Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) ültetése, gondozása, szaporítása

Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) ültetése, gondozása, szaporítása

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) egy kitűnő választás azok számára, akik szeretnék feldobni kertjüket vagy balkonjukat. A növény gyönyörű virágai nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkeznek.

A Kerti Körömvirág könnyen gondozható és szaporítható, így akár kezdő kertészek is bátran belevághatnak az ültetésébe. A növényt a gyógyászatban és a kozmetikai iparban is hasznosítják, és az Év Gyógynövénye címet is elnyerte Magyarországon. Összességében, a Kerti Körömvirág egy sokoldalú és hasznos növény, amelyet érdemes ültetni a kertbe vagy balkonládába.Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) származása, története

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) egy évelő növény, mely a szegfűfélék (Asteraceae) családjába tartozik. Számos kultúrában használták orvosi és kozmetikai célokra, és az egész világon termesztik.

A növény származási helye Európa, Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia, de ma már az egész világon megtalálható. A rómaiak az elsők között voltak, akik használták a körömvirágot, és a középkorban széles körben használták Európában a gyógyászatban. A növényt hagyományosan használják bőrbetegségek, fekélyek, ekcéma és más gyulladásos állapotok kezelésére. Az ókori indiai ayurvédikus gyógyászatban is használták, és azt tartották, hogy segít a sebek gyógyulásában és az immunrendszer erősítésében.

A Kerti Körömvirág nagy népszerűségnek örvend a kozmetikai iparban is, mivel a növényben található flavonoidok és karotinoidok javítják a bőr állapotát és megelőzik a korai öregedést. Az olajos kivonatait is gyakran használják a bőrápoló termékekben.

Ma már számos országban termesztik a Kerti Körömvirágot, így könnyen hozzáférhető és elérhető a gyógyászati ​​és kozmetikai célokra. A növény szépsége és számos jótékony hatása miatt a Kerti Körömvirág továbbra is egy fontos növény a gyógynövények és a kozmetikumok világában.

Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) ültetése, gondozása, szaporítása
Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) ültetése, gondozása, szaporításaKerti Körömvirág (Calendula officinalis) jellemzői

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) egy évelő növény, mely a szegfűfélék (Asteraceae) családjába tartozik. A növény általában 30-60 cm magasra nő, és széles, zöld levelei vannak, melyek közepén egy virágzat található.

A virágok átmérője 4-7 cm, sárga vagy narancssárga színűek, és szirmokból állnak, amelyek felépítése nagyon speciális. Az általános szirmoktól eltérően, a Kerti Körömvirág szirmokból két réteget képez. Az egyik réteg rövid, szélesebb szirmokból áll, amelyek a virág közepén vannak, és a másik réteg hosszabb, keskenyebb szirmokból áll, amelyek körülveszik az első réteget.

A Kerti Körömvirág számos jótékony hatással bír, és az egész világon használják a gyógyászatban és a kozmetikai iparban. Az olajos kivonatait gyakran használják a bőrápoló termékekben, mivel javítja a bőr állapotát és megelőzi a korai öregedést. A növényt hagyományosan használják bőrbetegségek, fekélyek, ekcéma és más gyulladásos állapotok kezelésére is.

A Kerti Körömvirág a termesztése és az elterjedése miatt ma már szinte mindenhol megtalálható. A növény rendszertani besorolása a következő:

 • Királyság: Növények (Plantae)
 • Törzs: Céltalanok (Tracheophyta)
 • Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
 • Rend: Asterales
 • Család: Szegfűfélék (Asteraceae)
 • Nemzetség: Körömvirág (Calendula)
 • Faj: Calendula officinalis.Élőhelye

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) származási helye Európa, Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia, de ma már szinte az egész világon megtalálható. A növény élőhelye változatos, és képes alkalmazkodni a különböző környezeti feltételekhez.

A Kerti Körömvirág általában mezőkön, réteken, útszéleken, erdőszéleken és kertekben található meg. A növény szereti a napos és félárnyékos helyeket, és a jó vízelvezetésű, középsúlyos talajokat. A Kerti Körömvirág rendkívül ellenálló és könnyen termeszthető, így a kertészek és a gyógynövény-termesztők gyakran ültetik a kertjükbe.

A Kerti Körömvirág nagyon fontos növény a gyógyászatban és a kozmetikai iparban is. A növényt hagyományosan használják bőrbetegségek, fekélyek, ekcéma és más gyulladásos állapotok kezelésére. Az olajos kivonatait gyakran használják a bőrápoló termékekben, mivel javítja a bőr állapotát és megelőzi a korai öregedést.

A Kerti Körömvirág számos országban termesztik, így könnyen hozzáférhető és elérhető a gyógyászati és kozmetikai célokra. A növény szépsége és jótékony hatása miatt egyre népszerűbb, és ma már szinte mindenhol megtalálható.Gondozása, igényei

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) könnyen termeszthető növény, és egyszerű gondozást igényel. Az alábbiakban bemutatjuk a növény gondozásának legfontosabb szempontjait:

 1. Fényigény: A Kerti Körömvirág szereti a napos helyeket, de jól tűri a félárnyékos helyeket is.
 2. Talaj: A Kerti Körömvirág jól tűri a középsúlyos talajokat, de elkerüli a túl nedves vagy túl száraz talajokat. A jó vízelvezetésű, laza talajok a legmegfelelőbbek a növény számára.
 3. Öntözés: A Kerti Körömvirág nem igényel túlzott öntözést, mivel jól tűri a szárazságot is. Azonban a hosszabb száraz időszakokban ajánlott rendszeresen öntözni, hogy ne szenvedjen kárt a növény.
 4. Tápanyag: A Kerti Körömvirág nem igényel túlzott tápanyagot, de szüksége van a megfelelő mennyiségű tápanyagra ahhoz, hogy egészséges maradjon. Ajánlott az évente egyszeri, szerves trágyázás a növény számára.
 5. Metszés: A Kerti Körömvirág nem igényel rendszeres metszést, de ajánlott eltávolítani a száraz, elhalt virágfejeket, hogy segítsük a virágzást és az új hajtások növekedését.
 6. Betegségek és kártevők: A Kerti Körömvirág általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de időnként megtámadhatják a levéltetvek és a tripszek. Ezek ellen azonban könnyen védekezhetünk a megfelelő rovarirtó szerek használatával.

A Kerti Körömvirág gondozása egyszerű, és a növény szinte minden kertben vagy erkélyen könnyedén termeszthető. A megfelelő gondozás és törődés segít a növény egészségének megőrzésében, így az egész évszakban gyönyörű virágokat hozhatunk létre vele.Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) ismertebb fajtái

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) számos különböző fajtája létezik, melyek eltérő méretűek, színűek és virágzásúak lehetnek. Az alábbiakban bemutatunk néhány ismertebb fajtát:

 1. ‘Indian Prince’: Ez a fajta nagy, telt virágokkal rendelkezik, amelyek sötét narancssárga színűek. A növény magassága általában 30-45 cm, és különösen jól mutat konténerben vagy cserepekben.
 2. ‘Pink Surprise’: Ez a fajta sötét rózsaszín virágokkal rendelkezik, melyek fehér szirmokkal és sötét középponttal rendelkeznek. A növény magassága általában 30-60 cm.
 3. ‘Radio’: Ez a fajta apróbb virágokkal rendelkezik, amelyek sárga színűek és sötét középponttal rendelkeznek. A növény magassága általában 25-30 cm, és különösen jól mutat a sziklakertekben vagy a társültetvényekben.
 4. ‘Art Shades’: Ez a fajta különböző színű virágokkal rendelkezik, többek között narancssárga, piros és sárga árnyalatokban. A növény magassága általában 30-45 cm.
 5. ‘Bon Bon Mix’: Ez a fajta különböző színű, apróbb virágokkal rendelkezik, melyek között megtalálható a sárga, narancssárga, piros és rózsaszín. A növény magassága általában 30-45 cm.

Ezek csak néhány példa a Kerti Körömvirág különböző fajtáira. A fajták különböző színekben, méretekben és virágzási időben különbözhetnek egymástól. Bármelyik fajta is választunk, a Kerti Körömvirág egy gyönyörű és hasznos növény, melyet érdemes ültetni a kertünkbe.Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) virágjának színei

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) virágja általában sárga vagy narancssárga színű, és nagy, telt virágokból áll. Azonban léteznek olyan fajták is, amelyek virágai eltérő színűek lehetnek, például rózsaszín vagy piros árnyalatokban.

A sárga és narancssárga virágok a leggyakoribbak, és általában az egész virág sárga vagy narancssárga színű. A virágok középpontja általában sötétebb árnyalatú, mint a virág szirmai.

A rózsaszín virágok is elérhetők, és általában a szirmaik közepén található egy sötétebb középpont. A rózsaszín virágok általában kisebbek és vékonyabbak, mint a sárga vagy narancssárga virágok.

Az egyes fajtáknak különböző virágai lehetnek, és a virágok színe általában a fajtától függ. A Kerti Körömvirág virágai nagyon szépek és dekoratívak, és bármely színben egyedi megjelenést kölcsönöznek a kertnek vagy az erkélynek.Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) ültetése a kertbe

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) általában április és június között ültethető, amikor már a fagyok elmúltak és a talaj melegedni kezd. Az ültetés előtt fontos megválasztani a megfelelő helyet, amely napos vagy félárnyékos, és jól vízelvezetett talajt biztosít a növénynek.

A növényt magról vagy palántáról lehet ültetni. Ha magról ültetjük, akkor az ágyásba kell vetni a magokat, majd a talajt enyhén be kell takarni. A palántákat általában a kertészetben vagy a virágárusoknál lehet beszerezni, és a kertbe ültetés előtt érdemes előkészíteni a talajt.

Az ültetés előtt a talajt lazítsuk fel és távolítsuk el a gyomokat. Ha a talaj túl sűrű vagy agyagos, érdemes hozzáadni némi homokot vagy szerves trágyát, hogy javítsuk a vízelvezetést és a tápanyagellátást.

Az ültetés során a palántákat 20-30 cm távolságra ültessük egymástól, hogy biztosítsuk a megfelelő helyet és a növények egészséges növekedését. A palánták ültetése után rendszeresen öntözzük a növényeket, különösen az első hetekben, amikor még nincsenek gyökereik, és fontos, hogy megfelelően nedves talajban legyenek.

Az ültetés után érdemes rendszeresen eltávolítani a száraz, elhalt virágokat, hogy segítsük a virágzást és az új hajtások növekedését. Az alapos gondozás és az időben történő eltávolítás segít megőrizni a növény egészségét és szépségét az egész szezonban.

Összefoglalva, a Kerti Körömvirág egy nagyon könnyen termeszthető növény, amely szép és hasznos kiegészítője lehet a kertnek vagy az erkélynek. Az ültetés egyszerű, és a megfelelő gondozás segítségével a növény egészségesen növekszik és gyönyörű virágokat hoz létre.Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) ültetése cserépbe, balkonládába

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) egy kiváló választás lehet cserépbe vagy balkonládába ültetett növényként. A következő lépések segítenek abban, hogy sikeresen ültessük el a Kerti Körömvirágot a cserépbe vagy balkonládába:

 1. Válasszunk megfelelő edényt: A cserép vagy balkonláda legyen legalább 20 cm átmérőjű, és legyen benne lyukak a megfelelő vízelvezetés érdekében.
 2. Töltsük meg az edényt talajjal: A Kerti Körömvirág jól tűri a középsúlyos, laza talajokat. Vegyünk speciális virágföldet vagy kertészeti talajkeveréket, amely megfelel a növény igényeinek.
 3. Ültessük el a palántákat: A palántákat a cserép közepére ültessük, 20-30 cm távolságra egymástól. Az ültetés előtt ássuk be a növényeket a talajba, és győződjünk meg arról, hogy megfelelően rögzülnek.
 4. Öntözzük meg a növényeket: Az ültetés után alaposan öntözzük meg a növényeket, hogy a talaj jól átnedvesedjen.
 5. Gondozzuk a növényeket: Az ültetés után rendszeresen öntözzük a növényeket, különösen a száraz időszakokban. Tápláljuk a növényeket speciális növényi tápoldattal, és rendszeresen távolítsuk el a száraz, elhalt virágokat.
 6. Védekezzünk a betegségek és kártevők ellen: Ha szükséges, védekezzünk a betegségek és kártevők ellen megfelelő rovarirtó szerekkel.

A Kerti Körömvirág nagyon jól mutat cserépben vagy balkonládában, és egész évben szép virágokat hoz létre. Az ültetés és gondozás nagyon egyszerű, így bármelyik kezdő kertész vagy hobbi-kertész számára könnyen elvégezhető.

Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) ültetése, gondozása, szaporítása
Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) ültetése, gondozása, szaporításaSzaporítása

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) szaporítása nagyon egyszerű. A növény magról vagy dugványról szaporítható.

 1. Magról történő szaporítás: A Kerti Körömvirág magjait általában tavasszal kell elvetni. A magokat közvetlenül a kertbe vagy cserépbe is el lehet vetni. Ássuk be a magokat a talajba, és takarjuk be egy vékony réteg földdel. A magok általában 7-10 nap alatt kelnek ki. Amikor a palánták elérik az 5 cm-es magasságot, átültethetjük őket nagyobb cserépbe vagy kertbe.
 2. Dugványról történő szaporítás: A Kerti Körömvirág dugványról is szaporítható. Válasszunk ki egy egészséges növényt, és válasszunk ki egy erős, új hajtást. Vágjunk le egy 8-10 cm hosszú szárat, majd távolítsuk el az alsó leveleket. Ássuk be a szárat egy cserépbe, amelyet virágfölddel vagy tápanyagdús talajjal töltünk meg. A dugványokat naponta öntözzük, és várjuk meg, hogy a gyökerek növekedjenek. Amikor a dugványok megfelelő méretűvé válnak, átültethetjük őket nagyobb cserépbe vagy kertbe.

A Kerti Körömvirág szaporítása nagyon egyszerű, és bármelyik módszert választva gyönyörű növényeket kaphatunk. Fontos azonban, hogy az ültetés vagy a dugványozás után megfelelően gondozzuk a növényeket, hogy egészségesen növekedjenek és virágozzanak.Begyűjtése, tárolása

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) virágait lehet begyűjteni és tárolni különböző felhasználásokhoz, például a kozmetikumok vagy a teák készítéséhez. Az alábbiakban látható a Kerti Körömvirág virágainak begyűjtésének és tárolásának folyamata:

 1. Válasszunk megfelelő időt: A virágokat általában az első virágzásuk során kell begyűjteni, amikor a szirmaik még frissek és a legjobb minőségűek. Válasszunk olyan időpontot, amikor a napsütéses idő után már megszáradtak a harmatcseppek, így elkerülhetjük a nedves virágokat.
 2. Vágjuk le a virágokat: A virágokat érdemes érett állapotban vágni, amikor a szirmaik teljesen kiteljesedtek. Használjunk éles ollót vagy kést, és vágjuk le a szárakat a virágokkal együtt.
 3. Távolítsuk el az elhalt részeket: Távolítsuk el a virágokat a szárról, majd távolítsuk el az elhalt részeket, például a szárakat és a leveleket.
 4. Szárítsuk meg a virágokat: A Kerti Körömvirág virágait általában száraz helyen kell tárolni, szellős helyen, amely nem éri közvetlen napsütés. Helyezzük a virágokat egy tiszta papírtörlőre vagy egy száradórácsra, és várjuk meg, hogy teljesen kiszáradjanak. Általában 1-2 hétig tart, amíg a virágok teljesen kiszáradnak.
 5. Tároljuk a virágokat: A Kerti Körömvirág virágait jól kell tárolni, hogy megőrizzék aromájukat és ízüket. Tároljuk őket egy légmentesen záródó tárolóban, hogy megakadályozzuk a levegő vagy a nedvesség bejutását. A virágokat száraz, hűvös helyen kell tárolni, például egy szekrényben vagy kamrában.

Összefoglalva, a Kerti Körömvirág virágainak begyűjtése és tárolása egyszerű és könnyen elvégezhető. A virágokat érett állapotban kell levágni, és száraz, hűvös helyen kell tárolni, hogy megőrizzék frissességüket és minőségüket.Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) teleltetése

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) általában egynyári növény, amely nem igényel különleges téli védelmet, de bizonyos körülmények között érdemes megfontolni a teleltetés lehetőségét.

Ha a telepített terület a téli időszakban nagyon hideg, vagy gyakran fordulnak elő fagyok, akkor a Kerti Körömvirág teleltetése javasolt, hogy megóvjuk a növényeket a káros hatásoktól. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet teleltetni a Kerti Körömvirágot:

 1. A növények előkészítése a teleltetésre: Az ősszel, mielőtt a hideg időjárás beköszönt, vágjuk le a Kerti Körömvirág hosszú szárakat, és hagyjuk meg a növény rövidebb szárát. Távolítsuk el az elhalt leveleket és szárakat, majd hagyjuk a növényt nyugodni egy-két héten keresztül.
 2. Helyezzük át a növényeket: Állítsuk a növényeket át a teleltetési helyükre, amely lehet egy pince, garázs vagy egy zárt terasz. A helynek jól szellőzőnek kell lennie, de a hőmérsékletnek nem szabad a fagypont alá esnie. A növényeket helyezzük át nagyobb, általában műanyag cserépbe, amelyben a gyökérzetük megfelelően fejlődhet.
 3. Öntözzük meg a növényeket: Az átültetés után azonnal öntözzük meg a Kerti Körömvirágot, majd folyamatosan ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát. A téli hónapokban a növények kevesebb vizet igényelnek, de fontos, hogy a talaj ne legyen túl száraz.
 4. Ellenőrizzük a növényeket: Az átteleltetett növényeket rendszeresen ellenőrizzük, hogy meggyőződjünk róluk. Távolítsuk el az elhalt leveleket vagy szárakat, és szükség esetén távolítsuk el a beteg vagy károsodott részeket.

A Kerti Körömvirág átteleltetése egy egyszerű folyamat, amely megóvhatja a növényt a hideg időjárási viszontagságoktól.Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) hasznosítása

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) számos területen hasznosítható, mint például az orvoslás, a kozmetikumok és az élelmiszeripar. A növény különböző részei hasznosíthatók a következő módon:

 1. Virágok: A Kerti Körömvirág virágai gazdag forrásai a flavonoidoknak és karotinoidoknak, amelyek számos egészségügyi előnyt biztosítanak. A virágokból kivonatot készíthetünk, amelyet használhatunk sebgyógyító kenőcsök, krémek és szájvizek előállításához. A virágokat kozmetikai célokra is fel lehet használni, például a bőr gyulladásos betegségeinek kezelésére és a bőr hidratálására.
 2. Levél: A Kerti Körömvirág levelei is használhatók a gyógyászatban. A levelekben található hatóanyagok segíthetnek csökkenteni a gyulladást, elősegítik a sebek gyógyulását, és enyhítik a bőr irritációját.
 3. Gyökér: A Kerti Körömvirág gyökere is hasznosítható. A gyökerekben található hatóanyagokat hagyományosan a gyomor-bélrendszeri problémák kezelésére használják, például a gyomorhurut és a gyomorfekély kezelésére.
 4. Étkezési felhasználás: A Kerti Körömvirág virágai az élelmiszeriparban is felhasználhatók. A virágokat salátákhoz, levesekhez és egyéb ételekhez lehet adni, hogy díszítsék és ízesítsék azokat.

Összefoglalva, a Kerti Körömvirág számos területen hasznosítható, a virágai, levelei és gyökerei is gyógyászati és kozmetikai célokra felhasználhatók. Az élelmiszeriparban is hasznosíthatók a virágok, amelyek díszítő és ízesítő célokra alkalmasak.Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) betegségei, kártevői

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) általában ellenálló a különböző betegségekkel és kártevőkkel szemben, azonban bizonyos körülmények között előfordulhatnak problémák. A növény leggyakoribb betegségei és kártevői a következők:

 1. Gombás betegségek: A Kerti Körömvirág különböző gombás betegségekkel szemben is érzékeny lehet, például a penészre és a rozsdára. A betegség általában a leveleken és a száron jelenik meg, és barna, foltosodott vagy fehér elváltozásokat okoz. A betegségek megelőzése érdekében a növényeket távol kell tartani az állóvíztől, és az elhalt vagy beteg részeket el kell távolítani.
 2. Állati kártevők: A Kerti Körömvirágot különböző rovarok is támadhatják, például levéltetvek, atkák és csigák. A levéltetvek a leveleken élősködnek, és a leveleket deformálják, míg az atkák apró lyukakat hagynak a levelekben. A csigák a növények gyökerét támadhatják meg, és azokat elpusztíthatják. A kártevők elleni küzdelem érdekében használjunk természetes rovarirtó szereket, például permetezzük a növényeket csalán- vagy fokhagyma főzetével.
 3. Túlzott öntözés: A Kerti Körömvirág túlzott öntözése is problémákat okozhat, például a gyökérrothadást. A túlzott öntözés miatt a növények levelei elsárgulnak, és a szárak lággyá válnak. A megelőzés érdekében ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves, és ne öntözzük túl a növényeket.

Összefoglalva, a Kerti Körömvirág általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, azonban bizonyos körülmények között előfordulhatnak problémák. A gombás betegségek, az állati kártevők és a túlzott öntözés a leggyakoribb problémák, amelyekkel a Kerti Körömvirág szembe kell néznie.Érdekességek róla

A Kerti Körömvirág (Calendula officinalis) számos érdekességet és történetet rejt magában, amelyek az emberek érdeklődésére tarthatnak számot. A következőkben néhány rövid történetet mutatunk be a Kerti Körömvirágról a nagyvilágból:

 1. Az ókori rómaiak által használt gyógynövény: Az ókori rómaiak már ismerték és használták a Kerti Körömvirágot a gyógyászatban. Az orvosok a növény virágát használták sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerként.
 2. Az első világháborúban használt sebkezelő: Az első világháborúban a Kerti Körömvirág kivonatát használták a sebek gyógyítására a harcoló katonák között. A növény sebgyógyító és fertőtlenítő hatása miatt hasznosnak bizonyult a katonai orvoslásban.
 3. Az Év Gyógynövénye 2008-ban: A Kerti Körömvirág elnyerte az Év Gyógynövénye címet 2008-ban Magyarországon. A növényt az egészséges életmód népszerűsítése és a gyógynövények használatának népszerűsítése céljából választották ki.
 4. A növény kozmetikai felhasználása: A Kerti Körömvirág virágát a kozmetikai ipar is használja. A virág kivonatát használják a bőrhidratáló és bőrápoló termékek előállításához.
 5. Szimbolikus jelentése: A Kerti Körömvirág szimbolikus jelentése a vidámság és az optimizmus. A növény virágai szépségükkel és élénk színeikkel fokozzák az emberi hangulatot.

Összefoglalva, a Kerti Körömvirág számos érdekességet és történetet rejt magában. Az ókori rómaiak és az első világháború orvosai már ismerték és használták a gyógyászatban. Az Év Gyógynövénye címet is elnyerte Magyarországon, és a kozmetikai iparban is hasznosnak bizonyult a virága. A növény szimbolikus jelentése a vidámság és az optimizmus, amelyek szépségével és élénk színeivel fokozzák az emberi hangulatot.

 VIRÁG KATEGÓRIÁK