény, és dísznövényként nagy népszerűségnek örvend a világ számos pontján. A növényt gyakran ültetik kertekbe, parkokba és egyéb nyilvános területekre, ahol a látványos virágzat a szemeket gyönyörködteti.

Összességében a kánna egy olyan növény, amely számos trópusi és szubtrópusi területen őshonos, és az évszázadok során az emberiség számos részén elterjedt. Ma már számos országban termesztik és dísznövényként használják, és az impozáns virágzata miatt a kertészek és a virágkedvelők körében is rendkívül népszerű.Gondozása, igényei

A kánna, vagy kannanövény, a kertészkedők és a virágkedvelők körében rendkívül népszerű növény. A növény gondozása egyszerű, és ha betartjuk az alapvető igényeit, hosszú ideig élvezhetjük az impozáns virágzatát.

A kánna igényei:

 • Napfény és víz: A kánna szereti a napos, meleg helyeket, és igényli a rendszeres öntözést. A növényt gyakran kell öntözni, különösen a forró nyári napokon, és ügyelni kell arra, hogy a talaj mindig nedves maradjon. Azonban fontos, hogy ne áztassuk el a növényt, mert a túl sok víz káros lehet a gyökérzetére.
 • Hőmérséklet: A kánna a meleg éghajlatot kedveli, és ideális hőmérséklet a növekedéséhez és virágzásához 20-25°C között van. A hideg időjárás károsíthatja a növényt, ezért fontos, hogy ne ültessük ki a szabadba, amíg a hőmérséklet nem stabilizálódott.
 • Ültetés: A kánna ültetése kertbe, virágágyásba vagy cserépbe egyaránt megoldható. A növényt napos, szélvédett helyre kell ültetni, és a talajnak jó vízelvezetésűnek kell lennie. A kánna jól fejlődik tápanyagban gazdag, laza, homokos talajon.
 • Öntözés: A kánna igényli a rendszeres öntözést, különösen a forró nyári napokon. Azonban fontos, hogy a növény ne legyen túl ázott, mert ez károsíthatja a gyökérzetét.
 • Trágyázás: A kánna igényli a rendszeres trágyázást, különösen a virágzási időszakban. A növényre kertészeti trágyát vagy komposztot lehet használni.
 • Növényvédelem: A kánna nem tartozik a legérzékenyebb növények közé, azonban gondoskodni kell a megfelelő növényvédelmi intézkedésekről. Fontos, hogy a növényt rendszeresen ellenőrizzük kártevők és betegségek szempontjából, és ha szükséges, használjunk megfelelő növényvédelmi szereket.

Összességében a kánna gondozása egyszerű, és ha betartjuk az alapvető igényeit.

Kánna (Canna) ültetése, gondozása, szaporítása
Kánna (Canna) ültetése, gondozása, szaporításaKánna (Canna) ismertebb fajtái

A kánna, vagy kannanövény, egy látványos, impozáns növény, amely számos színben és fajtában elérhető. A kertészek és a virágkedvelők számára számos lehetőség áll rendelkezésre, amikor kánna ültetéséről van szó. Az alábbiakban bemutatunk néhány ismertebb kánna fajtát.

 1. Canna ‘Phasion’: Ez a fajta különleges színekkel rendelkezik, a levelek piros és zöld csíkosak. A virágok pirosak, és nyáron virágoznak.
 2. Canna ‘Durban’: Ez a fajta afrikai eredetű, és a legsötétebb levelekkel rendelkezik a kannafajták közül. A virágok narancssárgák, és júniustól szeptemberig virágoznak.
 3. Canna ‘Erebus’: Ez a fajta nagy, sötétzöld levelekkel rendelkezik, és nagy, piros virágai vannak. Nyáron virágozik.
 4. Canna ‘Tropicanna’: Ez a fajta nagyon színes, a levelek zöld-fehér és rózsaszín csíkokkal vannak díszítve. A virágok narancssárgák, és nyáron virágoznak.
 5. Canna ‘Australia’: Ez a fajta sötétzöld levelekkel és piros virágokkal rendelkezik. Nyáron virágozik.
 6. Canna ‘Lucifer’: Ez a fajta nagy, élénkpiros virágokkal és zöld levelekkel rendelkezik. A virágok júniustól szeptemberig virágoznak.
 7. Canna ‘Pretoria’: Ez a fajta nagy, zöld-fehér levelekkel és narancssárga virágokkal rendelkezik. Nyáron virágozik.

Összességében a kánna számos színben és fajtában elérhető, így lehetőségünk van arra, hogy a saját stílusunkhoz és ízlésünkhöz megfelelő fajtát válasszuk. A kánna egy impozáns és látványos növény, amely díszítheti a kertet, a teraszt vagy az erkélyt, és ha megfelelően gondozzuk, hosszú ideig élvezhetjük a látványát.Kánna (Canna) virágja

A kánna, vagy kannanövény, látványos és impozáns virágai miatt az egyik legkedveltebb dísznövények közé tartozik. A kánna virága nagy, szimmetrikus és gyakran érdekes formájú, és számos színben elérhető, beleértve a sárgát, narancssárgát, pirosat, rózsaszínt és fehéret.

A kánna virágának főbb jellemzői:

 • Nagy méret: A kánna virága általában 8-10 cm átmérőjű, de vannak olyan fajták, amelyek nagyobbak is lehetnek. A virágok azonban nem csak nagyok, hanem súlyosak is lehetnek, és a szárakat szükség lehet támogatásra.
 • Szimmetria: A kánna virága általában szimmetrikus, és öt szirmú. A szirmok számos színben elérhetők, és az egyes fajták között különbségek lehetnek a szirmok alakjában és méretében is.
 • Érdekes forma: Néhány kánna fajta virágai érdekes formájúak lehetnek, például azok, amelyeknél a szirmok kifelé görbülnek, vagy azok, amelyeknek a szirmai laposak és összetettek.
 • Hosszú virágzási időszak: A kánna virágzása nyáron kezdődik, és akár az őszig is eltarthat. A virágok hosszú szárakon nőnek, és vágott virágként is gyakran használják.

Összességében a kánna virága egy látványos és impozáns növényi rész, amely a virágzás idején csodás színekben pompázik. A virágok mérete, szimmetriája és érdekes formája miatt a kánna egy olyan dísznövény, amely bármely kertet, teraszt vagy erkélyt feldobhat.

Kánna (Canna) ültetése, gondozása, szaporítása
Kánna (Canna) ültetése, gondozása, szaporításaKánna (Canna) ültetése a kertbe

A kánna, vagy kannanövény, egy könnyen ültethető növény, amely széles körben elérhető. Ha szeretnénk a kertünkbe ültetni ezt a szép és impozáns növényt, érdemes betartani néhány alapvető lépést, hogy biztosítsuk a sikeres ültetést.

A kánna kertbe ültetése:

 1. Időzítés: A kánna ültetése ideális tavasszal, amikor a fagy már elmúlt, és a talaj felmelegedett. Az ültetést legjobb akkor végezni, amikor a talaj hőmérséklete 15-20°C között van.
 2. Hely kiválasztása: A kánna szereti a napos helyeket, ezért fontos, hogy olyan helyet válasszunk, amely legalább hat órányi napsütésnek van kitéve. A kánna jól fejlődik tápanyagban gazdag, laza, homokos talajon.
 3. Ültetés: A kánna ültetése előtt a talajt alaposan fel kell lazítani, és tápanyagban gazdag komposzttal megtrágyázni. Az ültetés során a kánna gumóit kb. 10-15 cm mélyen kell ültetni a talajba, és a gumókat egyenként, legalább 30-40 cm távolságra kell elhelyezni egymástól.
 4. Öntözés: Az ültetés után azonnal meg kell öntözni a kánna gumóit, és a növényt rendszeresen kell öntözni, különösen a forró nyári napokon. Azonban fontos, hogy ne áztassuk el a növényt, mert a túl sok víz káros lehet a gyökérzetére.
 5. Támogatás: A kánna nagy és nehéz virágai miatt a szárakat támogatni kell. A szárakat érdemes karókhoz kötni, hogy a növény ne dőljön el a virágzás alatt.

Összességében a kánna ültetése egyszerű, és ha betartjuk az alapvető lépéseket, a növény sokáig élvezhető lesz a kertünkben. A kánna látványos és impozáns virágai miatt a kertészek és a virágkedvelők körében nagy népszerűségnek örvend, és egy gyönyörű kert vagy virágágyás egyik sztárja lehet.Kánna (Canna) ültetése cserépbe, balkonládába

A kánna, vagy kannanövény, nem csak kertben, de cserépben vagy balkonládában is szépen mutat. A kánna cserépbe vagy balkonládába ültetése hasonló a kertbe ültetéshez, de néhány fontos tényezőt figyelembe kell venni a sikeres ültetés érdekében.

A kánna ültetése cserépbe vagy balkonládába:

 1. Cserép vagy balkonláda kiválasztása: Fontos, hogy megfelelő méretű cserépet vagy balkonládát válasszunk a kánna ültetéséhez. A cserépnek vagy balkonládának megfelelő méretűnek kell lennie ahhoz, hogy a kánna növekedése és virágzása megfelelően kifejlődhessen.
 2. Talaj kiválasztása: A kánna számára ideális talaj laza, tápanyagban gazdag és jó vízelvezetéssel rendelkező. Fontos, hogy olyan talajt válasszunk, amely képes a nedvességet megtartani, de nem lesz túl nedves.
 3. Ültetés: Az ültetés során a cserép aljára réteget kell helyezni a vízelvezetés érdekében, majd komposzttal gazdagított talajt kell beleönteni. A gumókat kb. 10-15 cm mélyen kell ültetni a talajba, és a gumókat egyenként, legalább 30-40 cm távolságra kell elhelyezni egymástól.
 4. Öntözés: A cserépbe ültetett kánna gyakrabban igényel öntözést, mivel a talaj hamarabb kiszáradhat, mint a kertben lévő növényeknél. A kánna rendszeres öntözést igényel, különösen a forró nyári napokon.
 5. Tápanyag: A cserépben lévő kánna számára fontos a rendszeres tápanyagellátás. A kánna trágyázására kertészeti trágyát vagy komposztot lehet használni.

Összességében a kánna cserépbe vagy balkonládába ültetése egyszerű, és a növény sokáig élvezhető lehet így is. Fontos azonban, hogy megfelelő méretű cserépet vagy balkonládát válasszunk, és olyan talajt használjunk, amely megfelelő vízelvezetéssel és tápanyagokkal rendelkezik. Ha a kánna megfelelő gondozást kap, akkor impozáns és látványos virágzattal fogja díszíteni a kertet.Szaporítása

A kánna, vagy kannanövény, szaporítása elég egyszerű, és a kertész vagy a virágkedvelő számára lehetőséget nyújt arra, hogy több növényt neveljen. A kánna szaporításának két fő módja az osztással és a magvetéssel történik.

Osztással történő szaporítás:

Az osztással történő szaporítás a leggyakoribb módja a kánna szaporításának. A gumókat az őszi lemosás előtt általában az előző év végén ássák ki, és tárolják a tél folyamán. Az osztási folyamat során a gumót szétválasztják két vagy több darabra, és új helyre ültetik őket.

A következő lépéseket kell követni az osztási folyamat során:

 1. A kánna gumóit ki kell ásni ősszel, mielőtt az első fagyok beköszöntenének.
 2. A gumókat tárolni kell egy hűvös, száraz helyen, amíg eljön a tavasz.
 3. Az osztást akkor kell elvégezni, amikor az időjárás meleg és a talaj felmelegedett.
 4. A gumókat óvatosan szét kell választani, és egyenként kell elhelyezni a kiválasztott ültetési helyre.
 5. Az ültetés során a kánna gumóit kb. 10-15 cm mélyen kell elhelyezni a talajba, és a gumókat legalább 30-40 cm távolságra kell elhelyezni egymástól.

Magvetéssel történő szaporítás:

A kánna magokkal is szaporítható. Azonban, mivel a kánna hibrid növény, a magok nem biztos, hogy megtartják a szülő növények tulajdonságait.

A következő lépéseket kell követni a magvetés során:

 1. A kánna magjait tavasszal kell vetni a meleg időszak előtt.
 2. A magvakat egy nedvesített, tápanyagban gazdag talajba kell ültetni.
 3. A magvakat kb. 2-3 cm mélyen kell ültetni a talajba.
 4. Az ültetett magvakat öntözni kell, és a talajt nedvesen kell tartani a csírázásig.

Az ültetéskor és az ültetést követően a kánna számára fontos, hogy rendszeresen öntözzük, és biztosítsuk számára a megfelelő tápanyagellátást.Teleltetése

A kánna, vagy kannanövény, teleltetése cserépben vagy kertben eltérő módon történik. A kánna egy trópusi növény, és a hideg időjárás nem kedvez neki. Ezért fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róla a hideg hónapokban is.

Cserépben történő teleltetés:

Ha a kánna cserépben van, akkor a hideg hónapokban egyszerűen be kell vinni a lakásba, ahol általában meleg van. A növényt lehetőleg egy világos, de nem közvetlen napfényes helyen kell elhelyezni. A kánna cserépben történő teleltetésekor fontos, hogy rendszeresen öntözzük, de ne áztassuk el a növényt. A talajnak száraznak kell maradnia a túl sok víz elkerülése érdekében. A cserépben lévő kánna számára ajánlott továbbá tápanyagban gazdag talajt biztosítani, hogy egészséges maradjon a hideg hónapokban.

Kertben történő teleltetés:

Ha a kánna kertben van, akkor ősszel először a szárakat le kell vágni. Ezután a gumókat ki kell ásni, és hűvös, száraz helyen kell tárolni a hideg hónapokban. A kánna gumói 10-15 °C-os hőmérsékleten telelnek át a legjobban, így ajánlott egy pincében vagy egy garázsban tárolni őket. A gumókat száraz szalmával vagy fenyőágakkal lehet letakarni, hogy megóvjuk őket a hidegtől és a nedvességtől.

Tavasszal, amikor a fagyveszély elmúlt, a gumókat újra ki lehet ültetni a kertbe. Az ültetés során fontos, hogy az ültetési hely megfelelő tápanyagban gazdag talajjal rendelkezzen, és legalább hat órás napsütésnek legyen kitéve.

Összességében a kánna teleltetése cserépben és kertben is egyszerű, és a megfelelő gondozás mellett a növény hosszú éveken át élvezhető marad. Ha betartjuk az ajánlásokat, akkor a kánna télen sem fog megsínyleni, és tavasszal újra gyönyörű virágokkal fog bűvölni bennünket.Kánna (Canna) hasznosítása

A kánna, vagy kannanövény, nem csak látványos növény, de számos hasznos alkalmazási területe is van. A kánna különböző részeit felhasználják az élelmiszeriparban, az építőiparban, valamint a szépségápolásban is.

Élelmiszeripari felhasználás:

A kánna gumóját és a kánna magját élelmiszerként is használják. A kánna gumója tápláló és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A gumó kivonatot használják szérumok és krémek készítéséhez is.

Építőipari felhasználás:

A kánna levelének szálait hosszú ideig használták hagyományos építőanyagként. A kánna szálai a térségben népszerű volt az épületek tetőszerkezeteként, valamint a bútorok készítésére is használták.

Szépségipari felhasználás:

A kánna olaját széles körben használják a szépségápolásban. A kánna olaj a bőr ápolására alkalmas, és segít hidratálni és megőrizni a bőr természetes nedvességtartalmát. A kánna olajat továbbá a hajápolásban is használják, mivel segít megerősíteni a hajat és hidratálni a fejbőrt.

Összességében a kánna számos hasznos alkalmazási területtel rendelkezik az élelmiszeripartól kezdve az építőiparon át a szépségápolásig. A kánna felhasználása változatos és izgalmas lehetőségeket kínál, és biztosítja, hogy a növény ne csak látványos de hasznos is legyen.Kánna (Canna) betegségei, kártevői

A kánna, vagy kannanövény, nagyon ellenálló és egészséges növény, de bizonyos kártevők és betegségek elleni védelemre is szükség lehet. A kánna leggyakoribb kártevői a levéltetvek és a takácsatkák, míg betegségei közé tartoznak a lisztharmat, a rozsdásodás és a gyökérgubacs.

Levéltetvek:

A levéltetvek a kánna egyik leggyakoribb kártevője. A levéltetvek megjelenése azonnali intézkedést igényel, mivel gyorsan terjednek, és a növényeket károsíthatják. A levéltetveket könnyen felismerhetjük a leveleken lévő kis zöld vagy fekete bogarak formájában. Az intézkedés magában foglalhatja a növény permetezését szappanos vízzel vagy speciális rovarölő permettel.

Takácsatkák:

A takácsatkák a kánna levelén kis fehér pöttyök formájában jelennek meg. A takácsatkák táplálják a növény levélfelületét, és megszáradásuk miatt sárgás, barnás elszíneződést okoznak a leveleken. A takácsatkák elleni intézkedések közé tartozik a növény permetezése szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel.

Lisztharmat:

A lisztharmat egy gombás betegség, amely fehér porréteg formájában jelenik meg a leveleken. A betegség általában az időjárás változásával jelenik meg, és gyakran előfordul a nedves időjárás következtében. A lisztharmat elleni intézkedések magukban foglalják a kánna permetezését fungicid szerrel.

Rozsdásodás:

A rozsdásodás egy másik gombás betegség, amely a leveleken piros vagy narancssárga foltok formájában jelenik meg. A rozsdásodás elleni intézkedések magukban foglalják a beteg levelek eltávolítását, valamint a kánna permetezését fungicid szerrel.

Gyökérgubacs:

A gyökérgubacs egy káros kis fonálféreg, amely a kánna gyökereiben él. A gyökérgubacs által okozott kárt azonban nehéz észrevenni, mivel a növény gyökerei a talaj alatt vannak. Az intézkedések közé tartozik a beteg gyökerek eltávolítása és a talaj fertőtlenítése a káros kis fonálférgek elpusztítása érdekében.

Összességében a kánna ellenálló növény, de bizonyos kártevők és betegségek elleni védelemre is szükség lehet. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a növényt, és azonnal cselekedjünk, ha kártevőket vagy betegségeket észlelünk. A megelőzés és az időben történő intézkedés segít megőrizni a kánna egészségét és szépségét.Érdekességek róla

A kánna, vagy kannanövény, nem csak szép és hasznos növény, de érdekességekkel is szolgál. Az alábbiakban néhány érdekességet és történetet mutatunk be a nagyvilágból a kánna kapcsán.

 • A kánna az egyik legősibb haszonnövény, amelyet az emberek már több ezer éve termesztenek. Az ősi egyiptomiak például már 2500 évvel ezelőtt termesztették a kánna gumóját élelmiszerként.
 • Az indiai kultúrában a kánna virága a tisztaság és a szeretet szimbóluma, és gyakran használják esküvői dekorációként.
 • A kánna növény eredetileg Dél-Amerikából származik, és a helyi őslakosok évszázadok óta használják a gumóját az élelmiszer és a gyógyászati célokra.
 • Az első kánnaültetvényt a világon Franciaországban, a Loire-völgyében telepítették 1860-ban.
 • A kánna nevet egy görög szó, a „kanna” adta, ami kelyhet jelent. A nevet a növény virágának kelyhének formája miatt kapta.
 • A kánna nem csak a kertben, hanem a konyhában is hasznos lehet. A kánna gumóját és a kánna magját élelmiszerként is használják.
 • A kánna gumóját az ayurvédikus orvoslásban is használják gyógyító tulajdonságai miatt. A kánna gumója számos betegségre, például az emésztési problémákra és a vérnyomás szabályozására is hatékony lehet.

Összességében a kánna érdekes növény, amely számos kultúrában fontos szerepet játszik. A kánna nem csak szép és hasznos, de sok érdekességet is rejt magában, és széles körben alkalmazzák a konyhától kezdve a gyógyászati iparig.

 VIRÁG KATEGÓRIÁKKánna (Canna) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.